Може ли транскраниалната магнитна стимулация (TMS) да помогне за лечение на биполярно разстройство?

TMS е неинвазивно лечение, което използва магнитни импулси за стимулиране на определени части на мозъка. Въпреки че обикновено се използва за лечение на депресия, изследванията показват, че може да бъде ефективно лечение и на биполярно разстройство.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри транскраниалната магнитна стимулация (TMS) като лечение на голямо депресивно разстройство и, по-скоро, на обсесивно-компулсивно разстройство.

Депресията включва симптоми, които се припокриват с депресивни епизоди, които се появяват при биполярно разстройство, което кара някои експерти да се съмняват дали TMS може да бъде полезен и при биполярно разстройство.

Въпреки че TMS се използва за лечение на депресия от 1985 г., изследователите едва наскоро започнаха да разглеждат потенциалните ползи от TMS за биполярно разстройство.

Ето по-отблизо какво казва изследването, потенциалните рискове и как да опитате TMS.

Потенциални ползи

Биполярното разстройство се характеризира с периоди на маниакални и депресивни епизоди. Към днешна дата повечето изследвания около TMS за биполярно разстройство са фокусирани върху ефектите му върху симптомите на депресия.

Ранните резултати са обещаващкоето предполага, че TMS може да намали симптомите на биполярна депресия, включително:

 • липса на енергия
 • чувства на безнадеждност, празнота или тъга
 • липса на интерес към дейности, които преди са ви харесвали
 • безпокойство
 • чувствате се по-бавно от обикновено
 • периоди на недостатъчен или твърде много сън
 • чувство на вина, срам или безполезност
 • затруднено концентриране
 • затруднено вземане на решения
 • суицидни идеи
 • апетит или колебания в теглото

TMS има малко известни странични ефекти, което е още едно предимство. Може да бъде особено полезно, ако имате симптоми на депресия, които не са се повлияли от други лечения.

Какво казва изследването

В 2019 преглед на клиничните приложения на TMS за биполярно разстройство, изследователите отбелязват, че лечението значително намалява депресивните симптоми на биполярно разстройство в няколко проучвания. Те също така разглеждат ефекта на TMS върху маниакалните симптоми, но откриват смесени резултати.

Остава неясно дали TMS предлага някаква полза за недепресивни симптоми.

В малък Анализ за 2020 г от 44 души с депресивни симптоми на биполярно разстройство, изследователите установиха, че 77% от тези, които са претърпели TMS, отговарят на техните критерии за отговор. Критериите за отговор бяха определени като резултатът за депресия на участниците в скалата за оценка на депресията на Монтгомъри-Асберг (MADRS), намаляващ с поне 50%.

Сред участниците, които са завършили най-малко 25 TMS сесии, 41% отговарят на критериите за ремисия, дефинирани като MADRS резултат под 10. Това показва леки или никакви депресивни симптоми.

В 2021 преглед, изследователите заключиха, че са необходими повече доказателства, за да се определи оптималната техника за използване на TMS, включително най-добрите честоти, както и кои части от мозъка да бъдат насочени. Засега изследователите са се фокусирали върху насочването към лявата страна на префронталния кортекс с високи честоти.

Въпреки че изследванията около TMS за биполярно разстройство са обещаващи, експертите все още имат много да научат за неговите специфични предимства и как да го направят възможно най-ефективен.

Каква е позицията на FDA?

През 2020 г. FDA даде на TMS „наименование за пробивно устройство“ за лечение на биполярно разстройство. Това не означава, че FDA официално е одобрила устройството. Но това сигнализира, че има достатъчно интерес към технологията и доказателства, че тя работи за FDA, за да ускори пътя за нейния официален преглед.

Беше ли Ви полезно?

Рискове и съображения

Като цяло лечението с TMS се свързва с леки странични ефекти.

Те могат да включват:

 • лека болка или дискомфорт (по време на процедурата)
 • замаяност
 • леки главоболия
 • безсъние
 • безпокойство
 • временни затруднения в слуха
 • изтръпване на лицето, скалпа или челюстта

Много рядко TMS се свързва с малък риск от гърчове.

Американските центрове за Medicare и Medicaid Services отбелязват, че когато се използва за лечение на депресия, TMS води до клинични ползи без системните странични ефекти, които идват с антидепресантите.

Може ли TMS да предизвика маниен епизод?

Прегледът от 2019 г., обсъден по-горе, установи, че TMS може да играе роля в задействането на a маниакален превключвател при хора, страдащи от симптоми на депресия. Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно потенциалната роля на TMS при отключването на манийни симптоми.

Беше ли Ви полезно?

Как да го пробвам

Ако се интересувате да опитате TMS, говорете с вашия първичен здравен специалист или психотерапевт за препоръка. Въпреки че TMS е сравнително ново лечение и все още не е широко разпространено, те трябва да могат да ви свържат с професионалист, който може да помогне.

Тези, които не трябва да опитват TMS, включват:

 • тези с анамнеза за гърчове или мозъчни травми
 • тези с метални, магнитни или имплантирани медицински устройства в тялото си (като пейсмейкър), особено ако е над деколтето

В Съединените щати цената на TMS може да варира от около $230 до $334 на сесия, според данни от 2017 г. Може да имате нужда от 20-30 сесии годишно, така че тази цена може да се увеличи бързо. Въпреки това, Medicare може да възстанови разходите за лечение на TMS средно около $206 на сесия. Вашият доставчик на застраховка също може потенциално да ви възстанови разходите за лечение.

Можете също така да участвате в лечението с TMS, като участвате в клинично изпитване. Ако проявявате интерес, можете да говорите с вашия първичен медицински специалист или да потърсите местни проучвания на ClinicalTrials.gov.

Долния ред

Въпреки че TMS обикновено се използва за подпомагане на лечението на депресия, новопоявилите се изследвания показват, че може да бъде от полза за справяне с депресивните симптоми на биполярно разстройство, особено тези, които не са се повлияли от други лечения.

Ако се интересувате да опитате TMS, говорете с вашия екип за грижа за връзката ви със специалист или клинично изпитване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss