Може ли тонзилектомията да помогне на моя псориазис?

Точната причина за псориазиса не е ясна, но изследователите смятат, че определени тригери причиняват състоянието, като инфекция и заболяване. Може ли инфектираните сливици да играят роля в развитието на псориазис?

Какво е псориазис?

Псориазисът е автоимунно състояние, което кара кожните клетки да се развиват твърде бързо. Клетките се натрупват на повърхността на кожата ви, защото клетъчният оборот е толкова бърз. След това развивате дебели петна от червена, груба кожа. Можете да разпознаете псориазиса по сребристите люспи.

Най-вероятно е да имате тези петна по лактите и коленете, но те могат да се появят навсякъде по тялото ви, включително скалпа, вътре в устата или около гениталиите ви. Тези области могат да сърбят или да станат възпалени. Ако имате много активни пластири, това може да бъде много неудобно.

Псориазисът е хронично заболяване и няма лечение. Въпреки това, има ефективни лечения, които да ви помогнат да го управлявате.

Какво е тонзилектомия и защо е необходима?

Сливиците се намират в задната част на гърлото. Те са част от вашата имунна система. Вашите сливици предпазват тялото ви от микробите, които влизат през устата ви.

Понякога сливиците могат да се инфектират. Това е състояние, наречено тонзилит. Възпалените сливици могат да затруднят дишането и преглъщането, което може да попречи на съня. Сливиците също могат да причинят възпалено гърло и лош дъх.

Ако често получавате тонзилит, това може да се превърне в проблем с качеството на живот. Вашият лекар може да предложи тонзилектомия или хирургично отстраняване на сливиците, ако други методи за превенция не работят. Тонзилектомията е по-честа при деца, но възрастните също могат да премахнат сливиците си.

Операцията се извършва под обща анестезия и обикновено отнема 30 до 60 минути. Има няколко различни техники – едната е каутеризация. Или вашият хирург може да използва традиционен скалпел, плюс шевове или каутеризация, за да спре кървенето и да затвори раната.

След която и да е процедура, гърлото ви ще бъде възпалено в продължение на няколко дни. Повечето хора се чувстват по-добре в рамките на няколко дни до две седмици. Трябва да сте напълно излекувани за три до четири седмици.

Какви са ползите и рисковете от тонзилектомията?

След отстраняване на сливиците може да откриете, че имате по-малко (и по-малко тежки) инфекции на гърлото. Може да е по-лесно да дишате и преглъщате и да подобрите съня си.

Има рискове за всяка операция. Повечето хора се възстановяват от тонзилектомия без проблем. Но рисковете включват подуване, кървене и инфекция. Може да имате и алергична реакция към анестезията.

Около 20% от възрастните пациенти с тонзилектомия изпитват усложнение. Десет процента от тази група се озовават в спешното отделение. И около 1,5 процента са приети в рамките на две седмици след тонзилектомия. Причините варират от следоперативен кръвоизлив и дехидратация до болки в ухото, носа или гърлото.

Каква е връзката между сливиците и псориазиса?

Стрептокок в гърлото е свързан с появата на псориазис. Така че има смисъл, че тонзилектомията ще намали броя на инфекциите на гърлото и ще намали псориатичните тригери. Рецензия от 2014 г., публикувана в Списание на Американската академия по дерматологияразгледа проучвания, публикувани между 1960 и 2013 г. Изследователите избраха 20 статии, включващи 410 души с псориазис, които са имали тонзилектомия. От тях 290 показаха подобрение на псориазиса си след процедурата. Някои преминаха към рецидив.

Повечето от проучванията, използвани в прегледа, са доклади за случаи, ретроспективни проучвания и проучвания за наблюдение. Само едно беше рандомизирано контролирано проучване. Това малко проучване включва 29 души с псориазис и само 15 са имали тонзилектомия. От тях 13 са имали 30 до 90 процента подобрение на симптомите на псориазис.

Необходими са много повече изследвания, преди лекарите да определят кой може да се възползва от този подход и дали ще бъде полезен в дългосрочен план. В момента няма достатъчно данни, за да се направи случая.

Как трябва да се лекува псориазисът?

Псориазисът е състояние през целия живот, така че е жизненоважно да научите всички възможности за лечение. Има няколко начина за подход към лечението. Може да са необходими някои експерименти, за да намерите най-доброто лечение за вас. Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на локални мехлеми, за да забави оборота на кожните клетки и да облекчи симптомите.

Светлинната терапия е друго често срещано лечение на псориазис. Понякога се комбинира с лекарство, което прави кожата ви по-чувствителна към светлина. Пероралните лекарства и лекарствата за инжектиране също могат да се използват за лечение на псориазис. Това се нарича системно лечение.

Може да се наложи да коригирате някои от тези лечения, тъй като симптомите на псориазис се променят. Ако имате както псориазис, така и чести пристъпи на тонзилит, говорете с Вашия лекар относно възможностите за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss