Може ли слепотата да бъде излекувана?

Не, в момента няма лек за слепота. Но леченията могат да помогнат за възстановяване на известна загуба на зрението при определени хора, в зависимост от причината и прогресията на загубата на зрение.

Милиони хора в Съединените щати живеят със загуба на зрение и се считат за слепи. Понякога слепотата може да бъде излекувана. Но дали можете или не можете да възвърнете дори част от зрението си след загуба на зрение зависи до голяма степен от причината за вашето увреждане.

Лазерните терапии, операциите за корекция на зрението, генното инженерство и терапиите със стволови клетки са обещаващи за лечение на различни проблеми със зрението. Въпреки това, не всички причини за слепота могат да бъдат излекувани или дори лекувани, за да помогнат за възстановяване на зрението чрез лазерно лечение, коригираща хирургия, генно инженерство или терапия със стволови клетки.

Тази статия ще прегледа някои от най-често срещаните причини за слепота, които могат да бъдат излекувани, и какви лечения могат да се предложат за хора с пълна загуба на зрение.

Какви са причините за слепотата?

Първите пет причини за слепота са:

 • свързана с възрастта дегенерация на макулата
 • катаракта
 • диабетна ретинопатия
 • глаукома
 • некоригирани рефракционни проблеми

Много от тези състояния се развиват поради нормално стареене, като свързана с възрастта макулна дегенерация, катаракта и глаукома.

Но изборът на начин на живот и хроничните заболявания също могат да играят роля в развитието на загуба на зрението, като диабетна ретинопатия, глаукома и макулна дегенерация.

За повечето от тези състояния лазерната терапия или операцията могат да предложат известно облекчение или дори да обърнат загубата на зрение. В някои случаи тези лечения могат просто да помогнат за предотвратяване на допълнителна прогресия на заболяването или загуба на зрение.

Единственото състояние в този списък, за което наистина няма ефективно лечение – нито лек – е макулната дегенерация. Някои форми на дегенерация на макулата могат да бъдат забавени, ако лечението започне достатъчно рано, но ефектите от това заболяване не могат да бъдат спрени или обърнати напълно.

Как предотвратявате слепотата?

Не можете да предотвратите всяка форма на слепота.

В някои случаи загубата на зрението се случва в резултат на естествения процес на стареене или може да се роди с увредено зрение поради генетични мутации.

Има обаче начини да защитите зрението си. Световната здравна организация изчислява, че около половината от 2,2 милиона случая на увреждане на зрението по света може да бъде предотвратено с подходящи стратегии за лечение или превенция.

Можете да защитите здравето на очите си, като правите неща като:

 • отказване от пушенето, ако пушите

 • провеждане на редовни очни прегледи
 • поддържане на нивата на кръвната захар в здравословни граници
 • балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци
 • използване на защитни очила
 • защита на очите от ултравиолетова радиация и слънчева светлина
 • познаване на семейната ви история на очни заболявания или загуба на зрение

Може ли слепотата по рождение да бъде излекувана?

Има няколко вида вродена слепота и други заболявания, които присъстват при раждането и водят до незабавна или ранна слепота.

Добрата пренатална грижа може да помогне за предотвратяване на някои форми на вродена слепота, но много от тях са резултат от генетично програмирани разстройства, които не могат да бъдат избегнати.

По отношение на лечението, има нови генни терапии, които са предназначени за лечение на някои от тези състояния. Един пример е специфична форма на дистрофия на ретината, причинена от мутация в RPE65 ген. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лечение през 2017 г., наречено Luxturna (voretigene neparvovec-rzyl), което доставя заместител на мутиралия ген директно в тъканите на ретината.

Ако имате фамилна анамнеза за вродена слепота или състояния, които могат да доведат до детска слепота, вашият здравен екип може да е в състояние да осигури прожекции, които могат да ви дадат представа за това колко вероятно е да предадете тези състояния на вашите деца.

Могат ли хората, които са слепи, да прогледнат отново?

Понастоящем няма начин да се възстанови пълната загуба на зрението.

Изследователите обаче са оптимисти за редица нови терапии. Те включват:

 • Терапия със стволови клетки: Терапия, при която стволови клетки от собственото ви тяло се използват за лечение и възстановяване на увредени клетки.
 • Генна терапия: Генната терапия е обещаващо лечение, което в момента се изследва за лечение на причините за загуба на зрението и дори за възстановяване на зрението. през 2020 г. изследователи използва генна терапия за възстановяване на зрението при мишки, но използването на тези терапии при хора все още е сравнително ново и се подлага на тестване
 • Имплантиране на определени видове клетки: Например клетки на ретината, които помагат за възстановяване на зрението.
 • Бионични очи: Все още в процес на разработка, това са имплантирани очи-протези и програмирани да предават съобщения до мозъка.

Въпреки че много от тези идеи са обещаващи, много от тези терапии все още са в различни етапи на клинични изпитвания или регулаторно одобрение и все още не са налични.

В момента няма лек за слепота. Но леченията могат да предложат помощ за някои хора, в зависимост от причината и прогресията на загубата на зрението им. Нови лечения в различни фази на развитие също предлагат надежда, включително терапии с гени и стволови клетки.

За много причини за слепота превенцията все още е най-добрият вариант. Можете да защитите зрението си, като носите защитни очила, избирате здравословен начин на живот и се подлагате на редовни очни прегледи. Това може да бъде особено важно, ако живеете с хронично заболяване, като диабет, което може да увеличи риска от загуба на зрение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss