Може ли сканиране на мозъка да открие деменция или Алцхаймер?

Лекарите могат да използват MRI или CT сканиране, за да помогнат при диагностицирането на деменция или дори да открият признаци на деменция, преди симптомите да се появят. Но те не са достатъчни, за да диагностицират деменцията сами.

лекар, който държи таблет, показва. изображения от сканиране на мозъка на пациент
Луис Алварес/Гети изображения 1440513502

Сканирането на мозъка е един от няколкото диагностични теста, които лекарите могат да използват за откриване на деменция. Някои често срещани видове сканиране на мозъка включват:

 • ядрено-магнитен резонанс (MRI)
 • компютърна томография (CT/CAT)
 • позитронно-емисионна томография (PET)

Като цяло, образните сканирания осигуряват визуална картина на мозъка, която лекарите могат да анализират за признаци, съответстващи на деменция.

Тази статия изследва как изглежда деменцията при сканиране на мозъка. Също така ще прегледаме плюсовете, минусите и стъпките, включени в различните видове образни сканирания за деменция.

Деменция срещу Алцхаймер

Деменцията не е специфично състояние. Отнася се до група симптоми, които увреждат способността на човек да помни, да мисли, да решава проблеми и да общува. Може също да причини промени в настроението и личността.

Алцхаймер е водещата причина за деменция. Според Националния институт по стареене, повече от 6 милиона хора живеят с Алцхаймер само в Съединените щати.

Други видове деменция включват съдова деменция и деменция с телца на Леви.

Беше ли Ви полезно?

Как се проявява деменцията при сканиране на мозъка?

Симптомите на деменция са свързани с промени в мозъчните структури и функции, които лекарите могат да видят с помощта на образни техники като MRI, CT и PET. Но промените варират леко от един тип деменция до друг.

Мозъчната атрофия (свиване) е широко разпространена при повечето видове деменция. Един лекар може да е в състояние да идентифицира вида на деменцията, като търси специфичен модел на атрофия. Например, фронтотемпоралната деменция обикновено причинява атрофия на фронталните и темпоралните области на мозъка.

Болестта на Алцхаймер може да се дължи на промени в хипокампуса, част от мозъка ви, участваща в паметта и ученето. Хипокампусът на човек с Алцхаймер обикновено изглежда свит (атрофирал) при сканиране на мозъка.

Съдовата деменция, от друга страна, е резултат от дългосрочно заболяване на кръвоносните съдове в мозъка ви. Това може да причини множество инсулти, които водят до натрупване на щети и влошаване на когнитивната функция. Лекарите могат да използват MRI или CT сканиране по време на диагностичния процес, за да търсят доказателства за инсулт.

И накрая, деменция с телца на Lewy често се появява заедно с болестта на Паркинсон. В този случай образните изследвания от PET сканиране могат да разкрият промени в областите, произвеждащи допамин в мозъка ви.

MRI или CT сканирането е по-добро за откриване на деменция?

Лекарите използват MRI и CT сканиране, за да открият промени, които могат да помогнат при диагностицирането на деменция. Всеки метод има своите предимства и недостатъци. Ето няколко основни разлики:

 • Рискове: ЯМР използва радиовълни за откриване на мозъчни структури. Не е известно, че радиовълните носят някакви рискове. CT сканирането използва рентгенови лъчи, така че включва излагане на малка доза радиация.
 • Продължителност: Прилагането на ЯМР отнема повече време от компютърната томография. Те обикновено не са най-добрият вариант за хора, които не могат да стоят неподвижни дълго време и са медицински нестабилни.
 • Изображение: ЯМР улавят по-подробни изображения на мозъка от компютърната томография. ЯМР може да бъде по-добрият вариант, когато промените в мозъка са по-малко очевидни, като например по време на ранен стадий на деменция или след лек инсулт.
 • Противопоказания: ЯМР сканирането не е непременно подходящо за хора с определени медицински импланти, като изкуствени стави и пейсмейкъри.
 • Цена: MRI са по-скъпи от CT. CT сканирането може да бъде по-добрият избор, ако цената е проблем.

Също така е възможно вашият лекар да препоръча друг вид сканиране, за да помогне при диагностицирането на деменция.

ПЕТ сканирането е малко по-различно от ЯМР и КТ. Те помагат на лекарите да визуализират мозъчните функции за разлика от структурите. Те могат да наблюдават промени в мозъчната функция, които могат да се развият по време на ранните стадии на деменция.

Лекарите могат да настроят PET сканирането така, че машината да открива различни аспекти на мозъчната функция. Понякога те могат да инжектират вещество, така че сканирането да покаже функцията в определена област на мозъка.

Може ли сканирането на мозъка да диагностицира деменцията рано?

Промените в мозъка, свързани с деменция, могат да бъдат видими при образни сканирания в ранните стадии на заболяването. В някои случаи те дори могат да бъдат забележими преди появата на симптомите.

Лекарите могат да използват PET сканиране на амилоид за диагностициране на ранна деменция. Те откриват амилоидни плаки в мозъка, ключов компонент на болестта на Алцхаймер. Лекарите използват тази техника, за да потвърдят диагнозата на Алцхаймер при някой, който има ранни симптоми.

Но са необходими други тестове за откриване на Алцхаймер при някой с амилоидни плаки, но без симптоми. Това е така, защото някои хора с амилоидни плаки изобщо не развиват симптоми. Някои хора също имат клинична диагноза Алцхаймер, но нямат тези промени при PET сканиране.

Беше ли Ви полезно?

Каква е процедурата за сканиране на мозъка?

Сканирането на мозъка е неинвазивна процедура. Здравните специалисти обикновено ги извършват амбулаторно в болници или радиологични клиники.

Преди сканирането на мозъка медицинският персонал може да ви помоли да носите болнична престилка. Ако е необходимо контрастно багрило, медицински специалист ще го постави през IV линия.

За повечето сканирания ще лежите на дълга маса, която се плъзга напред, така че скенерът да е над главата ви. След това машината или техник ще направи необходимите изображения на мозъка ви, докато сте неподвижни.

Повечето CT сканирания приключват за няколко минути. ЯМР на мозъка отнема между 30 и 60 минути.

Как лекарите диагностицират деменцията?

Сканирането на мозъка обикновено не е достатъчно, за да се диагностицира деменцията сама по себе си. Лекарите използват мозъчни сканирания и други тестове, за да потвърдят диагнозата деменция.

Някои други източници на информация, използвани за откриване и диагностициране на деменция, включват:

 • Симптоми и история: Лекарят ще помоли вас или ваш близък да опишете симптомите си и как ви влияят ежедневно. Те също така ще попитат за вашата медицинска и семейна история.
 • Физическо изследване: Лекарят ще прегледа тялото ви, за да изключи други потенциални причини за вашите симптоми.
 • Тестове за умствени способности: Лекарят може да приложи тестове, които измерват способността ви да решавате проблеми, да обръщате внимание или да помните. Тези тестове могат да помогнат за разкриване на свързани с деменцията промени в познанието.
 • Лабораторни изследвания: Лекарят може да използва други стандартни лабораторни тестове, като проби от кръв или урина, за да търси причината за вашите симптоми. Изследването на цереброспиналната течност (CSF) може да помогне за изключване на деменция чрез откриване на промени, съответстващи на други заболявания, като менингит или енцефалит.

Ранни признаци на деменция

Деменцията може да приеме много форми. Въпреки че загубата на памет е добре известен симптом, тя не винаги е първият признак на деменция. И повечето хора изпитват пропуски в паметта от време на време.

Някои други ранни признаци на деменция включват:

 • апатия
 • объркване
 • затруднено общуване
 • разочарование
 • незавършени задачи
 • промени в настроението или личността
 • лошо внимание
 • лоша преценка
 • лошо чувство за посока

Ако вие или ваш близък изпитвате един или повече от изброените по-горе симптоми, консултирайте се с лекар.

Беше ли Ви полезно?

Сканирането на мозъка е полезен инструмент за откриване на деменция, като CT и MRI сканирането са сред най-често използваните техники.

И двата вида сканиране могат да осигурят изображение на мозъка, което позволява на Вашия лекар да забележи области на атрофия, инсулт или друго увреждане.

PET сканирането разглежда мозъчната активност. Те са по-рядко срещани в клиничната практика, но могат да помогнат за диагностицирането на ранен стадий на деменция.

Невролог може да препоръча най-доброто сканиране за вас или вашия близък.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss