Може ли семаглутид да причини или да увеличи риска от еректилна дисфункция?

Въпреки че повечето от страничните ефекти от семаглутид са свързани със стомашно-чревния тракт, има опасения, че някои мъже, които го приемат, могат също да изпитат сексуални странични ефекти като еректилна дисфункция.

Семаглутид е лекарство, първоначално предписано за подобряване на нивата на кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Продаван под търговски марки като Ozempic и Wegovy, семаглутид също нарасна в популярността си през последните години като лекарство за отслабване.

Както всяко лекарство, семаглутид може да предизвика нежелани реакции. По време на клиничните изпитвания, например, най-често отбелязваните нежелани реакции на Ozempic са свързани със стомашно-чревния тракт (GI) и включват гадене, повръщане и диария.

Но може да има други странични ефекти, които трябва да се вземат предвид при семаглутид, освен стомашно-чревния дискомфорт. Един такъв възможен страничен ефект включва еректилна дисфункция (ЕД) при мъже, като доказателства и анекдотични съобщения се появяват едва наскоро.

Научете повече за възможните връзки между семаглутид и ЕД и какво можете да направите, за да сведете до минимум тези странични ефекти, докато приемате това лекарство.

Може ли семаглутид да причини еректилна дисфункция?

Семаглутид е глюкагоноподобен пептид (GLP)-1 рецепторен агонист, използван предимно при лечение на диабет тип 2 и също така се е увеличил в употребата му като лекарство за отслабване.

Тези видове лекарства действат чрез намаляване на инсулина в тялото ви чрез създаване на хормони, подобни на GLP-1. Също така се смята, че тези хормони могат да помогнат за предизвикване на загуба на тегло чрез контролиране на апетита ви.

Тъй като повече хора приемат семаглутид, стомашно-чревните симптоми са най-отчетени. И все пак има опасения относно други странични ефекти, като ЕД.

Според а 2021 г преглед, лекарствата за понижаване на глюкозата могат да допринесат за ЕД поради тяхното въздействие върху гладката мускулатура на съдовете и кръвния поток. Но това конкретно изследване разглежда други видове GLP-1 рецепторни агонисти по-общо, а не само семаглутид.

Може ли семаглутид да увеличи риска от еректилна дисфункция?

Докато GLP-1 рецепторните агонисти са докладвани като възможни допринасящи за ЕД, точната честота не е известна. Вашият повишен риск може да е малък, тъй като не се отчита като често срещани нежелана реакция. Също така не се съобщава като възможен страничен ефект върху етикетите на марката, като Ozempic.

В противоречие с гореспоменатия преглед от 2021 г., отделен преглед, публикуван в 2022 г предполагат, че GLP-1 рецепторните агонисти подобряват диабета и сърдечно-съдовото здраве, ЕД и усилията за отслабване. Но този преглед не обсъжда конкретно семаглутид.

Друг 2022 г прегледът заключава, че GLP-1 рецепторните агонисти всъщност могат да бъдат полезни при намаляване Вашият риск от ЕД. Изследователите посочват подобрени нива на тестостерон при мъже със затлъстяване, както и при тези, които имат диабет тип 2.

Колко дълго продължава ЕД със семаглутид?

Семаглутид се предлага перорално или чрез инжектиране. Взети са устни версии ежедневнодокато се прилагат инжекции със семаглутид седмично.

Не е известно точно колко дълго може да изпитате ЕД, докато приемате семаглутид – ако изобщо. Общо взетолекарствата за отслабване носят риск от леки странични ефекти, които се подобряват с течение на времето.

Ако продължите да изпитвате ЕД в продължение на няколко седмици, това може да означава дългосрочни странични ефекти, свързани със семаглутид. На теория това може да означава, че сексуалните странични ефекти могат да продължат, докато приемате това лекарство.

Как се лекува ЕД, причинена от семаглутид?

Ако изпитвате ЕД, докато приемате семаглутид, важно е да обсъдите това с лекар или друг медицински специалист. В зависимост от вашата ситуация те може да обмислят да опитат друго лекарство.

Често лечението на ЕД означава и лечение на основната причина, като диабет или затлъстяване. Освен промяна на рецептата за семаглутид, лекарят може също да прецени колко дълго сте приемали това лекарство. Може да отнеме няколко седмици за да влязат в сила тези видове лекарства.

Ако проблемите с ЕД все още продължават, лекарят може да предпише PDE-5 инхибитори. Примерите включват силденафил (Виагра), тадалафил (Cialis) и варденафил (Levitra).

Научете повече за лечението на ЕД при хора с диабет.

Други нежелани реакции на семаглутид

По-долу са известните нежелани реакции на семаглутид, които са свързани предимно с GI. Обмислете обсъждане на следните възможни нежелани реакции с лекар:

 • гадене и повръщане
 • болка в корема
 • диария
 • запек
 • ниска кръвна захар (хипогликемия)
 • обриви или копривна треска
 • камъни в жлъчката
 • повишен сърдечен ритъм
 • увреждане на бъбреците
 • С-клетъчни тумори на щитовидната жлеза
 • Панкреатит

Кога да се свържете с лекар

Ако изпитвате ЕД, докато приемате семаглутид, помислете за разговор с лекар. Те могат да определят дали този страничен ефект се дължи на семаглутид или нещо друго.

Ако ЕД или друг страничен ефект е непоносим, ​​говорете с медицински специалист по правилния начин, за да обсъдите спирането или коригирането на вашето лекарство.

Освен това, въпреки че страничните ефекти от стомашно-чревния тракт са чести при семаглутид, все пак е важно да съобщите за тях на вашия предписващ лекар. Те може да поискат да проведат тестове, за да определят дали са възможни симптоми на по-сериозен ефект от вашето лекарство, като например симптоми, свързани с бъбреците.

Често задавани въпроси относно семаглутид и еректилна дисфункция

Когато обмисляте семаглутид или други лекарства за диабет, помислете дали да не попитате лекар относно тези често задавани въпроси относно ЕД:

Могат ли Ozempic, Wegovy или Mounjaro да причинят еректилна дисфункция?

Някои клинични изследвания показват, че някои хора могат да получат ЕД от приема на семаглутид. Ozempic и Wegovy са търговски марки за семаглутид.

Въпреки че се предписва и на хора с диабет или затлъстяване, Mounjaro съдържа друг вид активна съставка, наречена тирзепатид.

Повечето от докладваните нежелани реакции са подобни на семаглутид, като по-голямата част от тях са свързани с GI. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали тирзепатид може да причини ЕД.

Могат ли други лекарства за диабет да причинят еректилна дисфункция?

Метформин е друго възможно лекарство за диабет свързан с понижени нива на тестостерон и възможна ЕД.

Също така е важно да имате предвид, че самият диабет може да причини ЕД. Всъщност мъжете с диабет са три пъти по-вероятно да развият ЕД, отколкото тези, които не са диабетици, поради увреждане на нервите.

Може ли диабетната еректилна дисфункция да бъде обърната?

ЕД е обща грижа за здравето наблюдава се при диабет и някои лекарства могат да го влошат или подобрят. Един пример е инсулинът, който е мислех да помогна свързана с диабета ЕД. От друга страна, други лекарства, като метформин, могат да намалят тестостерона при мъжете.

Ако развиете ЕД, има налични възможности за лечение, които могат да помогнат. Но изследователи също така имайте предвид, че лечението на диабетна ЕД е най-успешно, когато се комбинира с други терапии и допълва промените в начина на живот, като здравословна диета.

За вкъщи

Честотата на ЕД при мъже, които приемат семаглутид, не е известна, въпреки че настоящите изследвания показват, че това не е толкова често срещан страничен ефект, колкото стомашно-чревните симптоми. Въпреки това, ако изпитате ЕД след приема на това лекарство, помислете за разговор с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss