Може ли рициновото масло да помогне при екзема?

Рициновото масло може да помогне за успокояване и овлажняване на кожата ви. Но има малко доказателства, които да предполагат, че може да помогне за предотвратяване на екземи. Все пак може да помогне за облекчаване на симптомите на екзема и да бъде съставка в други локални лечения.

Андрес Виктореро/Гети изображения

Рициновото масло е естествено получено масло, което може да добави влага и да почисти кожата. Но това не е научно подкрепено като полезно лечение на екзема.

Екземата е хронично състояние, което може да остави кожата ви раздразнена, възпалена и сърбяща. Локалните лечения, които съдържат рициново масло, могат да бъдат полезни за успокояване и хидратиране на кожата ви. Но те също могат да доведат до алергична реакция или да направят много малко, за да укротят симптомите ви.

Най-добре е да говорите с лекар за най-доброто лечение на екзема за вашето състояние.

Какво е рициново масло?

Рициновото масло идва от семената на Рицинус комунис растения, отглеждани по целия свят, особено в Индия. Когато се пресоват на студено или горещо, семената изхвърлят масло, съставено предимно от ненаситени мастни киселини.

Много индустрии използват рициново масло, включително козметика, лекарства и лубриканти.

Ефективно ли е рициновото масло при лечение на екзема?

Няма проучвания до момента, които да свързват използването на рициново масло с намаляване на симптомите на екзема. Но има свойства на рициновото масло, които могат да помогнат при симптомите на екзема. И някои лечения, предлагани на пазара за екзема, съдържат рициново масло като съставка и могат да бъдат ефективни за подпомагане на състоянието.

Обичайно лечение на екзема е локалната терапия. Това включва добавяне на защитен крем, масло, лосион или лекарство към пламъка за овлажняване и защита на кожата.

Един преглед на проучванията от 2018 г. от няколко предлагани на пазара кремове включваха два, които съдържаха рициново масло. Изследователите откриха, че един от кремовете предотвратява пристъпи на екзема и подобрява пристъпи, ако се появят. Другият крем облекчи симптомите в едно проучване, но не и в друго.

Но в нито един от кремовете рициновото масло не е посочено като активна съставка.

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че рициновото масло само по себе си може да предотврати или намали пристъпите, то все пак може да помогне по следните начини:

 • Овлажнявайте кожата си: Рициновото масло е естествено мастен емолиент. Това означава, че може да повиши нивото на влага на кожата ви и да я успокои.
 • Облекчете сърбежа: Рициново масло противовъзпалителни свойства позволяват му да облекчи дразненето на кожата.
 • Забавете растежа на кожните клетки: Рициновото масло също има антипролиферативни свойства. Това означава, че може да предотврати ускорения растеж на определени кожни клетки при екзема.
 • Защитете от инфекция: Напуканата кожа при екзема е по-податлива на инфекция. Рициновото масло има антимикробно и антибактериални свойства което може да попречи на това.

Може ли рициновото масло да премахне белезите от екзема?

Няма научни доказателства, че рициновото масло лекува белези, причинени от екзема. Често белезите, причинени от екзема, ще изчезнат с времето, тъй като състоянието засяга външните слоеве на кожата.

Как използвате рициново масло за лечение на екзема?

Няма много научни насоки за това как да използвате рициново масло за облекчаване на симптомите на екзема. Но анекдотични доказателства предлагат следните предложения:

Смесете с други масла

Рициновото масло е много гъсто. Повечето хора го смесват с друго масло, преди да го нанесат върху кожата си. Опциите включват:

 • кокосово масло
 • бадемово масло
 • зехтин

Смес 1:1 от рициново масло с другото масло трябва да работи.

Уверете се, че кожата ви е чиста

Преди да нанесете сместа, уверете се, че кожата ви е чиста. Можете да избършете зоната или да поставите кърпата след вана или душ.

Най-добре е да нанесете овлажнител върху кожата си веднага след като се намокри от къпане, душ, измиване на ръцете или други дейности на водна основа, за да помогнете за задържане на хидратацията.

Използвайте кърпа за нанасяне

Можете да нанесете рициново масло директно върху кожата си, но използването на кърпа може да помогне за по-ефективно задържане на влагата.

 1. Накиснете малка кърпа в маслената смес.
 2. Нанесете кърпата върху засегнатата област.
 3. Използвайте друга кърпа или пластмасов лист, за да покриете зоната, задържайки влагата.

Тъй като рициновото масло е гъсто, може да отнеме известно време, докато кожата ви го абсорбира. Помислете за нанасяне на лосиона вечер преди лягане, за да му отделите достатъчно време.

Видове рициново масло

Има два вида чисто рициново масло: жълто и черно. Разликата е в начина на приготвяне.

Жълтото рициново масло се произвежда по метода на студено пресоване. Това означава, че топлината или химикалите не участват в производството му.

Черно рициново масло се прави с печени рицинови зърна и топлина.

Безопасно ли е да се използва рициново масло за лечение на екзема?

Според Националната асоциация по екзема естествените масла, които са студено пресовани (извлечени от семената без химикали или топлина) като цяло са безопасни за вашата кожа. Използването на топлина или химикали в процеса на екстракция може да произведе дразнещи съединения.

Жълтото рициново масло е студено пресовано и по-чисто от черното рициново масло. Това означава, че е по-безопасно за вашата кожа.

Все пак има шанс да изпитате алергична реакция към рициново масло.

Първоначално може да е полезно да приложите малко количество крем за локално приложение за лечение на екзема върху определен участък от кожата си, за да наблюдавате потенциални реакции. Може да се почувствате по-удобно да го използвате върху останалата част от тялото си, ако не изпитате никакви отрицателни ефекти от теста с пластир.

Какви са алтернативните лечения за екзема?

Има много продукти, продавани за лечение на екзема. Говорете с лекар за правилното лечение за вас. Може да се наложи да опитате много различни продукти, преди да намерите правилния за вашето състояние.

Търсете продукти, които не съдържат добавки, оцветители или аромати. Те могат да влошат вашата екзема или да причинят реакция.

Маслата и кремовете може да са по-добри от лосионите, защото са по-плътни и издържат по-дълго върху кожата.

Някои съставки, които могат да бъдат полезни за лечение на екзема, включват:

 • вазелин
 • овесена каша
 • масло от шеа
 • алое
 • глицерин
 • кокосово масло
 • Слънчогледово олио

Други лечения без рецепта (OTC) съдържат лекарства като стероиди за облекчаване на пристъпи на екзема. Тежката екзема, която не реагира на домашно или извънборсово лечение, може да изисква локални, перорални или инжекционни лекарства.

Други приложения за рициново масло

Някои хора използват рициново масло за:

 • лечение на акне
 • предотвратява бръчките
 • помагат при запек
 • предизвикайте повръщане
 • ускорено раждане при раждане

Липсват изследвания за ефективността на рициновото масло за лечение на екзема. Все пак може да помогне за облекчаване на симптомите и може да бъде съставка в някои локални лечения, които опитвате.

Рициновото масло има антиоксидантно, антимикробно и антипролиферативно действие, което може да помогне за укротяване на екзема.

Говорете с лекар дали рициновото масло може да бъде полезно допълнение към вашия план за лечение на екзема.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss