Може ли пушенето на цигари да причини импотентност?

Общ преглед

Еректилната дисфункция (ЕД), наричана още импотентност, може да бъде причинена от редица физически и психологически фактори. Сред тях е и пушенето на цигари. Не е изненадващо, тъй като тютюнопушенето може да увреди кръвоносните ви съдове, а ЕД често е резултат от лошо артериално кръвоснабдяване на пениса. За щастие, ако спрете да пушите, вашето съдово и сексуално здраве и ефективност вероятно ще се подобрят.

Пушенето и вашите кръвоносни съдове

Пушенето крие много рискове за здравето. Пушенето на цигари може да увреди почти всяка част от тялото ви. Химикалите в цигарения дим увреждат лигавицата на кръвоносните ви съдове и влияят върху начина им на функциониране. Тези химикали могат също да навредят на сърцето, мозъка, бъбреците и други тъкани в тялото.

Рискът от тютюнопушене за вашето еректилно здраве се дължи на въздействието на цигарените химикали върху кръвоносните съдове в пениса. Ерекция възниква, когато артериите в пениса се разширяват и се напълват с кръв след получаване на сигнали от нервите в пениса. Нервите реагират на сигнали за сексуална възбуда от мозъка. Дори ако нервната система работи добре, ерекция може да не е физически възможно ако кръвоносните съдове са нездравословни поради тютюнопушенето.

Какво показва изследването?

Докато ЕД има тенденция да е по-честа с напредването на мъжете, тя може да се развие във всяка възрастна възраст. Проучване от 2005 г. в American Journal of Epidemiology предполага, че ED е по-вероятно при мъже, които са пушили, в сравнение с тези, които никога не са го правили. Но при по-младите мъже с ЕД пушенето на цигари е много вероятно причината.

Ако сте заклет пушач, изследвания предполага, че шансовете за развитие на ЕД са много по-високи. Въпреки това, отказването от тютюнопушенето може да подобри симптомите на ЕД. Вашата възраст, тежестта на ЕД преди да се откажете от тютюнопушенето и други големи здравословни проблеми могат да намалят степента, в която здравата еректилна функция може да се върне.

Получаване на помощ

Колкото по-рано се справите с ЕД, толкова по-бързо ще намерите решение. Ако нямате първичен лекар, уговорете час с уролог или специалист по мъжко здраве. ЕД е много често срещан здравословен проблем. Въпреки това може да бъдете посъветвани, че едно от нещата, които трябва да направите, е да се откажете от пушенето.

Ако сте се опитвали да откажете цигарите и сте били неуспешни, не приемайте, че отказването е невъзможно. Този път вземете нов подход. В Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта препоръчва следните стъпки, които да ви помогнат да откажете пушенето:

  • Направете списък с причините, поради които искате да се откажете и защо предишните ви опити да се откажете са били неуспешни.
  • Обърнете внимание на причините за тютюнопушенето, като пиене на алкохол или кафе.
  • Получете подкрепа от семейството и приятелите. Добре е да признаете, че имате нужда от помощ за преодоляване на силна зависимост като тютюнопушенето.
  • Говорете с Вашия лекар за лекарства, отпускани с рецепта и без рецепта, предназначени да помогнат при спиране на тютюнопушенето. Ако лекарството изглежда като добър избор, следвайте инструкциите на лекарството.
  • Намерете нови алтернативи на тютюнопушенето и дейности, които могат да ви отвлекат от желанието за цигари, като упражнения или хобита, които да заемат ръцете и ума ви.
  • Бъдете готови за копнежи и неуспехи. Само защото се подхлъзваш и си пушиш, не означава, че не можеш да се върнеш на правилния път и да успееш.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss