Може ли половата дисфория да бъде фаза?

За някои половата дисфория е състояние през целия живот. Но има много различни начини да промените начина, по който се чувствате във и около тялото си.

Група джендър куиър младежи на непринудена вечеря.

Какъв е краткият отговор?

Половата дисфория не е „фаза“, която идва и си отива по желание. Обикновено остава с човек през целия му живот, въпреки че може да се отклонява и отлива по степен и тежест.

Вашето лично чувство на дисфория може да намалее по тежест или да изчезне напълно с течение на времето. Лечение като разговорна терапия и хормонозаместителна терапия (ХЗТ), например, може да помогне за промяна на вашата перспектива и възприятие за вашето тяло и пол.

Но цялостната ви среда играе съществена роля в това как се чувствате и как се движите по света. Устойчивите митове и погрешни схващания относно разнообразието на половете и дисфорията на пола могат да повлияят на достъпа ви до утвърдени медицински грижи и други социални услуги.

Може ли половата дисфория да се влоши с възрастта?

Зависи.

Ако човек се е „изявил“ пред другите като транссексуален или различен от пола, предприемането на стъпки за социален или медицински преход може значително да намали и евентуално да елиминира половата дисфория с течение на времето.

Ако дадено лице излезе и няма достъп до потвърждаващи пола грижи или структури за подкрепа, това може да има отрицателно въздействие върху неговото психично здраве. Това може да усложни чувството на полова дисфория.

Ако човек не е излязъл – пред себе си или пред другите – може да изпита силни чувства на полова дисфория или съжаление, докато не го направи.

Въпреки че малките деца често могат да намерят начини да излязат извън определените им полови роли без последствия, това може да стане по-трудно с напредването на юношеството и нарастването на обществените очаквания.

По-възрастен възрастен, който не е преминал, може да намери повече фактори за смекчаване, включително съществуваща семейна динамика и потенциално неблагоприятни работни места, което може да увеличи дисфорията.

Въпреки това, тези, които преминават на по-зряла възраст, все още могат да намерят гостоприемни общности и облекчението да живеят като истинската си същност.

Как се справяте с половата дисфория?

Разбирането на себе си е първата стъпка за справяне с дисфорията. Това е трудна задача за всеки, така че е най-добре да започнете с малко – ако все още не сте, започнете да отбелязвате какво ви кара да се чувствате добре и какво не.

Откривайки полови еуфории по осезаеми начини, можете да започнете да смекчавате дисфорията си, когато се появи.

Ако сте трансженствена, например, може да откриете, че лакирането на ноктите ви (дори ако са само пръстите на краката ви или прозрачен лак!) може да ви накара да се почувствате по-изравнени с това, което сте.

Ако ти си трансмъжкиоставянето на космите по тялото ви да растат или носенето на мъжко кодирано бельо може да помогне при дисфория.

Можете също да опитате:

 • играете като герой, който се чувства съобразен с вашия пол във видео или настолни ролеви игри
 • избиране на облекло, което наистина искате да носите, а не такова, което се очаква
 • използване на по-утвърждаващо пола (или двусмислено) име за вашата поръчка за получаване или различни местоимения около приятели

Тези съвети са част от това, което в транс общността се нарича „социален преход“. Обикновено това е първата стъпка в нечий преход и може да продължи няколко месеца или години.

След социален преход може да се почувствате готови за медицински, хирургични или правни мерки, като промяна на пола ви. Но може и да не го направите и това е ОК. Тези мерки не са изискване за щастие и реализация и много хора избраха да не ги следват.

Ако се интересувате от медицински преход, за да се справите с вашата джендър дисфория, вижте някои от другите ни разработки относно грижите, потвърждаващи пола:

 • ръководство за начинаещи
 • видове грижи и възможности за потвърждаване на пола
 • какво да очаквате от операцията

Трудно може да се преодолее половата дисфория, но не е невъзможно. В допълнение към съветите, споменати тук, може да бъде изключително ценно да намерите терапевт, който да ви помогне да потвърдите прехода и да ви помогне да се грижите за психичното си здраве по пътя.

Джендър дисфория срещу джендър еуфория

Когато някой изпитва дисфория, той изпитва предимно негативни чувства, свързани с това, че е погрешно тълкуван или се чувства като грешен пол.

Джендър еуфорията, от друга страна, е буквално противоположното – да се чувстваш щастлив в своя пол или да се чувстваш спокоен и съобразен с пола си. Някои транс хора смятат, че е по-приятно да се концентрират върху неща, които им носят полова еуфория, отколкото да се опитват да премахнат всяка полова дисфория.

Можете ли да преодолеете половата дисфория без преход?

Ако в момента не сте на място за социален или медицински преход – или не желаете преход по никакъв начин – все още има начини да бъдете спокойни в тялото си, без да се съобразявате с това, което хората могат да очакват.

Разговорът с вашите близки за вашите трудности с половата дисфория може да помогне. Разговорът с утвърден медицински специалист за вашия опит също може да бъде от полза.

В идеалния случай е най-добре да изградите общност с други, които разбират вашия пол, но в крайна сметка никой не преживява пола по същия начин. Опитайте се да намерите нещата, които ви правят щастливи и които се чувствате като ти.

Когато преживеете моменти на полова дисфория, подходете към тях с любопитство и експериментирайте, за да видите дали има начини да отвлечете вниманието си от това.

Цисполовите хора, които изпитват дисфория или се оказват погрешно родени от широката общественост, също могат да се възползват от същите техники, които внасят джендър еуфория у транс и хора с различен пол.

Прегръщане на автентичното ви аз

Не сте длъжни на никого всякакви полово изразяване или представяне, с които не се чувствате комфортно. Ако сте транс мъж, например, не е нужно да приемате тестостерон, за да бъдете уважавани като мъж.

Вашата самоличност и изразяване са валидни независимо от това дали не можете или не искате да приемате ХЗТ. Притежаването на силно чувство за себе си, грижовни приятели и подкрепящи хора около вас могат да ви помогнат да утвърдите кои сте, без да се налага медицински преход.

Ако сте небинарен, джендър флуиден, възрастен или не се придържате към типичните бинарни очаквания за пола, може да няма версия, при която преходът изглежда линеен за вас. И това е ОК!

Независимо дали сте цис, транс, небинарен или предпочитате изобщо да не бъдете етикетирани – най-добрата версия на себе си е там, където се чувствате най-свободни, най-автентични и удовлетворени от вашия пол.

Други често задавани въпроси

Все още имате въпроси? Нека да разгледаме някои от най-питаните от вас по-долу:

Дали дисфорията на пола е генетична или екологична?

Точната причина за полова дисфория е неясна. Няма убедителни доказателства, които да предполагат, че е генетично или екологично, но като много сложни състояния най-вероятно е повлияно и от двете.

Ако искате да помогнете на изследователите да подобрят това, което знаем за половата дисфория, вижте ClinicalTrials.gov, за да научите повече за текущите проучвания.

Има ли дисфория на пола в DSM-5?

Да, диагнозата полова дисфория е включена в текущия „Диагностичен и статистически наръчник за психични разстройства, пето издание, редакция на текста (DSM-5-TR).“

DSM-5-TR определя половата дисфория като „забележимо несъответствие между нечий опитен/изразен пол и определения му пол, продължаващо най-малко 6 месеца“.

Той също така включва списък с критерии, които помагат да се определят различните симптоми на полова дисфория при деца, юноши и възрастни.

Как се диагностицира половата дисфория?

Въпреки че в Съединените щати няма официален диагностичен процес за джендър дисфория, диагнозата често е необходима, за да получите медицинска помощ, потвърждаваща пола.

Критериите, посочени в DSM-5-TR, се фокусират основно върху това колко страдание изпитва човек и в най-добрия случай са субективни. Диагнозата на дадено лице често зависи от компетентността на отделните здравни специалисти, тяхното географско местоположение и всички приложими закони.

Ако се опитвате да получите достъп до грижи, потвърждаващи пола, потърсете здравни специалисти, които практикуват ”информирано съгласие.” Тези клиницисти дават приоритет на образованието и агенцията, като позволяват на възрастните да решат кое е най-добро за техните тела.

Ако вашият щат или страна няма модел на информирано съгласие, терапевт или психиатър често може да ви помогне с диагнозата и грижите.

Може ли половата дисфория да бъде погрешно диагностицирана?

Да, полова дисфория може да бъде погрешно диагностицирана. Няма медицински тест за полова дисфория и критериите на DSM-5-TR са силно субективни.

Изследванията обаче показват, че малко хора, които започват прехода, се връщат към определения им пол – и основната причина за „отмяната“ е социалният натиск да го направят, а не погрешна диагноза.

Можете ли да сте трансджендър, без да изпитвате дисфория?

да Много транссексуални хора и хора с различен пол смятат, че най-добре са в съответствие с пола, различен от този, който им е определен при раждането, но не се чувстват неудобно от половото представяне на телата си.

Те могат да изберат да приемат елементи на социален преход, като различно име, но може никога да не се интересуват от хормони или операции, утвърждаващи пола.

Ако започвате да се съмнявате в пола си, ето още няколко ресурса за вас:

 • Какво означава да си несъответстващ на пола?
 • Какво означава да си трансмъжествен?
 • Какво означава да си трансженствен?

Също така не е нужно да сте транс, за да изпитате джендър дисфория. Ако чувствате, че тялото ви не е подравнено по някакъв начин спрямо пола ви, може да имате дисфория. Жените от Cis с по-малък размер на гърдите, например, може да се чувстват „по-малко женствени“ от тези с по-голям бюст.

Могат ли цисполовите хора също да изпитат джендър дисфория?

да Например, много cis жени имат косми по лицето и ги скубят или бръснат, за да изглеждат по-женствени. Ако наличието на това лицево окосмяване им причинява голям личен и социален стрес — това може да се класифицира като полова дисфория.

Терминът „дисфория“ се използва и в други клинични и психиатрични термини (т.е. дисфория, чувствителна към отхвърляне), идваща от гръцки произход (дуфорос или „трудно за понасяне“).

Получаване на подкрепа за вашето пътуване към пола

Как изглежда подкрепата за здравословно пътуване към пола?

 • Социална помощ: Мрежата за поддръжка може да включва терапевт, семейство, приятели и други транс хора в общността (разгледайте местни групи за подкрепа на ЛГБТК+ или центрове за ресурси!).
 • Намерете своя стил: В САЩ има все повече салони и бръснарници, които подкрепят транс хора. Спестяването за нови дрехи или размяната на дрехи с приятели за нови утвърждаващи дрехи може да бъде лесен начин да се сдобиете с нов гардероб.
 • Знай си правата: Ето едно лесно ръководство за научаване на вашите права като транс лица в здравеопазването.
 • Погрижете се за физическото си здраве: Достъпът до грижи, потвърждаващи пола (това може да включва информирано съгласие за започване на ХЗТ, застраховка, социален и правен преход) може да повлияе на всички аспекти на цялостното ви здраве, така че е важно да работите с опитни здравни специалисти.
 • И вашето психично здраве: Ако проверите местните ЛГБТ+ здравни центрове, те вероятно ще имат ресурси за местни групи за подкрепа. Можете също да работите с транс-утвърждаващ терапевт.

Долния ред

Може ли полова дисфория някога да бъде „излекувана“? Това е сложен въпрос, който заслужава сложен отговор.

Да, възможно е да лекувате половата дисфория и да се чувствате по-комфортно в тялото си. Но дисфорията може да не изчезне напълно – често се движи в различни посоки.

Преходът може да помогне изключително много за пълноценен и щастлив живот. Дали това включва нова прическа, използване на ХЗТ, извършване на хирургични процедури, потвърждаващи пола, или други мерки, зависи изцяло от вас.

Без значение какво решите, наличието на подкрепящи хора наоколо е от съществено значение. Споделянето на чувствата ви с доверени близки и изграждането на общност с други може да помогне много за облекчаване на дисфорията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss