Може ли подаграта да се предава от човек на човек? Често задавани въпроси

Въпреки че някои от признаците и симптомите на подаграта са тревожни, това не е заразно заболяване. Освен това може да се предава в семейства, но е невъзможно подаграта да се предава от един човек на друг.

Подаграта е вид артрит, известен с това, че причинява болка и възпаление в една става, преди да засегне друга. Палецът на крака е една от най-често засегнатите части на тялото. Подаграта може също да причини силно зачервяване и топлина, заедно с болка и подуване.

Поради някои от симптомите на подагра и поради честото засягане на пръстите на краката, много хора се чудят дали това състояние е заразно. Те може също да се чудят дали подаграта е лечима или опасна.

Самият артрит не е заразно състояние.

Прочетете някои от най-често задаваните въпроси за подаграта.

Може ли подаграта да се предаде на други хора?

Подаграта не е заразно състояние и не можете да я предадете на други хора. Това е резултат от натрупване на пикочна киселина, вътрешно усложнение.

Подаграта е вид възпалителен артрит, група ставни състояния, характеризиращи се с подуване, болка и скованост в ставите. Също така се счита за най-честата форма на възпалителен артрит. Освен това подаграта е в подкатегория на възпалителен артрит, наречен кристален артрит.

Повечето видове артрит не са заразни. Освен подагра, те включват други често срещани форми, като остеоартрит и ревматоиден артрит.

Едно изключение е инфекциозният артрит. Наричан още септичен артрит, това е сериозно, остро състояние, водещо до инфектирана става. Дължи се на бактериална инфекция. Въпреки че самият артрит не е заразен, основните бактерии могат да се предадат на други хора.

Освен това, докато подаграта и инфекциозният артрит обикновено засягат една става наведнъж, това не е едно и също състояние.

Можете ли да преминете от подагра?

Без лечение или лечение подаграта може да намали качеството ви на живот. Но не е фатално.

Някои от рискови фактори за подагра обаче може да доведе до животозастрашаващи усложнения без лечение. Те включват определени хронични състояния, като:

 • хронично бъбречно заболяване
 • застойна сърдечна недостатъчност
 • диабет

Опасна ли е подаграта?

Подаграта не е фатална, но може да включва намалена подвижност. Болката в засегнатите стави може да стане толкова интензивна, че да не можете да останете активни или да участвате в ежедневните дейности.

Освен това, докато можете да управлявате възпалението от подагра с лечение, нелекуваната подагра може да увеличи шансовете ви за увредени стави. Такива щети са необратим и може допълнително да повлияе на качеството ви на живот.

Какво причинява подагра?

Подаграта е резултат от излишък на пикочна киселина (хиперурикемия). Производството на пикочна киселина е нормална функция на тялото и е важно за разграждането на пурините от определени храни, които ядете. Но когато тялото ви произвежда твърде много пикочна киселина, тя може да се образува в болезнени кристали в ставите ви.

Диетата с високо съдържание на пурин е един от рисковите фактори за хиперурикемия и подагра. Такива храни включват месо от органи, червено месо и морски дарове.

други рискови фактори за хиперурикемия и последваща подагра включват:

 • високо кръвно налягане (хипертония)
 • затлъстяване
 • диабет
 • метаболитен синдром
 • проблеми с бъбреците
 • сърдечно заболяване
 • консумация на алкохол
 • излишък на фруктоза във вашата диета
 • диуретици или определени имуносупресори
 • вашият пол (като сте мъж)
 • фамилна анамнеза за подагра
 • състояния на висок клетъчен обмен, като псориазис

Въпреки че подаграта се дължи на хиперурикемия, не всеки с високи нива на пикочна киселина развива този артрит. По-специално, 80% от хората с хиперурикемия не развиват подагра.

Според един преглед от 2022 г. факторите на околната среда също могат да причинят подагра. Изследователите разглеждат фактори като замърсяване на въздуха и значителни температурни промени като възможни рискови фактори, когато се комбинират с генетиката и личната здравна история.

Какви са симптомите на подагра?

Като възпалителен тип артрит, подаграта причинява силна болка и подуване на засегнатите стави. За разлика от други видове възпалителен артрит, подаграта обикновено засяга една става.

Въпреки че големият пръст на крака е най-често засегнато място, подаграта може да засегне и другите пръсти на краката, глезените и коленете. Подаграта също може да причини зачервяване и горещина на засегнатите стави. Болката е силна и често се влошава през нощта.

Лечима ли е подаграта?

Понастоящем няма лек за подагра, въпреки че изследователите непрекъснато изучават нови лекарства за потенциално лечение на подагра. Въпреки това можете да лекувате и управлявате подагра, за да предотвратите бъдещи пристъпи и възможно увреждане на ставите.

Пристъпите на подагра обикновено продължават 1–2 седмици преди да се подобрят. Тежката подагра може да причини по-продължителни пристъпи, които също се развиват по-често.

Как се лекува подагра?

Лечението на подагра се фокусира върху намаляване на симптомите, предотвратяване на пристъпи и намаляване на пикочната киселина в тялото.

Имайки това предвид, лекарят може да препоръча следните възможности за лечение:

 • Болкоуспокояващи: Те могат да включват ацетаминофен (тиленол) или нестероидни противовъзпалителни лекарства.
 • Стероиди: Кортикостероидните инжекции или пероралните стероидни лекарства могат да помогнат за намаляване на тежкото възпаление.
 • Колхицин: Предлага се под марките Colcrys и Mitigare, колхицинът е лекарство с рецепта, което помага за справяне с пристъпите на подагра.
 • Лекарства за понижаване на пикочната киселина: Тези лекарства могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи пристъпи на подагра и усложнения като камъни в бъбреците и тофи. Примерите включват алопуринол (Aloprim, Zyloprim), пеглотиказа (Krystexxa) и фебуксостат (Uloric).
 • Управление на хронични заболявания: Лекарят може да препоръча лечение на основните заболявания, като хипертония или диабет.
 • Промени в начина на живот: Те могат да включват диетични промени, упражнения и загуба на тегло.

Научете повече за лечението на подагра.

Колко време отнема лечението на подагра?

Лечението на подагра обикновено продължава няколко дни или седмици, в зависимост от това колко дълго продължава пристъпът. След това обострянията са последвани от периоди на ремисия, които могат да продължат до месеци или години, преди да настъпи ново обостряне.

По време на ремисия е добра идея да се предприемат стъпки за самоконтрол на подаграта, за да се намали повторната поява на пристъп. Тези стъпки включват хранене с добре балансирана диета с ниско съдържание на пурини, упражнения и управление на основните здравословни проблеми, като бъбречни или сърдечни заболявания, ако имате такива.

Хората с по-тежка подагра или чести пристъпи може да се нуждаят от продължително лечение с лекарства за понижаване на пикочната киселина.

За вкъщи

Подаграта е вид възпалителен артрит, който е резултат от натрупване на пикочна киселина в тялото.

Понастоящем няма лек за подагра, но можете да управлявате настоящи и бъдещи пристъпи с комбинация от лечения и промени в начина на живот.

Лечението на подагра може също да помогне за намаляване на вероятността от усложнения, включително трайно увреждане на ставите, както и за предотвратяване на камъни в бъбреците или увреждане на бъбреците.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss