Може ли пиенето на алкохол да увеличи риска от колоректален рак?

Много изследвания са установили връзка между консумацията на алкохол и колоректалния рак. Повечето от тези проучвания показват, че връзката става по-силна, колкото повече алкохол консумирате.

Консумацията на алкохол в умерени до големи количества може да има много отрицателни последици за здравето, включително да увеличи шансовете ви за развитие на колоректален рак. Колоректалният рак се развива в дебелото черво или ректума.

Прочетете, за да научите повече за връзката между пиенето на алкохол и риска от развитие на колоректален рак.

Как алкохолът влияе върху риска от колоректален рак?

Консумацията на алкохол е а основен рисков фактор за развитието на колоректален рак. Връзката е добре установена и рискът изглежда е такъв най-високо за тежки пиячи.

Алкохолът, съдържащ се в алкохолните напитки, се нарича етанол. Разграждането на етанола от вашия стомашно-чревен тракт може да генерира токсични вещества като ацеталдехид. Тези вещества могат да увредят ДНК на клетките в дебелото черво и ректума. Увреждането на тяхното ДНК може да накара клетките да се репликират неконтролируемо и да образуват тумор.

Етанолът може също така да причини промени в микробиома на червата ви, които да причинят възпаление на червата и евентуално да активират ензими, които ви правят по-склонни към развитие на рак.

Какви са 95% доверителни интервали?

Когато отчитат риска от рак, изследователите често дават 95% доверителни интервали (CI), за да помогнат за отчитане на статистическа грешка.

Например, ако изследователите съобщават, че шансовете за развитие на рак са 50% по-високи в определена популация с 95% CI от 40-60%, има 95% шанс тази група хора да имат между 40-60% повишен риск от рак.

Беше ли Ви полезно?

Разстройство при употреба на алкохол и колоректален рак

В голям проучване от Тайван изследователи анализираха връзката между разстройството при употреба на алкохол и риска от колоректален рак сред 49 095 души, развили колоректален рак. Разстройството при употреба на алкохол се определя като:

 • обичайна консумация на алкохол
 • загуба на контрол върху приема на алкохол
 • отрицателно емоционално състояние, когато не се използва алкохол

Изследователите установяват, че хората с разстройство, свързано с употребата на алкохол, имат 63,1% по-висок шанс за развитие на колоректален рак (95% CI между 56,5% и 69,9%), отколкото хората без разстройство, свързано с употребата на алкохол.

Рискът става по-висок с по-голяма продължителност на разстройството, свързано с употребата на алкохол, достигайки 167% (95% доверителни интервали от 151,1–198,9%) след 11 години.

Тежко пиене и колоректален рак

В 2019 преглед от 16 проучвания изследователите са събрали информация от 14 276 души с колоректален рак и 15 802 души без колоректален рак. Те откриха подкрепящи доказателства, че връзката между консумацията на алкохол и колоректалния рак следва J-крива, като по-големите количества алкохол причиняват бързо по-високи нива на колоректален рак.

Те откриха:

 • пиенето на до две напитки на ден се свързва с 8% по-нисък риск (95% доверителни интервали от 2–12%) от развитие на колоректален рак в сравнение с непиенето или случайното пиене
 • пиенето на две до три напитки на ден не е свързано с по-висок риск от колоректален рак (11% по-висок риск с 99% CI, вариращ от 1% по-нисък до 24% по-висок)
 • пиенето на повече от три напитки на ден се свързва с 25% по-висок риск от колоректален рак (95% CI 11-40%)

Пиенето на алкохол в опит да се намали рискът от рак не се препоръчва, тъй като отрицателните ефекти от алкохола надвишават потенциалните ползи.

Консумация на алкохол и ранен риск от колоректален рак

В Проучване от 2023 гизследователите изследват връзката между ежедневната консумация на алкохол и риска от ранна поява на колоректален рак, използвайки данни от националното здравно осигуряване от повече от 5,6 милиона души в Южна Корея на възраст между 20 и 49 години.

Изследователите установили, че 8314 души са развили колоректален рак по време на 10-годишния период на изследване. Леко пиещите имат 9% (95% CI 2–16%) по-висок риск от развитие на колоректален рак в сравнение с непиещите. Тежките пиячи имат 20% по-висок шанс (95% CI 11–29%).

Консумация на алкохол и риск от ранен колоректален рак по етническа принадлежност

В Проучване от 2019 гизследователите анализираха данни от близо 200 000 души в Хавай или Калифорния в следните расови или етнически групи:

 • черен
 • Роден хавайец
 • Японско-американски
 • латино
 • бяло

Изследователите откриха повишен риск от колоректален рак при консумация на алкохол сред всички тези групи, различни от чернокожите. Те също така установиха, че консумацията на алкохол е свързана с по-висок риск сред хората с:

 • по-нисък индекс на телесна маса
 • без употреба на нестероидни противовъзпалителни (NAID) лекарства
 • по-нисък прием на фибри
 • по-нисък прием на фолат

Алкохол и други видове рак

Според Национален институт по ракаконсумацията на алкохол увеличава риска от други видове рак.

Рак Риск
рак на главата и шията 1,8 пъти повишен риск за умерените пиячи
рак на хранопровода 1,3 пъти повишен риск за леките пиячи и 5 пъти повишен риск за тежките пиячи
рак на черния дроб 2 пъти повишен риск от тежка консумация на алкохол
рак на гърдата 1,04 пъти повишен риск от леко пиене, 1,23 пъти повишен риск от умерено пиене и 1,6 пъти риск от тежко пиене

Какво ще кажете за червеното вино, което намалява риска от рак?

Изследователите изследват съединението ресвератрол, намерено в гроздето, за възможни ефекти върху здравето, като например превенция на рака. Според Национален институт по ракане е открита връзка между умерената консумация на червено вино и риска от рак на простатата или колоректален рак.

През 2023 г преглед на проучваниятаизследователите не откриха връзка между консумацията на вино и риска от развитие на всякакъв вид рак.

Може ли генетиката да повлияе на колоректалния рак, свързан с алкохола?

Приблизително 10% от хората, които развиват колоректален рак, имат свързани гени, предавани през семейства.

Консумацията на алкохол е била свързани към по-висок риск от развитие на колоректален рак при хора с фамилна анамнеза за колоректален рак в сравнение с хора без фамилна анамнеза.

Спирането на употребата на алкохол влияе ли на риска от колоректален рак?

Повечето проучвания предполагат, че рискът от рак намалява, след като спрете да пиете алкохол. Въпреки това, повечето от тези проучвания са изследвали риска от рак на главата и шията или рак на хранопровода.

Може да отнеме години, докато рискът от рак спадне до същия риск за хората, които никога не са пили много.

Можете ли да предотвратите колоректален рак?

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)най-ефективният начин да намалите риска от колоректален рак е да се подлагате на редовен скрининг, като започнете от 45-годишна възраст. Прожекциите могат да помогнат за идентифициране на малки образувания, наречени полипи, преди да се превърнат в рак.

Други навици в начина на живот, които могат да намалят риска от колоректален рак, включват:

 • увеличаване на физическата активност
 • поддържане на здравословно тегло
 • ограничаване на консумацията на алкохол (ако пиете)
 • избягване на тютюн (ако пушите)
 • извършване на диетични промени като намаляване на приема на животински мазнини и увеличаване на:
  • плодове
  • зеленчуци
  • цели зърна

Научете повече за предотвратяването на рак на дебелото черво.

За вкъщи

Консумацията на алкохол е добре установен рисков фактор за развитието на колоректален рак. Рискът изглежда е най-висок, ако пиете много години.

Намаляването на консумацията на алкохол може да помогне за намаляване на риска от развитие на колоректален рак. Въпреки това може да отнеме много години, докато рискът ви спадне до този на някой, който никога не е пил много.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss