Може ли ниското кръвно налягане да увеличи риска от инсулт?

Въпреки че високото кръвно налягане е по-голям рисков фактор за инсулт, има случаи, когато спадът на кръвното налягане може да увеличи риска от инсулт. Има също някои доказателства, че хората с ниско кръвно налягане могат да имат повече усложнения и по-лоши резултати след инсулт.

Инсулт се случва, когато притока на кръв към част от мозъка е нарушен, което може да причини увреждане на мозъчните клетки в засегнатата област.

Високото кръвно налягане (хипертония) е а добре известен рисков фактор за инсулт. Но някои изследвания показват, че a по-висок риск на усложнения, дължащи се на инсулт с ниско кръвно налягане.

Също така е възможно внезапно спадане на кръвното налягане, когато се изправяте от седнало или легнало положение, известно като ортостатична хипотония, увеличите риска си на исхемичен инсулт, както и на рецидивиращи инсулти.

Тази статия ще разгледа по-отблизо какво се знае за връзката между ниското кръвно налягане и инсулта.

Връзката между инсулт и кръвно налягане

Кръвното налягане е мярка за това колко силно циркулиращата кръв в тялото ви притиска вътрешните стени на кръвоносните ви съдове.

Високото кръвно налягане (хипертония) означава, че върху стените на кръвоносните ви съдове се упражнява по-голямо количество сила. Ниското кръвно налягане (хипотония) означава, че върху стените на вашите кръвоносни съдове се упражнява по-малко сила.

С течение на времето високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове, което ги кара да станат по-тесни и по-твърди. Това може да улесни натрупването на мастен материал, известен като плака, във вашите кръвоносни съдове. В плаката могат да се образуват кръвни съсиреци, които могат да се отделят и да пътуват до мозъка ви, което води до исхемичен инсулт, най-често тип инсулт.

Неконтролираното високо кръвно налягане също може да отслаби кръвоносните ви съдове, увеличавайки риска от разкъсване на мозъка ви. Това е известно като хеморагичен инсулт.

Ниското кръвно налягане е типично по-рядко срещани при хора с инсулт, особено исхемичен инсулт. Но може да има ситуации, при които ниското кръвно налягане може да увеличи риска от инсулт.

Какво се счита за ниско кръвно налягане?

Да имате ниско кръвно налягане означава, че имате по-ниско от нормалното кръвно налягане. За повечето възрастни нормалното или здравословно кръвно налягане обикновено е под 120/80 mm Hg (милиметри живачен стълб).

Ниското кръвно налягане обикновено се определя като кръвно налягане, което е по-ниско от 90/60 mm Hg.

За някои хора ниското кръвно налягане е типично за тях и не е причина за безпокойство. За други хора ниското кръвно налягане може да се дължи на здравословно състояние. Или може да имат нормално кръвно налягане през повечето време, но да имат внезапни пристъпи на ниско кръвно налягане.

Има ли връзка между ниско кръвно налягане и инсулт?

Въпреки че ниското кръвно налягане е по-рядко срещано при хора с исхемичен инсулт, може да има случаи, при които спадът на кръвното налягане може да увеличи риска от инсулт.

Например, някои хора, особено по-възрастните, имат състояние, известно като ортостатична хипотония. Това означава, че има внезапен спад на кръвното налягане, когато се изправите от седнало или легнало положение. В резултат на това на тялото ви е по-трудно да получи достатъчно кръвен поток към мозъка ви, когато се изправите.

Ортостатичната хипотония може да причини симптоми като замаяност, замаяност и слабост.

Според голямо проучване от 2018 г. на над 11 000 възрастни, които са били наблюдавани в продължение на 25 години, рискът от исхемичен инсулт е два пъти по-висок сред хората с ортостатична хипотония. Изследователите установяват, че приблизително 15% от участниците с ортостатична хипотония са преживели исхемичен инсулт, в сравнение с 6,8%, които не са имали това състояние.

Освен това, a Проучване от 2020 г установиха, че хората с ортостатична хипотония може да имат по-голям риск от повтарящи се инсулти и други сърдечно-съдови проблеми в сравнение с тези, които нямат това състояние. Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи истинската причина.

Може ли ниското кръвно да причини усложнения след прекаран инсулт?

Въпреки че високото кръвно налягане е по-голям рисков фактор за инсулт, има някои доказателства, че хората с ниско кръвно налягане могат да имат повече усложнения и по-лоши резултати след инсулт.

Според а Проучване от 2021 гхората с ниско кръвно налягане може да са изложени на повишен риск от сериозни здравословни проблеми след инсулт, включително:

 • сърдечна недостатъчност
 • стомашно-чревно кървене
 • сепсис (инфекция на кръвния поток)

Друг Проучване от 2021 г предполага, че хората, които имат ниско кръвно налягане непосредствено след лечение на инсулт, са по-склонни да имат лоши резултати, дори след отчитане на други сърдечно-съдови заболявания и тежестта на инсулт.

Колко ниско е твърде ниско за кръвно налягане?

Докато ниското кръвно налягане се счита за по-малко от 90/60 mm Hg, кръвното ви налягане може да варира през целия ден. Може също да се променя в зависимост от това дали седите, правите, лежите, спортувате или се чувствате стресирани.

Според Американската сърдечна асоциация ниското кръвно налягане обикновено се разглежда само твърде ниска ако причинява определени симптоми, като например:

 • чувство на замайване или замайване
 • припадък
 • бързо, плитко дишане
 • замъглено зрение
 • умора
 • гадене
 • проблеми с концентрацията
 • дехидратация или необичайна жажда

Ако сте загрижени за кръвното си налягане, говорете с Вашия лекар какъв диапазон на кръвното налягане е здравословен за Вас. Ако имате ниско кръвно налягане, попитайте Вашия лекар за стъпките, които можете да предприемете, за да гарантирате, че кръвното Ви налягане няма да падне твърде ниско.

Ако имате ортостатична хипотония, може да сте в състояние да минимизирате внезапния спад на кръвното налягане чрез:

 • оставайки добре хидратирани
 • не пропускайте хранения — уверете се, че ядете 3 пъти на ден
 • не се вдига твърде бързо

Долния ред

Въпреки че високото кръвно налягане е един от водещите рискови фактори за инсулт, внезапният спад на кръвното налягане може в някои случаи да увеличи риска от исхемичен инсулт – инсулт, причинен от запушен кръвоносен съд, който снабдява мозъка ви с кръв.

Някои изследвания показват, че хората с ортостатична хипотония могат да имат двойно по-голям риск от исхемичен инсулт в сравнение с хората без това състояние. Освен това някои доказателства сочат, че ниското кръвно налягане може да увеличи риска от повторни инсулти, както и усложнения след инсулт. Необходими са повече изследвания, за да се установи причината.

Ниското кръвно налягане често е лечимо състояние. Говорете с Вашия лекар дали кръвното Ви налягане е в нормални граници и какво можете да направите, за да сведете до минимум риска от инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss