Може ли мангостанът да помогне за лечение на псориазис?

Псориазисът е автоимунно състояние, характеризиращо се с възпаление, люспи и плаки по кожата. Засяга най-малко 3% от възрастните в САЩ.

Въпреки че няма лек за това хронично състояние на кожата, управлението на симптомите често включва множество подходи за лечение с различни резултати.

Освен конвенционалните терапии за лечение на псориазис, често има любопитство относно потенциала на алтернативните лечения. Мангостинът, тропически плод, се рекламира като вероятно способен да помогне при лечението на псориазис.

Докато някои изследвания подчертават потенциала на мангостана като противовъзпалително средство, способността му да помага при лечението на псориазис все още не е ясна.

Тази статия ще разгледа по-отблизо какво се знае за ефективността на мангостана като алтернативно лечение на псориазис – и какво да обсъдите с Вашия лекар, ако искате да опитате тази терапия.

Какво е мангостан?

Мангостанът е плод, получен от Гарциния мангостана L. дърво, което е родом от Югоизточна Азия.

Също понякога наричан „лилав мангостан“, този плод е не само неразделна част от традиционната медицина в региона, но и допълнителните форми също са станали популярни в световен мащаб. Може да видите добавки с мангостин под формата на капсули, таблетки и предварително приготвени напитки.

Основна активна съставка в този плод е съединение, наречено ксантон. Според един преглед се смята, че ксантоните могат да имат следните биологични ефекти при хората:

 • противовъзпалителни и антиоксидантни способности
 • неврозащитен
 • способност за намаляване на кръвната захар
 • противоракови способности
 • способност за намаляване на холестерола

Въпреки че свързаните клинични проучвания и прегледи продължават, важно е да се отбележи, че към днешна дата не е доказано, че мангостанът лекува каквото и да е здравословно състояние.

Може ли да помогне при псориазис?

Псориазисът причинява възпаление, което не само влияе върху нормалната скорост на обмяната на кожните клетки на кожата и последващите симптоми, но може да засегне и други тъкани и органи.

Причината мангостанът да предизвика толкова голям интерес се дължи на неговите противовъзпалителни ефекти върху тялото. Докато по-стари изследвания посочва, че мангостинът е възможно да разруши възпалителните пътища в тялото, изследванията, включващи ксантони и възпалителни кожни състояния, са сравнително нови.

Според по-скорошен преглед, противовъзпалителните ефекти на ксантоните имат потенциал да подпомогнат лечението на псориазис. Изследователите отбелязват също, че ксантоните могат да бъдат полезни при лечението на акне, атопичен дерматит (екзема) и рак на кожата.

И все пак текущата литература за мангостан и псориазис включва предимно гризачи, което подчертава липсата на изследвания върху хора.

Едно човешко изследване предполага, че мангостанът може да намали общото възпаление в тялото, но това конкретно проучване не е специфично за псориазис.

Това, което изследователите установиха, беше, че участниците, които пиеха напитка от мангостан в продължение на 30 дни, показаха намалени нива на възпаление в кръвта си. Това включва a 46% намаляване на нивата на С-реактивен протеин — вещество, произвеждано от черния дроб в отговор на възпаление.

Докато ксантоните в мангостана могат потенциално да намалят общото възпаление при автоимунни заболявания като псориазис, няма текущи доказателства, че може да намали активността на имунната система, която причинява основното възпаление.

Има ли рискове, свързани с употребата на мангостин?

Подобно на други билкови добавки, не е ясно дали мангостанът е напълно безопасен за всички. Важно е да обсъдите употребата на мангостан с лекар, преди да го опитате, особено ако вече приемате други витамини, добавки или лекарства.

Понастоящем няма достатъчно налична информация, за да се определи дали мангостанът взаимодейства с лекарства за псориазис. Експертите обаче предупреждават да не приемате мангостин, ако приемате:

 • лекарства субстрати на цитохром Р450, които включват някои инхибитори на протонната помпа и антидепресанти
 • някои имуносупресори, като циклоспорин и такролимус
 • лекарства за лечение на диабет
 • лекарства за химиотерапия

Експертите също предупреждават да не приемате мангостан, ако сте подложени на лъчева терапия.

Вашият лекар може да ви посъветва за потенциални взаимодействия и дали е безопасно да опитате мангостин въпреки липсата на доказателства, подкрепящи го като лечение на псориазис.

Авторите на проучване които изследват ефектите от пиенето на мангостан предполагат, че мангостанът е безопасен за продължителна употреба. Те отбелязаха, че участниците в проучването не показват никакви признаци на странични ефекти върху черния дроб или бъбреците.

Необходими са обаче допълнителни изследвания върху хора, за да се определи дали добавките с мангостин като цяло са безопасни.

Какво може да предложи облекчение при псориазис?

Псориазисът обикновено се лекува с комбинация от лекарства, отпускани с рецепта, като:

 • локални терапии като кремове, мехлеми или лосиони

 • перорални или инжекционни лекарства
 • фототерапия (светлинна терапия)

Лекарят може също да препоръча определени лекарства без рецепта или домашни средства за допълване на лекарствата за псориазис, отпускани с рецепта. Примерите включват:

 • хидрокортизонови кремове за намаляване на възпалението и сърбежа
 • тежки овлажнители или мехлеми, за да поддържате кожата си хидратирана и по-малко люспеста
 • салицилова киселина или продукти, съдържащи млечна киселина, които помагат за разхлабване на люспите

 • продукти от въглищен катран за намаляване на възпалението, лющене и сърбеж

Въпреки че точната причина за псориазис е неизвестна, избягването на обичайните задействания може да помогне за намаляване на пристъпите. Някои често срещани тригери включват:

 • стрес
 • наранявания на кожата
 • инфекции
 • някои лекарства
 • консумация на алкохол
 • студено време
 • Слънчево изгаряне

Долния ред

Плодът мангостан има дълга история като възможно противовъзпалително лечение, с добавки, налични в различни форми в магазините за здравословни храни и онлайн.

Въпреки че някои потребители може да твърдят, че мангостанът е полезен за намаляване на възпалението, трябва да се направят много повече изследвания, за да се определи дали може да осигури реално облекчение за псориазис. Дългосрочната безопасност на употребата на мангостин също не е известна.

Ако се интересувате от добавяне на мангостан към настоящия си план за лечение на псориазис, първо говорете с лекар. Те могат да помогнат за справяне с всякакви проблеми с безопасността, включително възможни взаимодействия с лекарства, които приемате в момента.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss