Може ли кръвен тест да диагностицира ендометриоза?

Към момента на публикуване, бр. Или поне не такъв, който може сам да диагностицира ендометриозата.

„Понастоящем няма кръвен тест в клинична употреба за диагностициране на ендометриоза в момента“, казва Монте Сваруп, MD, акушер-гинеколог, основател на водещия сайт за здравна информация Vaginal Health Hub.

Има кръвен тест, известен като CA-125 тест, който може да тества за биомаркери, които са склонни да бъдат по-високи при хора с ендометриоза, отколкото при тези без нея, казва Лаура Пърди, MD, акушер-гинеколог, главен медицински директор в Wisp, платформа за телездраве фокусирани върху сексуалното и репродуктивното здраве.

Но „тези биомаркерни кръвни тестове обикновено се оказват недостатъчни за диагностициране на ендометриоза, особено в сравнение с други диагностични методи“, казва тя.

Какво представлява тестът CA-125?

Тестът CA-125 проверява нивата на кръвен протеин, известен като CA-125.

Първоначално е предназначен да провери вероятността индивидът да има определени гинекологични ракови заболявания.

В някои случаи хората с ендометриоза имат по-високи нива на CA-125, така че може да се използва и за посочване на вероятността индивидът да има заболяването.

Но тестът CA-125 не се разглежда адекватен диагностичен инструмент сам по себе си, казва Пърди.

Нивата на CA-125 също могат да бъдат повишени по време на менструация, бременност и при наличие на други неракови гинекологични състояния, обяснява Пърди.

С други думи, ендометриозата не е единствената причина нивата на CA-125 на индивида да са високи.

Какво казва изследването?

Въпреки че изследователите са съгласни, че кръвният тест би бил по-евтин и по-малко инвазивен диагностичен инструмент, общо заключение е, че нито един наличен в момента тест не е достатъчно точен, за да се използва като единствен диагностичен инструмент.

Как се диагностицира ендометриозата в момента?

Златният стандарт за диагностика на ендометриоза е лапароскопията.

Лапароскопията е минимално инвазивна хирургична процедура, която включва малки разрези по протежение на корема, обяснява Swarup. След това вашият хирург ще вмъкне малка тръба и камера (известна като лапароскоп) в разрезите и ще „бърка наоколо“.

Тук целта е да огледате добре вътрешностите си и да видите дали има предизвикани от ендометриоза сраствания, белези или други необичайни тъкани.

Ако вашият хирург открие тъкани, за които подозира, че са свързани с ендометриоза, той може да вземе проба от тъканта (биопсия) за по-нататъшно изследване.

Повечето хора могат да се приберат вкъщи след лапароскопия още същия ден. „През следващите 2 дни може да се почувствате уморени и леко болезнени, но трябва да можете да възобновите повечето дейности след 2 до 3 дни“, казва Суаруп.

Някои клиницисти предпочитат да използват по-малко инвазивни методи за диагностика, като ултразвук или ЯМР.

Ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде изображение на вътрешните структури на тялото.

„Ултразвукът може да определи дали имате ендометриома, което е ендометриоза на яйчника“, казва Хедър Джефкоат, доктор по физиотерапия, специалист по сексуална дисфункция и инконтиненция и автор на „Секс без болка: Ръководство за самолечение към секса“ Живот, който заслужавате.

Не може да определи дали имате ендометриоза другаде в таза или корема.

По същия начин, MRI може да открие само ендометриални израстъци, които са по-дълбоко в тялото или дълбоко инфилтрираща ендометриоза.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

„Ако смятате, че вашите симптоми може да са показателни за ендометриоза, потърсете медицински специалист във вашия район или чрез телездравна платформа“, казва Пърди.

В идеалния случай, доставчик, който е специализиран в грижи за ендометриоза, информирани за травма, добавя Джефкоут.

След като се консултирате със здравен специалист относно вашите симптоми и притеснения, „те ще могат да определят най-добрите следващи стъпки за получаване на диагнозата и лечението, от което се нуждаете“, казва Пърди.

Долния ред

Няма кръвен тест, който може да диагностицира ендометриоза. Понастоящем единственият начин за диагностициране на ендометриоза е чрез хирургична процедура, наречена лапароскопия.

Вие и вашият клиницист може да изберете по-малко инвазивни опции като ултразвук и ядрено-магнитен резонанс, които не са сигурни, но могат да ви дадат допълнителна информация за вашето здраве.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss