Може ли кафявият шум да помогне на хората с ADHD?

Ограничени изследвания подкрепят кафявия шум, който помага на концентрацията, но някои проучвания показват, че белият или розовият шум може да бъде полезен.

Кафявият шум е фонов звук с ниска честота, който напоследък стана популярен, особено сред хората с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Някои вярват, че може да им помогне да се съсредоточат и да се почувстват по-спокойни.

Използването на кафяв шум за управление на симптомите на ADHD е все още сравнително ново и ограничени научни доказателства го подкрепят. Повечето от твърденията са анекдотични.

Въпреки това, някои проучвания показват, че слушането на бял или розов шум може да е от полза за хора с трудности в концентрацията.

Ето какво казват изследванията за кафявия шум при ADHD, неговите доказани ползи, разликата между кафявия и белия шум и често задавани въпроси.

Примери за кафяв шум

Кафявият шум се категоризира от дълбоки нискочестотни звуци без високочестотни звуци, които можете да използвате, за да маскирате други разсейващи шумове.

Примерите за кафяв шум включват:

  • звукът на вълните, разбиващи се в брега
  • гръм
  • вятър духа през дърветата
  • течащ душ

Какво показват изследванията за кафявия шум при ADHD?

ADHD е типично свързани с ниски нива на невротрансмитера допамин и възбуда в мозъка. Това означава, че ако имате ADHD, да останете фокусирани върху една задача може да бъде по-голямо предизвикателство. Медикаментите и стимулантите могат да ви помогнат да се съсредоточите повече и някои хора смятат, че кафявият шум може да бъде положителен стимулант.

Изследването е изключително ограничено. Някои проучвания обаче показват потенциални ползи.

Подобрен фокус

Проучване от 2021 г. установи, че бета вълните, тези около 12,5–30 херца (Hz), подобряват фокуса сред хората с ADHD. Проучването обаче не споменава конкретно кафявия шум и не взема под внимание честоти под 8 Hz.

Подобрена когнитивна ефективност

По-старо проучване от 2007 г. посочва, че белият и розовият шум могат да бъдат от полза за когнитивната функция при хора с ADHD и проблеми с вниманието. По-специално, авторите съобщават, че тези с ADHD се нуждаят от повече шум, за да постигнат оптимални когнитивни резултати, отколкото тези, които нямат ADHD. Проучването обаче не изследва разликите между белия и кафявия шум.

Като се има предвид, че белият шум има баланс на всички честоти, докато кафявият шум е по-скоро басов звук без високи или високочестотни нотки, възможно е кафявият шум да бъде също толкова полезен, стига да има достатъчно шум. Това обаче не е доказано.

Проучване от 2021 г. посочва, че честотите от бета диапазона могат да повлияят положително на мозъчната стимулация и когнитивната функция при хора с ADHD. Честотите на бета диапазона обикновено са 12,5–30 Hz, които попадат близо до дъното на нискочестотния диапазон. Тъй като кафявият шум е изпълнен с нискочестотни звуци, това може да означава, че е полезен и за подобряване на когнитивната функция.

Дали кафявият или белият шум е по-добър за ADHD?

За разлика от кафявия шум, белият шум има баланс между честотите. Примерите включват радио смущения, звук на прахосмукачка и постоянни валежи.

Интересното е, че по-старо, малко проучване от 2016 г. установи, че децата се представят по-добре при изпълнение на когнитивни задачи, когато слушат бял шум, отколкото когато приемат стимулант.

В преглед от 2019 г. учените отбелязват, че белият шум може да бъде терапевтичен за деца с ADHD. Те споменаха подобрения като разпознаване на реч и скорости на писане и четене.

По-скорошно проучване от 2022 г. показа подобни резултати. Изследователите са разгледали 104 деца в предучилищна възраст, половината от които с ADHD, и са тествали тяхното внимание и поведение, докато слушат бял шум. Резултатите показват, че белият шум може да подобри представянето на вниманието, като намаляване на грешките и фокусиране върху целите. Той също така показа намалено хиперактивно поведение.

Може ли кафявият шум да има странични ефекти?

А 2018 проучване съобщава за потенциална връзка между хора с ADHD, депресия и тревожност. Кафявият шум може да стимулира мозъка в състояние на възбуда, което може да доведе до чувство на тревожност или възбуда.

Освен това, слушането на всякакъв шум с висока сила на звука за дълго време може да увреди слуха.

Как да опитате да слушате кафяв или бял шум за ADHD

Ето няколко съвета как да започнете:

  1. Изтеглете приложение на мобилния си телефон или компютър, което възпроизвежда кафяв шум или бял шум.
  2. Започнете със слушане в продължение на 10 минути наведнъж и регулирайте съответно силата на звука, така че да е удобно за слушане, без да е твърде силно или тихо.
  3. Експериментирайте с различни видове шумове, за да видите кой работи най-добре за вас.
  4. Опитайте се да водите дневник за това как се чувствате, докато слушате всеки шум.
  5. Помислете дали да си давате точки за всяка задача, голяма или малка, която успявате да изпълните всеки ден. Това може да ви помогне да се измерите спрямо типа шум, който сте слушали, и да определите кой шум потенциално прави най-голямата разлика в производителността.

Често задавани въпроси относно кафявия и белия шум при ADHD

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно кафявия и белия шум при ADHD.

Какво е бинаурален кафяв шум за ADHD?

Това е нискочестотен звук с анекдотични съобщения, че може да помогне на хората с ADHD да заглушат мислите си, за да се съсредоточат по-добре върху ежедневните си задачи и цели.

Има ли най-добър звук за концентрация на ADHD?

Изследванията около кафявия шум почти не съществуват. Изследванията обаче показват, че белият и розовият шум могат да бъдат полезни.

За вкъщи

Много хора твърдят, че кафявият шум може да помогне на хората с ADHD да се съсредоточат и да работят по-добре. Изследванията обаче са минимални и няма значими проучвания, сравняващи кафявия шум с други видове шум, като бял и розов, за ADHD.

От друга страна, изглежда, че няма сериозни рискове, стига да не слушате с висока сила на звука.

И все пак, ако имате ADHD, най-добрият начин да управлявате състоянието, така че да можете да се съсредоточите повече и да станете по-продуктивни, е да говорите с лекар, който разбира какво е най-добро за вас. Те могат да помогнат, като извършват тестове, предоставят ви лекарства, които могат да помогнат, и препоръчват клинични изпитвания, към които може да имате право да се присъедините.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss