Може ли запекът да причини главоболие?

Главоболие и запек: има ли връзка?

Ако изпитвате главоболие, когато сте запек, може да мислите, че бавните ви черва са виновникът. Не е ясно обаче дали главоболието е пряк резултат от запек. Вместо това, главоболието и запекът могат да бъдат странични ефекти на основното състояние.

Запекът се появява, когато имате по-малко от три движения на червата седмично. Изпражненията ви може да са твърди и трудни за преминаване. Може да имате усещане, че движенията на червата не завършват. Може също да имате усещане за пълнота в ректума.

Главоболието е болка навсякъде в главата ви. Може да е навсякъде или от едната страна. Може да се чувства остър, пулсиращ или тъп. Главоболието може да продължи няколко минути или дни наведнъж. Има няколко вида главоболие, включително:

 • синусово главоболие
 • тензионно главоболие
 • мигрена главоболие
 • клъстерни главоболия
 • хронично главоболие

Когато главоболието и запекът се появят сами, може да няма за какво да се притеснявате. Всеки ги преживява от време на време. Може просто да се наложи да имате повече фибри и вода или да намерите начини да се справите по-добре със стреса. Ако главоболие и запек се случват по едно и също време редовно, може да имате основно хронично заболяване. Продължете да четете, за да научите повече за възможните условия.

Фибромиалгия

Класическите симптоми на фибромиалгия включват:

 • мускулни болки и болки
 • болки и болки в ставите
 • умора
 • проблеми със съня
 • проблеми с паметта и настроението

Могат да се появят и други симптоми, като запек и главоболие, които могат да варират по тежест.

Много хора с фибромиалгия също имат синдром на раздразнените черва (IBS). Всъщност до 70 процента от хората с фибромиалгия имат IBS. IBS причинява периоди на запек и диария. Вашите симптоми може да се редуват между двете.

Проучване от 2005 г. показва, че главоболие, включително мигрена, присъства при до половината от хората с фибромиалгия. Над 80 процента от участниците в проучването съобщават за главоболие, което сериозно засяга живота им.

Нарушения на настроението

Запекът и главоболието могат да бъдат симптоми на разстройства на настроението като тревожност и депресия. Изследвания показва, че хората със запек имат по-висок психологически стрес от тези без това състояние.

Стресът, тревожността и депресията са често срещани причини за главоболие. Мигрена, тензионно главоболие и хронично главоболие могат да се наблюдават ежедневно.

В някои случаи запекът и главоболието предизвикват порочен кръг. Може да сте по-стресирани поради запек, който от своя страна причинява повече главоболия, свързани със стреса.

Синдром на хронична умора

Синдромът на хроничната умора (CFS) се характеризира с непрестанна умора и летаргия. Умората, която изпитвате с CFS, не е същата като умората след неспокойна нощ. Това е изтощително изтощение, което не се подобрява след сън. Главоболието е често срещан симптом на CFS.

Изследвания показва възможна връзка между симптомите на CFS и IBS като запек. Някои хора с CFS също са диагностицирани с IBS. Не е ясно дали действително имат IBS или дали CFS причинява възпаление на червата и симптоми, подобни на IBS.

Цьолиакия

Цьолиакията е автоимунно заболяване, причинено от непоносимост към глутен. Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ечемика и ръжта. Симптомите се появяват, когато консумирате храни или напитки, съдържащи глутен. Глутенът може да се намери и на по-малко очевидни места, като:

 • подправки
 • сосове
 • сосове
 • зърнена закуска
 • кисело мляко
 • разтворимо кафе

Има много възможни симптоми на цьолиакия, включително главоболие и запек.

Опитайте тези безглутенови рецепти днес: 25 безглутенови рецепти за закуска »

Медикаменти

Някои лекарства могат да причинят запек и главоболие. Например, опиоидите са добре известни с това, че причиняват тежък запек. Продължителната им употреба може да причини отскок главоболие. Възвратното главоболие е известно още като главоболие при прекомерна употреба на лекарства. Те се задействат от продължителна употреба на определени лекарства.

Запекът и главоболието са потенциални странични ефекти на статини като Zocor. Ако редовно приемате лекарства с рецепта, консултирайте се с вашия фармацевт, за да видите дали лекарствата може да са отговорни за вашите симптоми.

Диагностициране на запек и главоболие

Да разберете какво причинява вашия запек и главоболие може да бъде предизвикателство. Вашият лекар може да избере да лекува всяко състояние поотделно, вместо да търси обща причина. Ако смятате, че двете са свързани, кажете на Вашия лекар. Също така им кажете за всички други постоянни симптоми, които имате, като например:

 • умора
 • болки в ставите
 • мускулна болка
 • гадене
 • повръщане

За да помогнете на Вашия лекар да разбере какво се случва, запишете колко често имате движения на червата и главоболие. Обърнете внимание, ако имате запек, когато се появи главоболие. Трябва също да проследявате периодите на стрес и тревожност. Запишете дали запек и главоболие се случват през това време.

Много хронични заболявания имат неясни симптоми и са трудни за диагностициране. В някои случаи няма окончателни тестове. Вашият лекар може да постави диагноза, като изключи други състояния, които имат подобни симптоми. Може да са необходими повече от едно посещение и няколко теста, за да се постави правилната диагноза.

Лечение на запек и главоболие

Лечението на запек и главоболие ще зависи от причината за тези симптоми. Ако са свързани с IBS, диета с високо съдържание на фибри с подходящи количества дневни течности може да помогне. Ако имате цьолиакия, трябва да премахнете целия глутен от диетата си за облекчаване на симптомите. Тревожността и други разстройства на настроението могат да бъдат лекувани с психотерапия и медикаменти. Болкоуспокояващите, терапията и леките упражнения могат да помогнат за облекчаване на главоболие и запек, причинени от фибромиалгия.

Предотвратяване на запек и главоболие

Грижата за себе си е най-добрият начин да предотвратите всяко здравословно състояние. Това означава да се храните здравословно, да тренирате редовно и да се научите да управлявате стреса. Важно е да определите какво причинява главоболието и запека, за да можете да работите с Вашия лекар, за да ги предотвратите. След като лекувате всички основни проблеми, главоболието и запекът ви трябва да се подобрят.

Като цяло, добавянето на богати на фибри храни към вашата диета може да предотврати запек. Богатите на фибри храни включват:

 • пресни плодове и зеленчуци като зеленолистни и сини сливи
 • цели зърна
 • бобови растения

Вие също трябва да пиете много вода. Леката дехидратация може да доведе до запек и главоболие.

Управлението на стреса и нежните упражнения могат да помогнат за намаляване на главоболието. Йога, медитация и масаж са особено полезни. Ако промените в начина на живот не помогнат напълно, може да се нуждаете от лекарства като антидепресант или НСПВС (ибупрофен, адвил).

Вземането за вкъщи

Може ли запекът да причини главоболие? Косвено, да. В някои случаи стресът от запек може да предизвика главоболие. Напъването с цел движение на червата може също да предизвика болка в главата. Ако имате запек и не се храните правилно, ниската кръвна захар може да доведе до главоболие.

В други случаи, когато главоболие и запек се появят едновременно, те може да са симптоми на друго състояние. Ако редовно имате главоболие и запек, консултирайте се с Вашия лекар, особено ако те са придружени от:

 • други храносмилателни проблеми
 • умора
 • болка
 • тревожност
 • депресия

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss