Може ли да се прекалява с капките за очи? И още ЧЗВ

Капките за очи без рецепта са един от начините за справяне със симптомите на сухо око. Ако изпитвате ново или повишено дразнене, зачервяване или дискомфорт в очите, това може да е признак за прекомерна употреба на капки за очи.

Сухо око може да се случи на всеки. Но ако изпитвате постоянна сухота, може да живеете със състояние, наречено болест на сухото око (DED). Известен е също като синдром на сухото око и често се нарича просто „сухо око“.

DED е една от най-честите причини за посещение при очен лекар. Това се случва, когато сълзите ви се изпарят твърде бързо или когато жлезите, които произвеждат сълзи, не произвеждат достатъчно, за да смажат окото ви.

Липсата на подходяща слъзна бариера между окото и клепача може да причини различни очни симптоми, като например:

 • дискомфорт или болка
 • зачервяване
 • парене или смъдене
 • светлочувствителност
 • замъглено виждане
 • усещане за надраскване
 • усещане, че има нещо в окото или под клепача ви

За облекчаване на сухото око лекарите обикновено препоръчват капки за очи без рецепта (OTC), известни като изкуствени сълзи. Докато изкуствените сълзи като цяло са безопасни и ефективни, когато се използват според указанията, прекомерната употреба може да причини допълнителни проблеми с очите.

Как да разберете дали прекалявате с капките за очи?

Ако превишавате препоръчителната доза на етикета на вашите капки за очи или използвате капки за очи по-често, отколкото е указано от вашия очен лекар, може да прекалявате с употребата на капки за очи.

Прекомерната употреба не винаги може да причини проблем, но е добра идея да се обадите на Вашия лекар, ако започнете да изпитвате нови или влошаващи се очни симптоми, като например:

 • нарастващо зачервяване
 • безмилостно замъглено зрение
 • прекомерно сълзене на очите
 • постоянно раздразнение

Тези симптоми може да показват, че прекалявате с употребата на капки за очи и че те причиняват повече вреда, отколкото полза.

Могат ли капките за очи без рецепта да увредят очите ви?

Въпреки че извънборсовите капки за очи са широко достъпни и се считат за безопасни, нито един продукт не е безрисков. Има няколко причини, поради които прекомерната употреба на капки за очи може да доведе до увреждане или усложнения.

Консервираща реакция

Много капки за очи съдържат консерванти, които предотвратяват развитието на бактерии в разтвора. При някои хора тези консерванти могат да причинят дразнене на очите.

Освен това, когато се използват твърде често, консервиращите капки за очи всъщност могат причинява сухота в очите при някои хора, които не са го изпитвали преди. И с течение на времето, тежката DED може да доведе до сериозни очни усложнения като язви и белези, което може да доведе до загуба на зрението.

Rebound зачервяване

Видът капки за очи, които използвате, има значение.

Например, ако изпитвате зачервяване като основен симптом на сухо око, може да бъде изкушаващо да посегнете към продукт за облекчаване на зачервяването, известен като деконгестантни капки за очи. Те действат, като свиват кръвоносните съдове в окото, което временно прави зачервяването по-малко забележимо.

Но когато тези продукти изчезнат, зачервяването може да е по-лошо от първоначалното. Това явление се нарича повторно зачервяване. Това се случва, когато кръвоносните съдове в очите ви се разширят до размер, по-голям от първоначалния им размер.

Освен това не се препоръчват деконгестантни капки за очи, ако имате определени очни заболявания, като глаукома. Свиващият ефект на капките може да повиши налягането в окото ви, което може да допринесе за прогресирането на глаукомата.

Недиагностицирана основна причина

Когато очите ви се чувстват сухи и раздразнени, може да пропуснете очния лекар и да отидете направо за капки за очи.

DED е само едно състояние, което причинява дразнене на очите. Други състояния, като очна невропатична болка, могат да причинят тежки симптоми на сухота в очите, които често изискват по-модерни терапии в допълнение към основното смазване на очите.

В тази ситуация прекомерната употреба на капки за очи може да не причини усложнения, но може и да не видите подобрение на симптомите. Това може да ви накара да използвате вашите капки за очи по-често, което от своя страна може да причини други проблеми.

Колко често можете да използвате OTC капки за очи?

Различните видове и марки капки за очи имат специфични препоръки за употреба.

Като цяло разтворите на изкуствени сълзи, които съдържат консерванти, не се препоръчват за употреба повече от 4 пъти на ден. Ако трябва да използвате капки за очи по-често, можете да потърсите формули без консерванти, много от които могат да се използват при необходимост.

Деконгестантните капки за очи често могат да се прилагат върху очите ви 4-6 пъти на ден, но не се препоръчва да се използват повече от няколко дни наведнъж.

Други видове OTC капки за очи, като антихистаминови капки, използвани за справяне със симптомите на алергия, може да варират значително в препоръчваната употреба в зависимост от техните активни съставки.

Винаги четете етикета и следвайте инструкциите на вашия очен лекар, за да сте сигурни, че няма да използвате прекалено или недостатъчно капки за очи.

Лошо ли е да поставяте капки в очите си всеки ден?

Ежедневната употреба на капки за очи под ръководството на очен лекар често е необходима и полезна за лечение на сухота в очите.

Но използването на капки за очи всеки ден, когато нямате проблеми с очите, или продължаването на употребата им по-дълго, отколкото е препоръчал Вашият лекар, може да доведе до отрицателни странични ефекти.

Когато очите ви са раздразнени, зачервени или парят от сухо око, използването на капки за очи без рецепта, като например изкуствени сълзи, може да осигури облекчение.

Но използването на капки за очи твърде често – особено ако съдържат консерванти или имат други функции, като облекчаване на зачервяването – може да причини повече проблеми с очите.

Винаги четете етикетите на продуктите и следвайте инструкциите на вашия очен лекар, за да сте сигурни, че няма да прекалявате с употребата на вашите капки за очи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss