Може ли да имате дефицит на желязо без анемия?

Желязото е важен минерал за здрави червени кръвни клетки. Без достатъчно желязо имате по-висок риск от развитие на анемия. Въпреки това е възможно да имате дефицит на желязо без анемия.

Недостигът на желязо е най-често причина за анемия. Анемията е, когато нивото на червените кръвни клетки е твърде ниско, което може да причини умора и слабост. Желязодефицитната анемия засяга около 20% на хората по света.

Желязото е минерал, от който тялото ви се нуждае, за да произвежда здрави червени кръвни клетки. Без достатъчно желязо тялото ви не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки.

Също така е възможно да имате дефицит на желязо без анемия, въпреки че може да прогресира до анемия. Едно проучване изчислява, че дефицитът на желязо без анемия всъщност е три пъти по-често като желязодефицитна анемия.

Недостигът на желязо със и без анемия са предотвратими и лечими състояния. Тази статия ще разгледа по-отблизо признаците и симптомите на дефицит на желязо без анемия, кой е изложен на риск и как се лекува.

Симптоми на железен дефицит без анемия

Недостигът на желязо може да причини някои от същите симптоми като желязодефицитната анемия. Единственият начин да разберете със сигурност е чрез изследване на кръвта.

Честите симптоми на недостиг на желязо включват:

 • затруднено концентриране или фокусиране
 • чувство на умора или летаргия
 • промени в настроение
 • чувство на слабост, особено при извършване на дейност

Добра идея е да говорите с Вашия лекар, ако забележите някой от тези симптоми. Те могат да поръчат кръвни изследвания, за да разберат повече. Кръвните тестове ще измерват нивата на желязо и може също така да определят дали ниските нива на желязо са причинили желязодефицитна анемия.

Може да отнеме няколко седмици нивата на желязо в тялото ви да паднат под нормалното. Ако има множество фактори, които влияят върху способността ви да си набавяте достатъчно желязо, запасите от желязо в тялото ви може да се изразходват по-бързо.

Какви са причините за недостиг на желязо?

Недостигът на желязо има различни причини. Понякога това е комбинация от фактори.

Честите причини за недостиг на желязо включват:

 • нисък прием на желязо от храна или добавки
 • повишени нужди от желязо
 • лошо усвояване на желязо

Някои хора са изложени на по-голям риск от развитие на дефицит на желязо. Това включва хора, които:

 • ядете вегетарианска или веганска диета
 • са бременни
 • са деца или тийнейджъри и се нуждаят от допълнително желязо за растеж
 • са спортисти
 • са претърпели стомашен байпас
 • имате активно възпалително заболяване на червата или целиакия
 • имат промени в стомашната киселина от употребата на инхибитори на протонната помпа или от a H. pylori инфекция
 • менструация, особено тези, които имат обилен цикъл
 • имате загуба на кръв поради вътрешен кръвоизлив или операция

Относно феритина и хемоглобина

Нивата на феритин също играят роля при недостига на желязо. Феритинът е форма на съхранение на желязото. Световната здравна организация (СЗО) определя ниското желязо като ниво на феритин по-ниско 12 микрограма/л. Има добри доказателства, че нивото на феритин под 30 микрограма/л трябва да се счита за дефицит на желязо.

А тест за насищане на трансферин също е полезно да се види колко желязо в кръвта е свързано с трансферина. Трансферинът е протеин, който помага за свързването и транспортирането на желязото в кръвта. Ниското насищане на трансферин обикновено показва дефицит на желязо.

Хемоглобинът също може да бъде повлиян от нивата на желязо. Хемоглобинът е част от червените кръвни клетки, която пренася кислород. Вашето тяло се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Когато нивата на хемоглобина са ниски, това означава, че нивата на вашите червени кръвни клетки също са ниски.

Дефицит на желязо без анемия може да бъде диагностициран когато феритинът е нисък, но нивата на хемоглобина са в нормалните граници. От друга страна, желязодефицитната анемия се диагностицира, ако феритинът и хемоглобинът са ниски.

От колко желязо се нуждаете всеки ден?

Всеки, който има менструация, се нуждае от повече желязо поради месечната загуба на кръв.

Хората на възраст 19–50 години, които имат менструация, се нуждаят от 18 милиграма (mg) желязо дневно. Всеки, който е бременна или кърмеща може да се нуждае от допълнително желязо. Всички останали имат нужда 8 мг желязо дневно. Можете да получите желязо както от растителни, така и от животински източници.

Някои от най-добрите източници на желязо включват:

 • обогатена с желязо зърнена закуска
 • стриди
 • тиквени семена
 • черен дроб
 • леща за готвене
 • сардини

Как се диагностицира дефицитът на желязо?

Кръвната картина е най-добрият начин за диагностициране на дефицит на желязо, със или без анемия.

Основните кръвни тестове, които се използват, включват феритин и хемоглобин. Други тестове могат да бъдат направени по същото време, за да разберете повече за здравето на вашите червени кръвни клетки.

Ако феритинът ви е нисък, но хемоглобинът ви е нормален, може да имате дефицит на желязо без анемия. Ако нивото на хемоглобина също е ниско, това означава, че броят на червените кръвни клетки е нисък. Това може да бъде диагностицирано като желязодефицитна анемия.

Как се лекува дефицит на желязо без анемия?

Лечението от първа линия за недостиг на желязо обикновено е диетични консултации и перорални добавки с желязо. Ако вашият лекар препоръча добавки с желязо, уверете се, че разбирате какъв вид и доза да приемате.

Инфузиите с желязо са друга възможност, но това обикновено се прави само при по-тежки случаи на желязодефицитна анемия.

Увеличаването на приема на желязо от храната може да помогне, но това е най-ефективно при хора без симптоми, които нямат проблеми с усвояването. В много случаи промените в диетата сами по себе си не са достатъчни, за да повишат нивата на желязото в нормалните граници.

Вероятно ще трябва да Ви бъдат направени последващи кръвни изследвания 2 до 3 месеца за започване на добавка. Това е добра времева линия, за да проверите отново нивата на желязо, за да видите дали се покачват.

Ако дефицитът на желязо не се лекува, количеството желязо в тялото ви може да продължи да намалява. С течение на времето това може да повлияе на способността на тялото ви да произвежда червени кръвни клетки, което в крайна сметка може да причини анемия.

Долния ред

Дефицит на желязо е, когато нивата на желязо в тялото ви са ниски. Дефицитът на желязо е най-честата причина за анемия, но дефицитът на желязо може да възникне и без анемия. Кръвната картина е единственият начин да разберете със сигурност.

Дефицитът на желязо със и без анемия са лечими състояния. Много хора могат да нормализират нивата си в рамките на няколко месеца с правилното лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss