Може ли водородният пероксид да помогне за лечение на рак?

Хората често използват водороден пероксид за лечение на незначителни порязвания и ожулвания, избелване на зъбите или боядисване на косата. Някои хора твърдят, че водородният пероксид може да помогне за лечение на рак.

Тези твърдения произтичат от факта, че водородният пероксид е окисляваща течност, което означава, че отделя кислород. Ниските нива на кислород могат да причинят рак и някои хора смятат, че излагането на ракови клетки на високи нива на кислород ще им попречи да растат и те ще умрат.

Този вид терапия често е известна като окси медицина, оксидология или оксидативна терапия.

Нито едно текущо изследване не показва, че водородният пероксид има някакъв ефект върху раковите клетки. И има много предупреждения срещу използването на водороден пероксид в тялото.

В тази статия ще научите повече за това откъде произхождат тези твърдения, какво казват настоящите изследвания и за рисковете от използването на водороден пероксид за лечение на рак.

Може ли водородният пероксид да помогне за лечение на рак?
Изследванията не подкрепят използването на водороден пероксид за лечение на рак.

Твърденията, че водородният пероксид може да лекува или лекува рак, датират от началото на 30 -те години на миналия век, когато германски лекар на име Ото Хайнрих Варбург открил, че раковите клетки могат да растат успешно без кислород.

В резултат на откритието му други изследователи започнаха да изказват предположение, че ниските нива на кислород водят до развитие на рак.

Някои изследователи смятат, че осигуряването на изобилие от кислород на раковите клетки може да излекува рака, така че те започнаха да проучват как съединения, като водороден пероксид, засягат раковите клетки.

Изследванията в средата на 1900-те показват, че водородният пероксид може да има положителен ефект. Учените проведоха своите изследвания върху животни и въпреки че имаше някои благоприятни резултати, повечето резултати показват, че водородният пероксид има ограничени ефекти.

И все пак резултатите от тези проучвания бяха достатъчно положителни, за да могат някои хора да твърдят, че водородният пероксид може да излекува рака. Привържениците на водородния пероксид като лек за рак смятат, че водородният пероксид с хранителна стойност, който има концентрация от 35%, може да лекува рака по -добре от конвенционалните лечения, като химиотерапия и радиация.

Какво казва изследването?

Последните проучвания показват някои недостатъци в ранните изследвания. Най -големият проблем при първоначалното изследване е хипотезата, че ракът процъфтява без кислород и че кислородът може да възпрепятства растежа му.

Изследователите вече знаят, че въпреки че ракът може да оцелее без кислород, той също може да продължи да расте в среда, богата на кислород.

Освен това, проучване, публикувано през 2011 г. доказано, че раковите клетки произвеждат водороден пероксид, който може да помогне на клетките да растат.

Американската асоциация по храните и лекарствата (FDA) също издаде предупреждение към потребителите за закупуване на високи концентрации на водороден пероксид. FDA посочи, че няма достатъчно изследвания, които да покажат, че водородният пероксид е подходящ за всякакви медицински цели.

Има много значителни потенциални рискове и странични ефекти от консумацията на водороден пероксид или използването му за медицински цели.

Въпреки че водородният пероксид се предлага от различни търговци на дребно за инжектиране или храносмилане, хората трябва да са наясно с потенциалните странични ефекти и рисковете от използването му.

Типичната концентрация на водороден пероксид в продуктите е 3%. Дори при тази концентрация водородният пероксид може да причини стомашни болки и изгаряния.

Поддръжниците на водороден пероксид за лечение на рак препоръчват концентрация от 35%. При тази концентрация водородният пероксид може да причини някои от следните проблеми при поглъщане:

 • язви
 • изгаряния в устата, хранопровода (хранителна тръба) и стомаха
 • подуване на корема
 • затруднено дишане
 • загуба на съзнание

Ако човек инжектира водороден пероксид, той може да получи странични ефекти, като например:

 • газови мехурчета, които могат да възпрепятстват притока на кръв, което може да бъде фатално
 • бъбречна недостатъчност
 • влошаване на червените кръвни клетки
 • възпаление на кръвни клетки на мястото на инжектиране

Някои допълнителни ефекти от излагането на водороден пероксид включват:

 • дразнене на очите
 • повръщане
 • избелване на косата или кожата
 • изгаряния или мехури

Резюме

Въпреки че някои хора подкрепят използването на водороден пероксид за лечение на рак, има много предупреждения срещу използването на водороден пероксид вътрешно. Водородният пероксид е предназначен само за локално приложение.

Също така, има малко доказателства, които да предполагат, че водородният пероксид има някакъв ефект върху раковите клетки. Всеки с диагноза рак трябва да говори с лекаря си за медицински подходящи възможности за лечение.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss