Може ли болката в крака да сигнализира за по-сериозен сърдечен проблем?

Всеки изпитва болки в краката си от време на време. Причините варират от краткотрайни крампи до хроничен артрит или от наскоро издърпан мускул до дълго развиващо се увреждане на нервите.

В много случаи коренът на проблема е в самия крак. Но системите на вашето тяло са силно взаимосвързани. Болката в крака може да е признак за по-широк здравословен проблем.

Ако сте изложени на висок риск от развитие на сърдечно заболяване, болката в краката ви може да се дължи на периферна артериална болест (ПАБ). PAD споделя много причини и рискови фактори с коронарната артериална болест (CAD) и може да бъде ранен признак.

Тази статия ще разгледа връзката между здравето на сърцето ви и болката в краката. Продължавайте да четете, за да научите как да определите дали болката в краката може да е признак на по-сериозен сърдечен проблем.

Как сърдечните заболявания могат да причинят болка в краката?

Кръвоносната система на вашето тяло изпраща кръв в най-важните области в големи количества. Това включва мозъка, сърцето и бъбреците. Тялото ви трябва да работи срещу гравитацията, за да върне кръвта от краката и краката обратно към сърцето ви. Това означава, че вашите крака и стъпала са уязвими към засегнатия кръвен поток.

Ето някои от начините, по които сърдечните заболявания могат да причинят болка в краката:

 • Застойна сърдечна недостатъчност: Ако сърцето ви не изпомпва добре, може да изпитате значително подуване на краката поради лош кръвен поток.

 • Венозна тромбоемболия (ВТЕ): Известен също като кръвен съсирек в крака, ВТЕ може да е признак на сърдечно заболяване.

 • ПОДЛОЖКА: Ако кръвоносните ви съдове се стесняват или има натрупване на плака, кръвта не тече добре. Вашите тъкани са лишени от кислород, което причинява болка.

От тези три състояния PAD е най-често срещаното и често остава недиагностицирана. Засяга около 6,5 милиона души на 40 и повече години в Съединените щати.

Симптом на инфаркт ли е болката в краката?

Болката в краката не е симптом на инфаркт, но може да е признак на сърдечно заболяване. Може да изпитвате ефектите на PAD. В проучване от 2019 г. около 5 процента от хората с PAD са преживели инфаркт в рамките на 30 месеца.

Какво е заболяване на периферните артерии?

PAD е състояние, което причинява стесняване на артериите в ръцете и краката, което засяга кръвния поток. ПОДЛОЖКА Най-често засяга краката и краката.

CAD, най-честата форма на сърдечно заболяване, и PAD имат една и съща причина: атеросклероза. Тогава вашите артерии се стесняват поради натрупване на плака. В резултат на това PAD може увеличите риска си на инфаркт и инсулт.

За да бъде ясно, не всеки с PAD има тежка CAD. Но PAD е рисков фактор и може да бъде знак за вас и лекаря да прегледате здравето на сърцето си. Според преглед от 2019 г. около 46 до 68 процента от хората с PAD също имат CAD или цереброваскуларно заболяване.

Рискови фактори за PAD включват:

 • диабет
 • пушене
 • затлъстяване
 • хипертония
 • да сте на 50 или повече години
 • фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт

Според а Проучване от 2021 гчернокожите американци имат много по-висока честота на PAD. Освен това е по-вероятно да останат без диагноза или без да получат навременно лечение. Проучването предполага, че това вероятно се дължи на различията в достъпа и качеството на здравеопазването, липсата на осведоменост за PAD в общността и стереотипната заплаха.

Как да разбера дали болката в краката ми може да означава сериозно сърдечно заболяване?

В идеалния случай болката не трябва да е ежедневно преживяване. Обикновено можете да свържете болката с дейност или нараняване. Примерите включват натоварване на мускулите ви във фитнеса или преживяване на падане и нараняване на крака.

Когато болката в краката ви се превърне в правило, а не в изключение, е време да се безпокоите. Трябва да сте най-загрижени, ако болката се влоши при всяка физическа активност, като ходене. Това е така, защото тялото ви сигнализира, че нещо не е наред с притока на кръв към краката ви.

Особено трябва да се тревожите, ако почувствате болка в краката и гърдите. Това сигнализира за потенциална липса на приток на кръв към сърцето и дори може да означава, че сте изложени на повишен риск от инфаркт.

Признаци на инфаркт

Сърдечният удар може да причини симптоми извън болка в гърдите или дискомфорт в гърдите. Примери за тези признаци на инфаркт включват:

 • световъртеж
 • болка или дискомфорт в челюстта
 • гадене
 • болка в ръката, гърба, врата или рамото
 • задух
 • необяснима умора

Жените са по-склонни да имат необичайни симптоми, като гадене и необяснима умора.

Ако забележите тези признаци или симптоми, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ. Не се опитвайте да шофирате до болницата.

Какви са симптомите на заболяването на периферните артерии?

PAD може да причини следните симптоми:

 • болки в краката
 • умора
 • крампи на краката
 • болка в крака

Тези симптоми обикновено се влошават при физическа активност, като изкачване на стълби. Когато почивате, болката обикновено отзвучава.

Състоянието може също да причини физически промени в тялото ви, особено в краката ви. Тези симптоми включват:

 • затруднено усещане на пулса на стъпалата и долната част на краката
 • мускулна слабост или загуба на мускули
 • незаздравяващи язви по стъпалата или краката
 • кожа, която се чувства хладна на допир
 • гладка, лъскава кожа на долните крака
 • пръстите на краката, които са студени на допир или могат да се чувстват изтръпнали

Симптомите на PAD са резултат от клаудикация или намален кръвен поток. Липсата на кръвен поток засяга заздравяването и може да накара краката да се чувстват хладни на допир.

Как се лекува заболяването на периферните артерии?

Здравните специалисти лекуват PAD чрез няколко различни подхода:

 • Намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Ако пушите, лекарят ще ви помоли да спрете. Пушенето увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Лекарят може също така да Ви предпише лекарства за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, като аспирин или антитромбоцитни лекарства като клопидогрел (Plavix) или варфарин (Jantoven).
 • Намаляване на вашия холестерол. Високият холестерол води до отлагания в кръвоносните съдове, които допълнително ги стесняват. Приемът на лекарства, като статини, за понижаване на холестерола може да намали риска от влошаване на PAD. Храненето на здравословна диета също може да помогне.
 • хирургия. Ако изпитате значителни промени в артериите си, може да се нуждаете от операция за „байпас“ на запушванията. Този хирургически подход е като пренасочване на трафика към свободна лента. Въпреки това, лекарите използват този подход само за тези с тежка PAD.

Тези лечения могат не само да намалят болката ви с физическа активност, но и да намалят риска от инфаркт и инсулт.

Как мога да предотвратя заболяване на периферните артерии?

Възприемането на следните навици може да помогне за намаляване на риска от PAD:

 • Участвайте в редовна физическа активност, като ходене или каране на колело поне 30 минути на ден.
 • Въздържайте се от употребата на тютюневи изделия. Тютюнът значително увеличава риска от PAD.

 • Проверявайте кръвното си налягане редовно. Ако е високо, говорете с лекар за лекарства, които да ви помогнат да го овладеете.
 • Яжте балансирана диета с ниско съдържание на холестерол. Стойте далеч от храни с високо съдържание на мазнини и яжте постно месо.

Болката в крака не означава автоматично, че има проблем със сърцето. И все пак, най-добре е да не пренебрегвате болката в краката си.

Ако болката в краката ви продължава (и особено се влошава при физическа активност), говорете с лекар относно потенциалните причини. Лекарят може да извърши тестове, за да определи дали засегнатият кръвен поток може да е основната причина.

PAD може да бъде ранен признак на потенциално фатален инфаркт или инсулт. Получаването на ранна диагноза от лекар и извършването на ключови промени в начина на живот може да помогне за предотвратяване на по-сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss