Можете ли да умрете от припадък?

Падането или задушаването е проблем сред хората, живеещи с епилепсия, но не е единственият. Рискът от внезапна неочаквана смърт при епилепсия (SUDEP) също е страх.

Ако вие или ваш любим човек имате гърчове, в ума ви може да се въртят редица въпроси. Например, можете ли да умрете от епилептичен припадък? Или можете да умрете от припадък в съня си?

Краткият отговор е да, но въпреки че е възможно, смъртта от епилепсия също е рядка.

Когато чуете за някой, който умира от припадък, може да предположите, че човекът е паднал и си е ударил главата. Това може да се случи.

SUDEP обаче не се причинява от нараняване или удавяне. Отнася се за смърт, която е внезапна и неочаквана. Повечето, но не всички, смъртни случаи настъпват по време на или веднага след припадък.

Точната причина за тези смъртни случаи е неизвестна, но изследователите смятат, че продължителната пауза в дишането води до по-малко кислород в кръвта и задушаване. Друга теория е, че припадъкът причинява фатално нарушение на сърдечния ритъм, което води до спиране на сърцето.

Всяка година има 1,16 случая на внезапна смърт на всеки 1000 души с епилепсия, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Експертите смятат, че е вероятно много случаи на SUDEP да не се съобщават и така броят на случаите на SUDEP може да е по-голям.

Какво е припадък?

Вашият мозък съдържа безброй нервни клетки, които създават, изпращат и получават електрически импулси. Припадъците се появяват, когато внезапно електрическо смущение в мозъка причинява неправилно запалване на тези нервни клетки.

Това може да предизвика:

 • неконтролируемо потрепване на тялото
 • загуба на съзнание
 • временно объркване
 • загуба на съзнание

Припадъците варират по тежест и продължителност. По-леките гърчове може да не причиняват конвулсии и да продължат само 30 секунди. Други припадъци обаче могат да причинят бързо разклащане на цялото тяло на човек и да продължат от 2 до 5 минути.

Припадъкът може да бъде еднократно събитие след нараняване на главата, инсулт или инфекция. Епилепсията е състояние, характеризиращо се с повтарящи се припадъци.

Какви са рисковите фактори за фатален припадък?

Макар и рядко, все пак е важно да знаете за рисковите фактори за SUDEP. Ако сте изложени на риск, можете да предприемете стъпки, за да предотвратите фатален припадък.

Въпреки че е все още ниска, вероятността да умрете от припадък е по-висок при хора, които имат анамнеза за чести, неконтролируеми гърчове, както и такива, които имат анамнеза за тонично-клонични припадъци (понякога наричани grand mal гърчове).

Тонико-клоничните припадъци са тежък вид епилептичен припадък. Те могат да причинят внезапна загуба на съзнание, конвулсии и загуба на контрол върху пикочния мехур.

Шансът от внезапна смърт също е по-висок при лица, чиито припадъци започват в ранна възраст. Неочакваната смърт обаче е изключително необичайно при малки деца.

Рискът от внезапна смърт също се увеличава, колкото по-дълго живеете с епилепсия.

Неприемането на вашите лекарства и пиенето на твърде много алкохол също може да допринесе за SUDEP. Припадъците, които се появяват по време на сън, изглежда са рисков фактор за SUDEP.

рискови фактори за смърт от припадъци

 • анамнеза за чести, неконтролируеми припадъци
 • тонично-клонични припадъци
 • имате гърчове от много малка
 • дълга история на епилепсия
 • не приемате лекарства против гърчове, както е предписано
 • пиене на твърде много алкохол

Как да намалите риска от фатален припадък

Вземете вашите лекарства против припадъци, както е указано, за да предотвратите припадъци. Посетете лекар, ако текущата ви терапия не е ефективна. Може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата Ви или да предпише друго лекарство.

Също така е полезно да се идентифицират тригерите за припадъци. Те се различават от човек на човек, така че определянето на вашите конкретни задействания може да бъде трудно. Може да ви помогне да водите дневник на припадъците.

какво да запазите в дневника си за припадъци

Запишете кога се случват припадъци и след това отбележете информация, която може да е от значение. Например:

 • По кое време на деня е настъпил припадъкът?
 • Припадъкът възникнал ли е след излагане на ярки, мигащи светлини?
 • Пили ли сте алкохол преди припадък? Ако да, колко?
 • Бяхте ли подложени на емоционален стрес преди припадък?
 • Консумирали ли сте кофеин преди припадъка?
 • Имахте ли температура?
 • Бяхте ли лишени от сън или прекалено уморени?

Воденето на дневник на припадъците може да идентифицира модели или ситуации, които водят до припадъци. Избягването на вашите тригери може потенциално да намали броя на атаките ви.

Използвайте функцията „бележки“ на телефона си, за да проследявате припадъците, или изтеглете приложение за дневник на припадъци на вашия смартфон или таблет.

Можете също да намалите риска от фатален припадък, като избягвате твърде много алкохол. Освен това, уверете се, че вашето семейство познава първа помощ при припадъци.

Това включва поставянето ви на пода и лягането на едната страна на тялото ви. Тази позиция може да ви помогне да дишате по-лесно. Те също така трябва да разхлабят връзките на врата и да разкопчават ризите около врата.

Ако припадъкът продължи повече от 5 минути, те трябва да се обадят на 911.

Как се диагностицират гърчовете?

Състоянията, които могат да имитират припадък, включват пристъп на мигрена, инсулт, нарколепсия и синдром на Турет.

За да диагностицира точно припадък, Вашият лекар ще попита за вашата медицинска история и събитията, довели до припадъка. Може да имате електроенцефалограма (ЕЕГ), която е тест, който записва електрическата активност в мозъка. Помага за откриване на аномалии в мозъчните вълни.

ЕЕГ може да диагностицира различни видове припадъци и да помогне да се предвиди дали припадъкът е вероятно да се появи отново.

Вашият лекар може също да назначи тестове, за да определи основната причина за гърчовете. Неврологичният преглед може да търси аномалии във вашата нервна система, докато кръвният тест може да провери за инфекции или генетични състояния, които могат да допринесат за припадъци.

Тестовете за изображения се използват и за търсене на тумори, лезии или кисти в мозъка ви. Те включват CT сканиране, ЯМР или PET сканиране.

Как лекувате припадък?

Припадък, предизвикан от изолирано събитие, обикновено не изисква лечение. Ако имате повече от един припадък, обаче, Вашият лекар може да Ви предпише лекарство против гърчове, за да предотврати бъдещи атаки.

Различните лекарства са ефективни срещу гърчове. Вашият лекар ще препоръча едно или повече възможни лекарства въз основа на вида на припадъка.

Когато лекарствата против гърчове не работят, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняване на частта от мозъка, където възникват припадъците. Имайте предвид, че тази процедура работи само когато гърчовете започват на същото място.

Може също да сте кандидат за стимулираща терапия. Опциите включват стимулация на блуждаещия нерв, отзивчива нервна стимулация или дълбока мозъчна стимулация. Тези терапии помагат за инхибиране на припадъците чрез регулиране на нормалната мозъчна дейност.

Какви са перспективите за хората с епилепсия?

Животът с епилепсия има своите предизвикателства, но можете да живеете нормален живот с това състояние. Някои хора в крайна сметка надрастват гърчовете или преминават години между припадъците.

Ключът към управлението на атаките е разбирането на вашия риск и предприемането на стъпки за избягване на често срещани тригери.

Според Фондация за епилепсия, с лечение, близо 6 от 10 души, живеещи с епилепсия, ще се освободят от припадъци в рамките на няколко години.

Да, гърчът може да причини смърт. Но макар и възможно, това е рядко явление.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че настоящата Ви терапия против припадъци не работи. Можете да обсъдите различна комбинация от лекарства или да проучите допълнителни терапии, за да контролирате атаките си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss