Можете ли да се отървете от мухъл с помощта на оцет?

Яраслау Михеу/Гети Имиджис

Мухълът, често наричан плесен, е категория гъбички, които обичат да растат във влажни зони във и около дома ви. Душ стените, первазите на прозорците и други зони, които привличат влага, са основните зони за растеж на мухъл.

В природата мухълът играе важна роля в разграждането на органични материали като листа и растителни остатъци, но във вашия дом може потенциално да допринесе за здравословни проблеми. Излагането на мухъл е свързано с редица проблеми като алергични реакции, проблеми с дишането и астма.

Можете ли да се отървете от мухъл, растящ в дома си, като използвате оцет? Отговорът е да, в зависимост от това колко мухъл имате и на каква повърхност расте.

Продължете да четете, за да научите кога оцетът може да бъде ефективно решение за премахване на мухъл в дома ви, как се сравнява с други опции и кога трябва да се обадите на професионален чистач.

Оцетът убива ли мана и мухъл?

Оцетът има противогъбични и антибактериални свойства и може да бъде евтино и ефективно лечение за много видове мухъл.

Домашният бял оцет обикновено съдържа около 5 до 8 процента оцетна киселина. Оцетната киселина е умерено силна киселина с рН около 2.5 които могат да нарушат растежа на широк спектър от гъбички и други микроорганизми.

Изследванията установиха, че оцетът е ефективен за предотвратяване на растежа на мухъл върху плодовете и за премахване на някои обикновени домакински формино не е ефективен за унищожаване на всеки тип плесен.

В Проучване от 2015 гизследователите откриха, че оцетът, направен от 4- до 4,2 процента оцетна оцетна киселина, е ефективен при лечението Penicillium chrysogenum но не Aspergillus fumigatus. И двете са обичайни домакински форми.

Ако откриете, че оцетът не ви помага да се отървете от мухъла в къщата си, можете да опитате някой от другите почистващи препарати, които ще разгледаме в тази статия, или да се обадите на професионалист.

В Агенция за защита на околната среда (EPA) препоръчва да получите професионален почистващ препарат, ако покритата площ е по-голяма от 10 квадратни фута или приблизително 3 фута на 3 фута квадрат.

Можете безопасно да използвате оцет върху широк спектър от повърхности, но ние ще разгледаме някои специфични повърхности, върху които трябва да избягвате използването на оцет.

Оцетът убива ли мухъл върху гипсокартон?

Можете безопасно да използвате оцет, за да убиете мухъл върху гипсокартон. Въпреки това, внимавайте, когато търкате, за да не повредите повърхността отдолу.

Оцетът убива ли мухъл върху бетон?

Оцетът обикновено не се препоръчва за унищожаване на мухъл върху бетон. Въпреки че е малко вероятно да навреди на самия бетон, може да повреди околния цимент.

Оцетът убива ли мухъл върху кожата?

Оцетът може да се използва за унищожаване на мухъл върху кожата. Анекдотично, мнозина препоръчват разреждането на оцет с вода в съотношение 1:1. Можете да нанесете сместа с оцет върху кърпа, за да избегнете прекомерно овлажняване и потенциално увреждане на кожата.

Къде да не използвате оцет за премахване на мухъл и плесен

Киселинността на оцета има потенциал да увреди някои видове повърхности във вашия дом. Не използвайте оцет за:

 • Каменни плотове. Оцетът може да затъпи и ецва някои каменни повърхности като мрамор и варовик.
 • Дървени подове. Производителите на подови настилки често включват предупреждения да не се почистват дървените подове с оцет, тъй като той има потенциал да разруши защитното покритие.
 • Електронни екрани. Оцетът има потенциал да увреди свойствата против отблясъци на някои екрани и може да попречи на сензорния екран.
 • Някои видове метали. Оцетът може да корозира някои видове метали като алуминий и мед. Често не се препоръчва за неръждаема стомана.
 • Порести повърхности. Малко вероятно е оцетът да бъде ефективен при почистване на мухъл от порести или абсорбиращи повърхности. Ако забележите мухъл по плочките на тавана или килима, вероятно ще трябва да ги смените.

Как да използвате оцет, за да премахнете мухъл или плесен във вашия дом

Преди да почистите матрицата, важно е да се справите с проблема с влагата, който е довел до растежа на мухъла на първо място. Ако се отървете от мухъла, без да се насочите към влагата, тя почти сигурно ще порасне отново.

След като отстраните проблема с влагата, ето как можете да използвате оцет, за да премахнете мухъла.

Какво ще ви трябва:

 • неразреден бял оцет с най-малко 5 процента оцетна киселина
 • непорести ръкавици
 • маска за лице
 • защитни очила
 • бутилка спрей
 • парцал за почистване
 • мека четка

инструкции:

 1. Ако е възможно, отворете прозорец, за да проветрите помещението, в което работите.
 2. Сложете си защитна маска, очила и ръкавици.
 3. Изсипете неразредения оцет в бутилка със спрей. Напръскайте го директно върху мухлясалата повърхност.
 4. Оставете оцета да престои поне час.
 5. С помощта на четка с меки косми изтъркайте мухлясалата повърхност, докато мухълът се отдели. Ако търкате по-груба повърхност, може да се нуждаете от по-дебела четка.
 6. Изсушете напълно мястото с чист парцал и изхвърлете използваните парцал и четка.

Оцетът е една от няколкото DIY опции за премахване на мухъл. По-долу ще разгледаме три други почистващи препарати, които можете да използвате, за да се отървете от мухъл. Пропуснахме белина от списъка, въпреки че има потенциал да ви помогне да управлявате мухъл върху твърди повърхности.

Въпреки че много хора използват белина, за да се отърват от мухъл, продължителното излагане на изпарения от белина може да раздразни белите дробове, кожата и очите ви. Хората с респираторни заболявания като астма могат да бъдат особено чувствителни към изпаренията.

Не смесвайте оцет с белина или водороден прекис

Не смесвайте оцет с белина. Това може да създаде токсичен хлорен газ. Също така трябва да избягвате смесването на оцет с водороден прекис. Тази реакция създава токсичен химикал, наречен пероцетна киселина, който потенциално може да раздразни кожата или очите ви.

Алтернативни начини да се отървете от мухъл

Въпреки че оцетът често е ефективен почистващ препарат за мухъл, има много други домакински почистващи препарати, които можете да използвате. Ето няколко други опции DIY.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво идва от листата на малко дърво, което произхожда от Австралия, наречена Melaleuca alternifolia. Маслото от чаено дърво съдържа редица химикали, включително терпинен-4-ол който има антимикробни свойства.

В Проучване от 2015 гизследователите установиха, че маслото от чаено дърво е по-ефективно за инхибиране на растежа на мухъл, отколкото оцет, алкохол и два вида търговски почистващи препарати.

За да използвате чаени масла, опитайте да смесите една чаена лъжичка масло с около чаша вода.

Водороден пероксид

Водородният пероксид обикновено се използва за дезинфекция на отворени рани поради неговата антимикробна активност. Той също така има потенциал да инхибира растежа на мухъл във вашия дом.

В едно проучване, изследователите изследват ефектите на водородния прекис и няколко други дезинфектанта върху шест често срещани вида гъбички, открити на закрито. Изследователите стигнаха до заключението, че водородният пероксид има потенциал да дезинфекцира гъбички върху твърди повърхности, но е малко вероятно да бъде ефективен върху порести повърхности.

За да почистите матрицата с водороден прекис, можете да нанесете стандартен 3-процентов водороден прекис директно върху формата с бутилка със спрей. Оставете го да престои поне 10 минути и го почистете.

Сода за хляб

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, има антимикробни свойства, които й дават потенциал да убива домашни плесени и плесени.

В проучване от 2017 г. изследователите установиха, че натриевият бикарбонат е ефективен при контролиране на растежа на брашнеста мана върху лешници.

За да използвате сода за хляб, за да унищожите мухъл в дома си, опитайте да направите паста, като я смесите с вода и я нанесете директно върху мухлясалата зона. Оставете го да престои поне 10 минути, преди да го изтъркате.

Кога да се обадите за професионална помощ

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), можете сами да почистите малки площи като участък от стена с размера на врата или вашия душ. Ако обаче имате мухъл на по-голяма площ, добре е да потърсите професионална помощ. Може също да се наложи да наемете професионален чистач, ако мухълът е проникнал във вашата отоплителна, климатична или вентилационна система.

Как да предотвратите мухъл във вашия дом

Мухълът процъфтява във влажни зони и често можете да го намерите около тръби, течове или прозорци. Най-добрият начин да предотвратите развитието на мухъл е да сведете до минимум влагата във вашия дом.

 • Проверявайте редовно дома си. Потърсете признаци на повреда от вода или видима плесен. Поправете всички спукани тръби или течове във вашия покрив, които могат да доведат до натрупване на вода.
 • Поддържайте нивата на влажност под контрол. Помислете за използването на изсушител във влажни зони като мазе. Нивата на влажност между 30 до 50 процента са идеални за избягване на мухъл.
 • Дръжте дома си проветрен. Използвайте вентилатори във вашата кухня и баня.
 • Поправете или сменете течащи прозорци. Редовното поправяне на прозорците ще ви помогне да предотвратите растежа на мухъл около рамката.
 • Незабавно изсушете дома си след наводнение. За да избегнете развитието на мухъл, най-добре е да изсушите дома си 24 до 48 часа след наводнение.
 • Добавете инхибитори на мухъл към боята. Много магазини за подобряване на дома продават инхибитори на мухъл, които можете да добавите към боите.

За вкъщи

Ако забележите мухъл в дома си, важно е да я премахнете веднага, тъй като вдишването на спори на мухъл може да допринесе за множество здравословни проблеми. Оцетът има потенциал да убие много видове домакински плесени във вашия дом. Въпреки това, ако имате работа с особено големи площи на мухъл или мухъл във вашата вентилационна система, добре е да се обадите на професионалист, който да ви помогне да се справите с него.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss