Можете ли да развиете сколиоза на всяка възраст?

Можете да бъдете диагностицирани със сколиоза на всяка възраст. Децата се диагностицират най-често, но възрастните също могат да развият сколиоза. При възрастни сколиозата често е резултат от дегенеративно дисково заболяване на гръбначния стълб.

по-младо момиче със сколиоза говори с дядо си
Ippei Naoi/Гети изображения

Сколиозата е заболяване на гръбначния стълб. Причинява нетипична извивка на гръбначния стълб, която може да бъде S- или C-образна. Кривите на сколиозата могат да бъдат леки или тежки, могат да вървят наляво или надясно и могат да се развият на всяко място по гръбначния стълб.

Някои хора със сколиоза не изпитват симптоми и са наясно със състоянието си само след диагностични тестове, като рентгенови лъчи. Други хора могат да получат симптоми.

Много хора са диагностицирани със сколиоза в детството. Обичайно е здравните специалисти да забелязват състоянието, когато детето е малко и то да прогресира по време на скокове на растеж. Но е възможно възрастните да развият сколиоза.

Научете повече за сколиозата.

Можете ли да развиете сколиоза след детството?

Сколиозата обикновено се счита за детско състояние, но всеки може да развие сколиоза на всяка възраст. Понякога възрастните получават диагноза сколиоза, която не е била диагностицирана в детството. Възрастните също могат да развият нови гръбначни извивки.

Възрастните могат да получат диагноза сколиоза, дори ако нямат анамнеза за заболяването и не показват признаци, че го е имало, когато са били деца. Най-честата причина за това е дегенерация (разрушаване) на дисковете и съединителната тъкан на гръбначния стълб.

Какво причинява сколиоза при възрастни и кой е изложен на риск?

Възрастните, които развиват сколиоза в резултат на дегенерация на гръбначните дискове и тъкани, имат вид сколиоза, наречена дегенеративна сколиоза.

Понякога това е просто резултат от стареенето на тялото, но има някои известни рискови фактори. Например хората, които пушат, и хората, които работят на работа, която натоварва тялото им с по-висок риск на дегенеративна сколиоза.

Може ли да развиете сколиоза от лоша стойка?

Сколиозата може да причини промени в позата ви, но не можете да развиете сколиоза при възрастни поради позата си. Обикновено се смята, че лошата стойка може да доведе до сколиоза, но изследванията не показват, че това е вярно.

Там може да е връзка между детска или юношеска сколиоза и поза, но това е, защото тялото все още расте и се променя.

Не е открита подобна връзка между позата и сколиозата при възрастни. Но ако вече имате сколиоза, неправилната стойка може да увеличи симптомите, като например болка.

Какви са симптомите на сколиозата?

Често сколиозата няма симптоми и здравните специалисти я откриват на рентгенова снимка за друго състояние или по време на рутинен физически преглед. Когато са налице симптоми на сколиоза, те могат да включват неща като:

 • болка в гърба
 • промени в позата им
 • видима крива
 • бедрата и раменете, които изглеждат неравномерни
 • затруднено дишане

Какви са възможностите за лечение на сколиоза?

Здравните специалисти могат да препоръчат няколко лечения за сколиоза. Правилната опция за лечение зависи от тежестта на симптомите и възрастта ви. Например, децата често носят скоби за сколиоза по време на скок на растеж, за да предотвратят влошаването на изкривяването.

Възможностите за лечение на възрастни със сколиоза обикновено включват:

 • Отказване от пушенето: Ако пушите, отказването от цигарите може да помогне за намаляване на риска от усложнения на сколиозата.
 • Стратегии за начина на живот: В допълнение към отказването от тютюнопушенето, стратегии за начин на живот като поддържане на умерено тегло, подобряване на стойката ви, добавяне на ежедневни разтягания към рутината ви и повишаване на нивото на физическа годност с упражнения с ниско въздействие, могат да помогнат за намаляване на симптомите ви.
 • Физиотерапия: Физическата терапия може да ви помогне да управлявате сколиозата, като подобрите обхвата на движение, баланса и позата.
 • Болкоуспокояващи лекарства: Може да получите болкоуспокояващи с рецепта или да ви препоръчат болкоуспокояващи без рецепта, в зависимост от силата на болката.
 • Инжекции: Инжекциите, блокиращи нервите около гръбнака Ви, могат да помогнат за облекчаване на болката.
 • Хирургия за стабилизиране на гръбначния стълб: Операцията за стабилизиране на гръбначния стълб е опция за хора с тежка сколиоза, която прогресира, болезнена е и не помага с други лечения.

Живот със сколиоза

Много хора със сколиоза могат да водят пълноценен, активен и здравословен живот. Сколиозата обикновено не засяга продължителността на живота и често можете да я управлявате с лечение.

Съществува риск от някои усложнения, ако състоянието прогресира, като притискане на нерв и затруднено дишане, но лечението често е в състояние да предотврати тези усложнения.

Вашият лекар може да ви помогне да разберете вашата перспектива и начините, по които вашата сколиоза може да прогресира и да ви засегне с възрастта.

Получаването на хронична диагноза, като сколиоза, може да бъде непосилно и стресиращо. Но има места, на които можете да се обърнете за подкрепа. Ако сте получили диагноза сколиоза, можете да проверите:

 • Мрежата за подкрепа при сколиоза: Мрежата за подкрепа на сколиоза е група във Facebook, която свързва хора по света със сколиоза за общност, ресурси и подкрепа.
 • Национална фондация за сколиоза: Можете да разгледате Националната фондация за сколиоза за образователни материали, ресурси, препоръки за лекар и много други.
 • Форум на Националната фондация за сколиоза: Форумът на Националната фондация за сколиоза се организира от Националната фондация за сколиоза и позволява на хората със сколиоза да се свързват за дискусии, споделяне, вентилация, съвети, подкрепа и др.
 • Американската асоциация по физиотерапия (APTA): Ще намерите информация за сколиозата и ръководство за търсене на физиотерапия във вашия район на уебсайта на APTA.

Сколиозата е състояние на гръбначния стълб, което причинява извивка, която може да бъде лека или тежка. Състоянието често се свързва с детството, но възрастните също могат да развият сколиоза.

Често сколиозата при възрастни е свързана с дегенерация на дисковете и съединителната тъкан на гръбначния мозък. Хората, които пушат и хората с физически трудна работа са изложени на по-висок риск от този тип сколиоза.

Понастоящем няма лек за сколиоза, но лечението може да помогне за справяне със състоянието и предотвратяване на усложнения. Точното лечение зависи от тежестта на кривата и симптомите, но може да включва мерки за начина на живот, физиотерапия, лекарства за болка, инжекции и операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss