Можете ли да развиете астма от излагане на азбест?

Излагането на азбест може да допринесе за няколко белодробни заболявания, но няма ясни доказателства за връзка с астма. Необходими са повече дългосрочни проучвания.

Азбестът е естествен минерал, който преди е бил широко използван в строителството и други индустрии. След като беше установено, че експозицията увеличава риска от рак и други сериозни заболявания при хората, Агенцията за опазване на околната среда (EPA) забрани използването му във всяко ново строителство или производство в 1989 г.

Все още може да срещнете азбест в по-стари сгради. Може също да сте имали експозиция на работа или у дома, преди EPA да забрани нова употреба на веществото.

Въпреки че е възможно да се развият състояния, свързани с белите дробове след излагане на азбест, окончателната връзка с астмата е несигурна. Ето какво трябва да знаете за това дали азбестът може да причини астма, както и важна информация за други респираторни състояния, свързани с експозицията на азбест.

Има ли връзка между експозицията на азбест и астмата?

Ако имате възможна или потвърдена история на излагане на азбест, може да сте загрижени за респираторни заболявания или други сериозни заболявания.

Астмата е често срещано хронично възпалително заболяване на белите дробове. Това често е заболяване за цял живот, което изисква комбинация от лечение, техники за управление и избягване на известни причини, за да се предотвратят астматични пристъпи.

Няма една единствена причина за астма и тя често се предава в семейства. Но ако сте били изложени на азбест и изпитвате респираторни симптоми като кашлица и хрипове, астмата може да е едно от първите състояния, за които се сещате.

Все пак няма силна връзка между експозицията на азбест и астмата. Докато астмата засяга дихателните пътища, азбестовите влакна могат да засегнат множество части от белите дробове. Освен това, докато експозицията на азбест може да предизвика симптоми на астма, не е ясно дали двете са свързани.

Например, a Проучване от 2020 г установиха по-висок риск от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и повтарящи се инфекции на гръдния кош при хора с предишна експозиция на азбест. Но същото проучване също така отбелязва, че астмата не е свързан риск.

Както се посочва в преглед от 2021 г., професионалната астма и свързаните с азбеста заболявания са две отделни категории белодробни заболявания, които могат да се развият от излагане на дразнители и химикали на работното място. Не е ясно дали азбестът може да причини професионална астма.

Какви респираторни заболявания може да причини азбестът?

Изследванията окончателно свързват експозицията на азбест с определени респираторни заболявания, включително рак. Те включват:

 • азбестоза, която причинява увреждане на белодробните тъкани

 • плеврално увреждане, което включва увреждане на лигавицата на белите дробове
 • белодробни карциноми
 • мезотелиом на плеврата, който може да се разпространи в перитонеума, разположен в корема

Какво причинява астма?

Има множество причини за астма. Това белодробно заболяване може да се развие в детството от генетиката или по-късно в живота поради фактори на околната среда. По-долу са най-честите причини за астма:

 • Семейна история: Хората, чиито родители имат астма, също са до шест пъти по-склонни да я развият сами.
 • Детски инфекции: Ако сте имали тежка респираторна инфекция като бебе или дете, имате повишен риск от развитие на астма по-късно в живота.
 • Алергии: Алергиите, които също са семейни, могат да увеличат риска от развитие на астма. Хората със сенна хрема и екзема също са по-склонни да имат астма.
 • пушене: Както пушенето, така и пасивното пушене могат да увеличат риска от астма поради въздействието си върху дихателните пътища.
 • Други фактори на околната среда: Замърсяването на въздуха, излагането на прах на работното място, изпаренията и химикалите са свързани с астма, особено в зряла възраст.

Симптоми на астма

Симптомите на астма включват:

 • хрипове
 • кашлица (която може да се влоши през нощта)
 • задух
 • стягане в гърдите

Астмата засяга бронхите (дихателните пътища), като ги възпалява. Това възпаление, заедно с тригерите, може да причини астматичен пристъп и свързаните с него симптоми.

Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Астмата и респираторните състояния, свързани с азбеста, могат да споделят подобни симптоми, като хрипове, кашлица и задух. Това може да затрудни определянето дали вашите симптоми са свързани с астма или азбест.

Поради тези причини е важно да се свържете с лекар или друг медицински специалист, ако изпитвате респираторни симптоми. Те ще използват дихателни тестове, образни тестове и други инструменти за диагностика, за да помогнат за определяне на основната причина за вашите симптоми.

Освен симптомите, свързани с дишането, заболяванията, свързани с азбеста, могат също причина:

 • кашляне на кръв
 • анемия
 • умора
 • подуване на лицето или врата
 • затруднения при преглъщане
 • неволна загуба на тегло

Често задавани въпроси

Когато обмисляте астма и излагане на азбест, прочетете следните често задавани въпроси, за да можете допълнително да ги обсъдите с лекар.

Може ли азбестът да причини респираторни проблеми?

Когато вдишвате азбест, някои от влакната може да останат в белодробните ви тъкани. С течение на времето това причинява възпаление и белези в белите дробове. Това в крайна сметка може да доведе до респираторни заболявания, като азбестоза или рак на белия дроб.

Какви са първите признаци на излагане на азбест?

Може да отнеме 10–40 години, за да изпитате симптоми от излагане на азбест. Може да нямате никакви симптоми, докато не развиете състояние, свързано с азбест. Азбестозата например може да причини симптоми като задух и кашлица.

Има ли тест за излагане на азбест?

Белодробна биопсия е най-точно тест за възможно излагане на азбест. Лекарят може да нареди това, ако изпитвате симптоми на заболявания, свързани с азбест, или имате потвърдена история на излагане на азбест.

Лекарят може също така да назначи образен тест, като рентгенова снимка на гръдния кош, за да помогне за откриване на възпаление, плаки или фиброза в белодробните тъкани, които могат да показват белодробно увреждане.

Като цяло са необходими повече клинични изследвания, особено дългосрочни проучвания, за да се определи дали експозицията на азбест може да увеличи риска от развитие на астма.

Междувременно е важно да посетите лекар, ако имате необичайни респираторни симптоми. Те могат да ви помогнат да определите дали вашите симптоми са свързани с астма или заболяване, свързано с азбест.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss