Можете ли да приемате мелатонин и контрол на раждаемостта едновременно?

Ако се борите със заспиването през нощта, може да се интересувате да вземете нещо, което да ви помогне да си починете. Едно такова средство за сън е мелатонинът. Това е хормон, който можете да вземете, за да повишите съществуващите нива на мелатонин в тялото си. Естественият и синтетичен мелатонин помага да подготвите тялото ви за сън през нощта. Ако приемате противозачатъчни хапчета, приемането на допълнителен мелатонин може да намали ефективността на тези хапчета.

Какво е мелатонин?

Мелатонинът е естествен хормон в тялото ви. Този хормон ви помага да заспите и да спите през нощта. Произвежда се от епифизната жлеза. Това е малка жлеза над средата на мозъка ви.

Когато слънцето залезе, тялото ви произвежда мелатонин, което ви кара да се чувствате сънливи. Естествено срещащият се мелатонин започва да действа около 21 часа. Нивата му ще останат повишени за около 12 часа. До 9 сутринта нивата на мелатонин в тялото ви са едва забележими.

Ако изпитвате затруднения със заспиването, можете да приемате синтетичен мелатонин, за да повишите нивата, които вече се намират в тялото. Мелатонинът може да бъде полезен при няколко състояния, като:

  • синдром на забавена фаза на съня
  • безсъние при деца и възрастни хора
  • часовата разлика
  • нарушения на съня
  • подобряване на съня за тези, които са здрави

Мелатонинът се предлага без рецепта. Тъй като се счита за хранителна добавка, Американската администрация по храните и лекарствата не го регулира. Това означава, че това, което се предлага за продажба, варира значително. Това може също да означава, че това, което е изброено на етикета, може да не е точно. Препоръчително е да закупите търговски добавки с мелатонин, произведени в лаборатория, за да намалите риска от това.

Приемането на мелатонин може да ви помогне да заспите по-бързо или да коригирате циркадния си ритъм, който е естественият часовник на тялото ви. Ако използвате противозачатъчни хапчета, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате мелатонин.

Мелатонин и контрол на раждаемостта

Ако приемате контрол на раждаемостта, трябва да обсъдите възможностите си за помощ при сън с Вашия лекар. Противозачатъчните хапчета повишават естествения мелатонин в тялото ви. Когато се използват в комбинация с мелатонин, нивата на мелатонин може да станат твърде високи.

Мелатонинът може да взаимодейства и с други лекарства, включително разредители на кръвта, имуносупресори и лекарства за диабет.

6 експертни съвета за по-добър нощен сън

Говорете с Вашия лекар

Ако използвате контрол на раждаемостта и имате проблеми със съня, говорете с Вашия лекар, преди да приемате нови лекарства или добавки. Вашият лекар трябва да оцени ефективността на вашия контрол на раждаемостта с добавени лекарства. Вашият лекар може да очертае всички допълнителни предпазни мерки, които трябва да предприемете, за да предотвратите бременност.

Вашият лекар може също да ви предостави информация за други възможни средства за сън, както и да ви инструктира за правилните дози. Важно е да приемате правилното количество от всяко средство за сън, за да избегнете нарушаването на естествения ви цикъл на сън.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss