Можете ли да получите саркоми на меките тъкани в тазобедрената става?

Саркомите на меките тъкани са рядка група ракови заболявания, които се развиват в меките тъкани. Те могат да се развият почти навсякъде в тялото ви, включително в бедрото, бедрото и слабините.

Саркомите на меките тъкани като цяло са редки, с около 13 400 нови случая се очаква в Съединените щати до края на 2023 г.

Според Американското онкологично дружество експертите са установили повече от 50 вида на саркоми на меките тъкани. Те могат да се развият в тъкани като:

 • мускул
 • дебел
 • кръвоносни съдове
 • нерви
 • фасция
 • дълбоките слоеве на кожата ви
 • сухожилия и връзки

Саркоми на меките тъкани Най-често развиват се в ръцете и краката. Те могат да се развият навсякъде в крака, но се появяват Най-често в горната част на крака.

Прочетете, за да научите повече за саркомите на меките тъкани на тазобедрената става, включително симптомите, някои възможности за лечение и перспективите за хората с този вид рак.

Какво представляват саркомите на меките тъкани на бедрото?

Саркомите на меките тъкани могат да се развият в тъканта около бедрото, като мускули или мазнини, или в тъканта, която изгражда тазобедрената става.

Според проучване от 2022 г., което използва данни от Иранския национален раков регистър, почти 50–60% на саркомите на меките тъкани се развиват в ръцете или краката. около 44% на саркомите на меките тъкани, които се развиват в крайниците, се появяват в бедрото.

Изследователите зад проучването от 2022 г. също установиха, че 75% от саркомите на меките тъкани на крайниците са разположени в краката и че 33% са разположени в бедрата.

Видове саркоми на меките тъкани

Някои от видовете саркоми на меките тъкани, които могат да се развият в тъканта около бедрото, включват:

 • липосаркома: Липосаркомът се развива в мастните клетки и съставлява по-малко от 20% на саркоми на меките тъкани в Съединените щати. В проучване от 2022 г. изследователите откриха, че липосаркома съставлява 22% саркоми на меките тъкани на бедрото или долните крайници.
 • Недиференциран плеоморфен сарком: Недиференцираният плеоморфен сарком е агресивен рак, който засяга около 0,8 до 10 души на милион.
 • Синовиален сарком: Синовиалният сарком засяга около 1,77 души на милион в Съединените щати и може да се развие навсякъде в тялото ви. Може да се образува в различни видове меки тъкани, като мускули или връзки, и е най-често в ръцете, краката и стъпалата или близо до ставите.
 • Фибросарком при възрастни: Фибросаркомът при възрастни е агресивен рак, който обикновено се развива в краката, торса или ръцете на хора на възраст 20-60 години. Обикновено произхожда от фасция или сухожилия.
 • Алвеоларен сарком на меката част: Алвеоларният мекочастичен сарком е рядък рак, който обикновено засяга млади възрастни. То обикновено започва в краката.

Научете повече за видовете саркоми на меките тъкани.

Какви са симптомите на саркомите на меките тъкани в тазобедрената става?

Саркомите на меките тъкани могат да причинят симптоми като:

 • подуване под кожата ви
 • безболезнена бучка, която не се движи
 • болка, когато бучката нараства
 • игли и игли в крака ви, което може да означава притискане на нерв

В Доклад за казус за 2020 гизследователите съобщават, че 17-годишна жена с рядък синовиален сарком в тазобедрената става е развила прогресивна болка в дясното бедро и накуцване без анамнеза за нараняване.

В Казус от 2023 г, изследователите съобщават за 42-годишен мъж със същия рядък тумор. Имаше болки в тазобедрената става в продължение на 7 години, които прогресираха до степен, че ходеше с бастун.

Как лекарите диагностицират саркомите на меките тъкани в тазобедрената става?

Лекарят ще започне диагностичния процес, като ви разпита за вашата лична и семейна медицинска история. Те също така ще ви попитат за вашите симптоми и ще извършат физически преглед.

Образните тестове могат да помогнат на лекарите да видят вашия тумор и степента му. Тестовете за изображения включват:

 • рентгенови лъчи
 • компютърна томография
 • MRI сканиране
 • ултразвук
 • PET сканиране

Ако образната диагностика предполага наличието на сарком на меките тъкани или друг вид рак, лекар ще изпълнява биопсия. Биопсията включва вземане на малка тъканна проба, така че експертът да може да анализира клетките под микроскоп, за да потвърди дали това е сарком и, ако е така, вида на саркома.

Как лекарите лекуват саркомите на меките тъкани в бедрото?

Основното лечение на саркома на меките тъкани, ограничен до един тумор, е операцията. Хирургията обикновено включва отстраняване на целия тумор заедно с някои здрави тъкани около него. Ако има признаци на рак около краищата на отстранената тъкан, може да се наложи отново да се подложите на операция, за да отстраните повече тъкан.

Ако вашият рак вече се е разпространил в околните тъкани, може да се нуждаете от лъчева терапия, химиотерапия или и двете преди операция за намаляване на тумора. Лъчева терапия може също да е необходима след операция, за да се убият всички останали клетки.

Метастатичните саркоми на меките тъкани, които са се разпространили в отдалечени части на тялото, рядко са лечими. За тези видове рак може да получите по-нови лечения, като имунотерапия или таргетна терапия лекарства.

Какви са перспективите за хората със саркоми на меките тъкани в бедрото?

Изгледите за хората със саркоми на меките тъкани варират значително между подтиповете. Като цяло хората със саркоми на меките тъкани в Съединените щати през 2010–2016 г. са били около 65% като вероятност като хората без саркоми на меките тъкани да живеят поне 5 години.

Според Canadian Cancer Society, саркомите на меките тъкани, които започват в краката, ръцете или повърхността на торса или тялото, обикновено имат по-добра перспектива от раковите заболявания, които започват в други части на тялото ви.

Научете повече за степента на преживяемост при сарком на меките тъкани.

Саркомите на меките тъкани са група ракови заболявания, които могат да се развият почти навсякъде в тялото ви. Долната част на тялото е едно от най-честите места за тяхното развитие.

Ако лекар диагностицира вашия рак рано, може да е в състояние да го лекува само с операция. По-напредналите видове рак може да се нуждаят от допълнително лечение, като лъчетерапия или химиотерапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss