Можете ли да получите зъбни импланти, ако имате остеопороза?

Зъбните импланти са безопасна и ефективна опция за заместване на зъбите, ако имате остеопороза.

Остеопорозата може да възникне, когато костната ви плътност намалее. Вашите кости може да станат по-слаби и по-податливи на счупване. Това понякога може да се случи по време на постменопаузата поради естествения спад в нивата на естроген, хормон, който помага на клетките да генерират нови кости.

Зъбните импланти са опция за заместване на зъб, която включва поставяне на изкуствен зъбен корен в челюстната кост от орален хирург. Имплантът обикновено е направен от титанов или циркониев оксид, които са различни видове метали.

След като хирургът постави импланта, той ще прикрепи протезен зъб към него, създавайки заместител на липсващия зъб. След операцията вашата кост естествено ще расте около импланта и ще образува стабилна става.

Безопасно ли е да имате зъбен имплант, ако имате остеопороза?

Преглед на изследване от 2017 г. потвърди безопасността на зъбните импланти, ако имате остеопороза, въпреки че при всяка процедура има някои рискове, които трябва да имате предвид.

The Администрация по храните и лекарствата (FDA) отбелязва следните рискове от зъбните импланти:

  • нараняване на околните тъкани или зъби
  • неадекватна функция на ухапване
  • усещане, сякаш имате разклатен зъб
  • инфекция

Преди да обмислите операция за поставяне на зъбни импланти, важно е да говорите с вашия зъболекар или орален хирург, за да определите дали това е правилната процедура за вас. Те могат да оценят вашата костна плътност и цялостно здраве, за да видят дали сте добър кандидат за процедурата.

Как остеопорозата засяга зъбните импланти?

Остеопорозата може да повлияе на цялостната стабилност на зъбните импланти, според проучване от 2020 г. Намаляването на костната плътност може да доведе до по-нестабилен зъбен имплант, което може да доведе до повреда на импланта.

Докато костта ви може успешно да расте около импланта и да го закрепи на място, той може да не е достатъчно сигурен или да издържи дълго време на дъвчене.

Може ли загубата на кост да доведе до повреда на зъбния имплант?

Способността на вашата кост да се интегрира с импланта е важна за успеха на зъбния имплант, но не е ясно дали свързаната с остеопорозата костна загуба влияе върху дълголетието на импланта.

Преглед от 2017 г. на 15 проучвания заключава, че остеопорозата не е довела до по-високи нива на отказ на импланти. Остеопорозата обаче доведе до по-голяма загуба на кост около самия имплант. Това предполага, че имплантът е бил по-малко стабилен, но все още успешен.

Колко загуба на кост е твърде много за импланти?

Понастоящем няма конкретни насоки, които да посочват, че определена загуба на кост е твърде голяма за операция с имплантиране. Ако имате остеопороза, е вероятно да бъдете одобрени за операция за имплантиране, независимо от нейната тежест, показват изследвания от 2017 г.

Могат ли бифосфонатите да повлияят на зъбните импланти?

Бифосфонатите са клас лекарства, използвани за лечение на остеопороза. Те действат, като забавят загубата на костна маса и увеличават костната плътност. Докато бифосфонатите се считат за безопасни, не е ясно дали могат да повлияят на успеха на зъбните импланти.

Един риск от бифосфонати е състояние, наречено остеонекроза на челюстта, което е потенциално сериозно състояние, което може да доведе до разрушаване на вашата челюстна кост.

Ако получавате интравенозна терапия с бифосфонати, може да сте изложени на повишен риск от повреда на импланта. Изследване от 2016г показват, че интравенозните бифосфонати са свързани с по-голям риск от повреда на импланта, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Поради тази причина е важно да кажете на вашия зъболекар или орален хирург, ако приемате бифосфонати.

Необходима ли е костна присадка преди поставяне на зъбни импланти?

Присаждането на кост е хирургична процедура, която включва добавяне на кост или подобен на кост материал към челюстната ви кост, за да се увеличи нейната плътност. Тази процедура осигурява стабилна основа за зъбните импланти, за да се закрепят здраво във вашата челюстна кост.

Дали присаждането на кост е необходимо или не зависи от тежестта на загубата на кост в челюстната кост. Ако няма достатъчна костна плътност, за да поддържа импланта, може да се наложи присаждане на кост.

Образните изображения и сканирането на костната плътност ще определят дали имате нужда от костна присадка. Според изследване от 2021 гдо 50% от всички операции за зъбни импланти изискват присаждане на кост.

Неуспешни зъбни импланти

Ако вашият зъбен имплант не е бил успешен, вашият зъболекар или орален хирург ще прецени защо и ще определи най-добрия курс на действие занапред.

В някои случаи може да се наложи имплантът да бъде премахнат и след период на заздравяване може да се постави нов имплант. В други случаи може да са необходими допълнителни процедури, като присаждане на кост, за да се подобри успехът на новия имплант.

Долен ред

Зъбните импланти обикновено се считат за безопасна и ефективна опция за заместване на зъбите, ако имате остеопороза. Все пак са необходими повече изследвания, за да се потвърди дългосрочната ефективност на имплантите, особено при остеопороза. (модафинил)

От решаващо значение е да работите с квалифициран и опитен зъболекар или орален хирург, който може да оцени вашите нужди и да определи най-добрия вариант за лечение за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss