Можете ли да получите вируса, който причинява херпес зостер, от вашите родители преди раждането?

Ако развиете херпес зостер по време на бременност, той няма да се предаде на вашето бебе. Изследванията обаче показват, че има генетичен компонент на състоянието.

След като имате варицела, вирусът, който причинява състоянието, варицела зостер, преминава в латентно състояние в тялото ви. Много по-късно, дори години по-късно, той може да се активира отново и да причини херпес зостер, сърбящ, болезнен обрив, който се появява от едната страна на тялото.

Ако развиете херпес зостер по време на бременност, това няма да навреди на бебето или да се предаде на него. Това е така, защото тялото ви вече е имало вируса на варицела зостер, преди да развиете херпес зостер. Не е направено изследване дали варицела зостер преминава през спермата.

Липсват текущи изследвания, но предполагат, че има генетична връзка с херпес зостер. Ако имате член на семейството, който е имал херпес зостер, вашият риск от развивайки го по-късно в живота е по-висока, при условие че първо сте имали варицела. Някои изследователи смятат, че има повишен риск поради намалената функция на специфични клетки в имунната система с напредване на възрастта.

Така че, докато родителите не предават активния вирус на децата си, те могат да предадат склонност да го развият чрез функцията на имунната си система.

Наследствен ли е вирусът на херпес зостер?

Херпес зостер може да се появи на всяка възраст, но е рядък при деца и често се среща след 50-годишна възраст. Повечето изследвания върху генетичната връзка на херпес зостер са по-стари и неубедителни относно това дали той се предава активно на децата от техните родители чрез генетика. Това не се отнася за предаване чрез докосванеа по-скоро чрез генетичен състав.

Един казус от 2020 г оцени бременна жена, която е потърсила лечение за херпес зостер. В това проучване изследователите отбелязват, че активното предаване на херпес зостер на плода рядко се случва по време на бременност. Ако бременна жена има херпес зостер и новороденото влезе в контакт с течност от обрива, то би било изложено на риск от развитие на варицела, а не на херпес зостер.

А 2017 г Проучването отбелязва, че макар да са провеждани изследвания на генетичната връзка на херпес зостер, резултатите често се връщат неубедителни и отворени за пристрастия. Тяхното проучване на 1112 души установи слаба генетична връзка в развитието на херпес зостер.

Въпреки че генетиката играе известна роля в това дали човек развива херпес зостер през живота си, връзката все още не е ясна за изследователите. Може да се дължи на генетичния състав на имунната система. Генът HLA-B помага на тялото да определи кои протеини принадлежат на тялото и кои са нашественици. Промените в този ген и други гени на имунната система могат да увеличат риска от развитие на херпес зостер по-късно в живота на детето.

Могат ли херпес зостер да се разпространяват в семейства?

Проучването от 2017 г. по-горе, публикувано в Journal of Infectious Diseases, оцени 1112 участници в продължение на 3 години. В групата 556 са имали херпес зостер, а 556 са били контролни участници.

Участниците сами съобщават, че фамилната им история е развила херпес зостер и е открита слаба връзка между член на семейството, който преди е имал херпес зостер, и самите те да са развили херпес зостер. Средната възраст в това проучване е 72.

Изследователите са включили коментар, че за хората от контролната група спомените за херпес зостер в техните семейства може да не са били толкова ясни, колкото за тези, които в момента изпитват самите херпес зостер.

А 2017 г проучване на 227 души с активни инфекции на херпес зостер от села в Китай подкрепи тези резултати. Това проучване включва 678 контролни участници и открива слаба връзка между фамилна анамнеза за херпес зостер и настоящите случаи на херпес зостер.

Може ли да се родиш с херпес зостер?

Ако бременна жена развие херпес зостер, тя няма да го предаде на бебето. Херпес зостер преминава само при директен контакт с течността от мехурите на обрива. Дори тогава човекът, който докосне течността, е изложен на риск от развитие на варицела, а не на херпес зостер.

Кой е изложен на риск от получаване на херпес зостер?

Някои хора са на по-голям риск на развитие на херпес зостер. Това включва хора с компрометирана имунна система, като всеки, който е подложен на химиотерапия или има ХИВ. Също така всеки, който получава лекарства за потискане на имунната си система, като стероиди или лекарства против отхвърляне след донорството на органи, е изложен на по-голям риск.

За вкъщи

Херпес зостер причинява сърбящ, болезнен обрив, който се развива години след преболедуване от варицела. Това е така, защото вирусът, който причинява варицела, остава латентен в тялото ви и по-късно се активира отново като херпес зостер.

Има слаба генетична връзка с херпес зостер, въпреки че изследователите не я разбират добре и липсват проучвания. Не може да се предава по време на бременност. Няма проучвания за оценка на предаването на вируса чрез сперма.

Родителите могат да предадат генетични промени в имунната система, които правят тялото по-податливо на херпес зостер с възрастта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss