Можете ли да обърнете или спрете увреждането на бъбреците от диабет?

Увреждането на бъбреците е често срещано усложнение на диабета, но можете да забавите прогресията му или да намалите риска от развитието му. Управлението на кръвната захар и някои лекарства могат да помогнат за намаляване на риска.

Диабетът е хронично състояние, при което нивата на кръвната ви захар остават твърде високи за твърде дълго време, защото тялото ви не произвежда или използва правилно хормон, наречен инсулин. Твърде много захар (глюкоза) в кръвта може да доведе до усложнения, включително увреждане на бъбреците.

Изследванията показват, че 1 на 3 души с диабет развива хронично бъбречно заболяване (ХБН) в резултат на високи нива на захар, които увреждат кръвоносните съдове в бъбреците.

Въпреки че не можете да обърнете увреждането на бъбреците, ако вече го имате, има неща, които можете да направите, за да го предотвратите или забавите. Прочетете, за да научите как.

Можете ли да възстановите увреждането на бъбреците, свързано с диабета?

Не можете да обърнете увреждането на бъбреците. Въпреки това, можете да забавите прогресията или да намалите риска от това да се случи на първо място.

Ако откриете увреждане на бъбреците в началните етапи, може да успеете да получите необходимото лечение, за да спрете или забавите увреждането.

Ако не знаете, че имате бъбречно заболяване, докато то не прогресира, увреждането на бъбрека ви може да бъде много по-трудно за лечение. Напредналото хронично бъбречно заболяване може в крайна сметка да изисква бъбречна трансплантация или диализа. Диализата е медицинска процедура, която помага на тялото ви да премахне отпадъците от кръвта ви, често с помощта на машина.

Това каза, повечето хора с диабет не развивайте бъбречна недостатъчност.

Какви са симптомите на бъбречно увреждане, свързано с диабет?

Увреждането на бъбреците може да се развие бавно с течение на времето – толкова постепенно, че някои хора не осъзнават, че имат хронично бъбречно заболяване, докато то не еволюира в бъбречна недостатъчност. Това е така, защото ХБН често протича безсимптомно.

Единственият начин да сте сигурни, че нямате ХБН, е да проверите бъбречната си функция. Вашият здравен екип може да поиска кръвни изследвания, за да види колко добре я филтрират бъбреците ви. Те могат също да проверят нивата на микроалбумин в урината ви.

Как най-добре да предотвратите увреждане на бъбреците от диабет?

Тъй като ХБН е толкова често срещано сред хората с диабет, редовните проверки за бъбречни проблеми са обичайна част от клиничните посещения и диагностичните лабораторни тестове за тези с диабет. Националните здравни институти (NIH) препоръчва тестване всяка година.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също така препоръчва да проверявате често бъбречната си функция. Здравните специалисти могат да го проверят с прости и сравнително евтини тестове за кръв и урина.

Тези, които не са били диагностицирани с диабет, също могат да обмислят проверка на бъбречната си функция.

А Проучване от 2019 г от 7728 възрастни установиха, че тези с преддиабет са по-склонни да развият ХБН, отколкото тези, които не са имали преддиабет или диабет.

Някои други съвети от NIH за поддържане на вашите бъбреци здрави включват:

 • постигане на вашите цели за кръвна захар
 • проследяване на кръвната Ви захар във времето с тест A1C, който проследява средните дневни нива за последните няколко месеца
 • контролиране на кръвното Ви налягане
 • приемате всичките си лекарства, както е предписано

The NIH също препоръчва навици за здравословен начин на живот като:

 • достатъчно сън (7-8 часа на нощ)
 • отказване от пушенето
 • постигане и поддържане на умерено тегло
 • активизирам се
 • хранене на балансирана диета

Какви храни трябва да избягвате при диабетно бъбречно заболяване?

Това, което не правите с ХБН, може да бъде толкова важно, колкото и това, което правите.

Избягването на определени храни или ограничаването им, за да поддържате бъбреците си здрави, е от съществено значение. NIH препоръчва ограничаване на следното:

 • натрий (сол)
 • фосфорни
 • калий
 • протеин (в зависимост от стадия на ХБН; говорете с вашия медицински специалист)
 • Наситените мазнини
 • алкохол

Ако имате напреднала ХБН, може да се нуждаете от повече помощ. The NIH насърчава ви да си уговорите среща с бъбречен диетолог. Диетологът може да планира диета, която ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Правилният план може също така да улесни бъбреците ви да поддържат правилния баланс на минерали и сол. Яденето на правилните храни може да ви помогне да предотвратите или забавите усложненията.

Лекарства за подобряване на бъбречната функция

Здравните специалисти често предписват различни видове лекарства за предотвратяване или лечение на ХБН. Те могат да включват:

 • инсулин или лекарства, които помагат за поддържане на кръвната Ви захар в целевите граници
 • понижаване на холестерола
 • понижаване на кръвното налягане

Два вида лекарства за кръвно налягане също могат да помогнат при бъбречно заболяване: блокери на ангиотензин рецептори (ARBs) и инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). Те често се предписват на хора с диабет.

Можете също така да обсъдите с вашия медицински екип възможността да вземете диуретик („хапче за вода“), за да предотвратите задържането на вода.

Можете също така да вземете предвид, че някои лекарства без рецепта могат да взаимодействат с предписаните ви лекарства. Някои обичайни болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), също могат увреждат бъбреците ви ако имате бъбречно заболяване.

Много хора с диабет развиват хронично бъбречно заболяване (ХБН). Не можете да възстановите щетите, които вече са нанесени. Можете обаче да намалите риска от увреждане на бъбреците.

Навиците за здравословен начин на живот, управлението на диабета и поддържането на кръвната захар в целевите граници могат да ви помогнат да намалите риска от увреждане на бъбреците. Някои лекарства също могат да помогнат за намаляване на риска от ХБН.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss