Можете ли да направите тест за ядрен стрес без бягаща пътека?

Ядреният стрес тест помага да се оцени риска от тежко сърдечно събитие. В зависимост от вашето здравословно състояние, лекарят може да ви помоли да направите тест на бягаща пътека или химически тест, който използва лекарства за увеличаване на сърдечната честота.

Стрес тестът е неинвазивен тест, който здравните специалисти използват, за да идентифицират риска от смърт или увреждане поради сърдечно заболяване. Тестът включва увеличаване на търсенето на сърцето ви и наблюдение как то работи при повишено търсене. Тестът за ядрен стрес включва изображения, които показват притока на кръв към сърцето ви по време на теста.

Някои стрес тестове ви карат да тренирате на бягаща пътека или велосипед, за да повишите сърдечната си честота. Но ако упражненията са предизвикателни или неподходящи поради вашето физическо или медицинско състояние, лекар или медицински специалист може да препоръча фармакологичен стрес тест.

Известен също като химически стрес тест, тази версия включва даване на лекарства чрез интравенозна (IV) линия за увеличаване на търсенето на сърцето ви.

Ако здравен специалист е препоръчал фармакологичен ядрен стрес тест, продължете да четете за повече информация относно теста и как да се подготвите за него.

Какво се случва по време на фармакологичен (химичен) ядрен стрес тест?

По време на фармакологичен стрес тест технолог ще приложи проводници на електрокардиограма (ЕКГ) към гърдите ви и ще прикрепи проводници, за да измери електрическата активност на сърцето ви. Те също така ще следят сърдечната честота, кръвното налягане и насищането с кислород през целия процес.

Ще получите малко количество радиоактивен индикатор чрез IV. Трасерът излъчва радиация, която позволява на лекаря да проследява кръвния поток с помощта на позитронно-емисионна технология (PET) или еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT). Технологът ще направи първи набор от изображения, за да види как работи сърцето ви, когато сте в покой.

След това ще получите лекарства, предназначени да симулират как сърцето ви реагира, когато тренирате. Известни като фармакологични стрес агенти, вие ги получавате чрез IV линия. Примери за тези агенти включват:

 • аденозин
 • дипиридамол
 • добутамин
 • регаденозон

Агентите разширяват кръвоносните съдове в сърцето ви, но увредените кръвоносни съдове няма да се разширят толкова много.

След като сърцето и кръвоносните ви съдове реагират на агентите, технологът ще ви даде друга доза от маркера за втори кръг от изображения. Това дава картина на това как работи сърцето ви, когато не сте в покой.

През това време може да забележите, че сърцето ви бие по-бързо от обикновено. Но не трябва да изпитвате дискомфорт по време на теста.

Защо един лекар би препоръчал стрес тест без бягаща пътека?

Здравните специалисти често препоръчват стрес тестове за хора, които им предстои операция, като съдова или сърдечна операция. Това обикновено е стрес тест при упражнения, който включва ходене или лек джогинг на бягаща пътека, за да увеличите сърдечната си честота до целево число въз основа на вашата възраст и здравословно състояние.

Фармакологичният стрес тест е алтернатива на стрес теста при натоварване. Лекарите могат да препоръчат фармакологичен стрес тест за хора със следните състояния:

 • остра белодробна емболия
 • остър перикардит
 • остър миокардит
 • систолично кръвно налягане над 200 mm Hg в покой
 • анамнеза за аортна стеноза
 • анамнеза за скорошен миокарден инфаркт (сърдечен удар)
 • анамнеза за лошо контролирана сърдечна недостатъчност
 • тежка белодробна хипертония
 • нестабилна ангина (болка в гърдите в покой)

Лекарите могат също така да препоръчат фармакологичен стрес тест за хора, които не могат да спортуват поради ограничения в движението. Освен това, ако се провалите на тест за упражнения, може да се наложи да продължат с фармакологичен тест.

Колко време отнема ядрен стрес тест без бягаща пътека?

Фармакологичният ядрен стрес тест обикновено отнема няколко часа. В допълнение към настройката има два кръга на изображения и известно време за изчакване между тях.

Трейсърът отнема известно време, за да създаде ефект. Вашият технолог обикновено ще трябва да изчака 15 до 60 минути преди извършване на изображения.

Различните агенти се различават и по това колко време им е необходимо, за да постигнат желания ефект. Консултирайте се с лекар, за да научите как спецификата на вашия ядрен стрес тест може да повлияе на неговата продължителност.

Как да се подготвя за ядрен стрес тест?

Вашата подготовка за ядрен стрес тест ще зависи от това кой агент планира да използва лекарят по време на теста. Например, ако вашият тест използва аденозин, ще искате да избягвате съдържащи кофеин вещества и лекарства поне 12 часа преди вашия стрес тест.

За стрес тест с добутамин може да се наложи поне да избягвате приема на бета-блокери 24 часа преди да се подложите на теста.

Други подготовки за вашия химически ядрен стрес тест включват:

 • Въздържайте се от ядене или пиене най-малко 3 часа преди теста. Обикновено можете да пиете вода преди теста.
 • Въздържайте се от пушене на цигари или дъвчене на тютюн поне за 8 часа преди вашия тест.
 • Посъветвайте се с лекар дали трябва да спрете приема на други лекарства преди теста.
 • Въздържайте се от нанасяне на лосион или кремове върху гърдите си преди началото на теста. Това позволява на ЕКГ проводниците да се залепят по кожата ви по-лесно.

Как да се детоксикирам след ядрен стрес тест?

Вашето тяло трябва бързо да изчисти лекарствата, които вашият технолог на процедурата ви дава по време на ядрен стрес тест. Не трябва да изпитвате никакви продължителни ефекти около 10 до 15 минути след завършване на вашия фармакологичен стрес тест.

Често задавани въпроси

Безопасен ли е фармакологичният ядрен стрес тест?

Въпреки че се нарича „стрес“ тест, той всъщност не причинява прекомерен стрес на сърцето ви. Но може да изпитате минимални странични ефекти от агентите. Сериозните нежелани реакции са редки, но могат да включват:

 • сърдечен блок
 • бронхоспазъм
 • тахиаритмия

Медицински специалист ще ви наблюдава за всякакви неблагоприятни симптоми по време на теста.

Ще бъда ли радиоактивен след ядрен стрес тест?

Като част от ядрен стрес тест ще получите малко количество радиоактивен маркер, за да помогнете на лекарите да открият проблеми при ядрено сканиране. Малкото количество индикатор няма да ви направи радиоактивен. Вашето излагане на радиация ще бъде за същото все едно сте имали рентгенова снимка или компютърна томография.

Ще изтръпнат ли гърлото ви за ядрен стрес тест без бягаща пътека?

Тъй като стрес тестът без бягаща пътека включва само измерване на реакциите на тялото ви към стрес или увеличаване на сърдечната честота, няма нужда да изтръпвате гърлото си преди процедурата.

Все пак те могат да ви дадат лекарства за обезболяване на гърлото, ако вашият стрес тест включва трансезофагеална ехокардиограма. При този тип ЕКГ лекарят вкарва специален обхват с камера на края през гърлото ви, за да визуализира функционирането на сърцето ви.

Фармакологичният ядрен стрес тест е метод за определяне дали сте изложени на риск от инфаркт или вредни сърдечни събития. Медицински специалист може да препоръча този тест, ако не сте достатъчно добре, за да завършите стрес тест при упражнения на бягаща пътека.

Може да получите специални инструкции от лекаря как да се подготвите за теста, като например какви лекарства да имате преди процедурата. Те също така трябва да предоставят насоки за това колко дълго да избягвате кофеина, тютюна и храненето преди теста.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss