Можете ли да използвате шампоан против въшки 2 дни подред? 8 ЧЗВ относно лечението на въшки

Второ нанасяне на шампоан за въшки може да убие новоизлюпените въшки, но може да изчакате една седмица между третиранията, за да предотвратите дразнене на скалпа.

Ако вие или някой от вашето домакинство имате въшки, вероятно сте нетърпеливи да се отървете от тях.

Може би вече сте преминали през един цикъл на лечение с шампоан за въшки без рецепта и все още забелязвате няколко бездомни въшки. Може би се чудите дали можете да измиете с шампоан втори път, за да се отървете от въшките веднага.

Използването на шампоан против въшки два пъти подред обаче няма да се отърве от въшките по-бързо. По-важното е, че може дори да предизвика известно раздразнение. Шампоаните против въшки съдържат пестициди като пиретрини и перметрин – и въпреки че тези съставки са безопасни за употреба според указанията, те могат да причинят нежелани странични ефекти, когато се използват в излишък.

Свързахме се с д-р Ричард Антая, директор по детска дерматология в Yale Medicine, за отговори на често задавани въпроси относно прилагането на шампоан против въшки. Прочетете, за да научите подробностите.

1. Можете ли да използвате шампоан против въшки 2 дни подред?

Не трябва да прилагате шампоан против въшки два пъти подред, казва Антая, тъй като той не е предназначен за тази цел.

Имайте предвид, че може да отнеме поне 8 до 12 часа за лечение за убиване на възрастни въшки. Ако забележите движение на въшки по главата си няколко часа след лечението, това не означава, че лечението е неефективно.

Въпреки това шампоаните за въшки без рецепта не убиват яйцата (гнидите) на въшките, казва Антая.

„Задължително е да го използвате отново седмица по-късно, за да убиете всички новоизлюпени въшки“, казва Антая, като продължава да обяснява, че използването му 2 дни подред няма да убие новите въшки.

Вместо това нанесете отново шампоан за въшки около 7 до 9 дни по късно.

2. Колко време можете да оставите шампоан за въшки на главата си?

Лечението с въшки, което изберете, ще бъде снабдено с указания, описващи как да нанесете продукта и колко време да го оставите на главата си. Тази времева рамка може да варира от продукт до продукт, но Антая казва, че можете да оставите няколко шампоана за въшки за 10 минути.

Може да се почувствате изкушени да оставите шампоана за по-дълго от указаното, но това няма да помогне да убиете повече въшки.

Въшките умират, след като абсорбират активните съставки в шампоана, но това отнема време – често до един ден.

Експертите са тествали 10-минутната времева рамка и са установили, че е достатъчно време, за да подейства шампоанът — без причинявайки ненужно дразнене на кожата за повечето хора, според Антая.

3. Можете ли да оставите шампоана за въшки цяла нощ?

Отново, винаги е най-добре да използвате шампоана според указанията, за да избегнете ненужно дразнене.

Можете да измиете повечето шампоани против въшки след около 10 минути, както е отбелязано по-горе – няма нужда да ги оставяте повече. Важно е да не оставяте безрецептурни препарати за въшки върху главата си за една нощ.

Ако обаче използвате кокосово масло за задушаване на въшки, можете да оставите това естествено средство за една нощ.

Научете повече за природните лекарства за въшки.

4. Трябва ли да измия косата си преди да използвам шампоан против въшки?

Добре е да измиете косата си с шампоан, както обикновено, преди нанасяне, казва Антая.

Просто пропуснете балсама, тъй като продуктите за коса, които покриват кичурите ви, могат да направят лечението с въшки по-малко ефективно.

„Препоръчвам да не използвате балсам няколко дни след това, за да сте сигурни, че няма да пречи на лечението“, казва Антая.

Научете повече защо не трябва да използвате балсам след третиране с въшки.

5. Има ли шампоанът против въшки странични ефекти?

Шампоанът против въшки има одобрение от FDA и експертите обикновено го смятат за безопасен, когато хората го използват според указанията. Това обаче крие риск от потенциални странични ефекти, включително леко дразнене на кожата.

Въпреки че има тежки алергични реакции редкив някои случаи се случват.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате симптоми на сериозна реакция, включително:

 • силно обезцветяване или обрив, който не се подобрява
 • сърбеж или подуване на лицето, езика или гърлото
 • сериозно или продължително дразнене на очите
 • заразена или пълна с гной област на скалпа
 • световъртеж
 • затруднено дишане

Прилагането на твърде много шампоан за въшки може да увеличи риска от странични ефекти. Поради тази причина Antaya съветва да не се използва повече от указаното.

6. Как да разбера дали съм алергичен към шампоан против въшки?

Сериозните алергични реакции към шампоани против въшки са редки, както е отбелязано по-горе.

Но ако имате алергия към амброзия или хризантема, Центрове за контрол и превенция на заболяванията съветва да не използвате никакво лечение срещу въшки, съдържащо пиретрини. Хората извличат пиретрини от цветя на хризантема, така че тези лечения могат да причинят затруднения в дишането или астматичен пристъп.

Вместо това изберете лечение, което съдържа перметрин, като доказателства предполага, че перметринът обикновено не предизвиква алергична реакция.

Дори и да нямате никакви алергии, никога не е зле да направите пач тест – особено ако имате чувствителна кожа. За да направите такъв у дома, нанесете малка капка от шампоана зад ухото си. Ако не забележите дразнене или други нежелани странични ефекти в рамките на около един ден, можете да продължите и да използвате лечението според указанията.

Можете също така да попитате Вашия лекар за получаване на тест за алергия в офиса.

7. Как мога да предотвратя въшки?

Можете да предотвратите главовите въшки на първо място, като избягвате следното:

 • Включване в директен контакт с другите: Въшките се разпространяват предимно, когато една глава докосне друга глава. Тъй като децата често играят близо едно до друго, те обикновено имат по-голям шанс да получат въшки. Насърчаването на децата ви да спазват малко физическа дистанция по време на игра и спортни дейности може да ви помогне да избегнете въшките.
 • Споделяне на дрехи и аксесоари, които докосват главата ви: В някои случаи можете да получите въшки, като споделяте предмети като шапки, шалове, четки или други аксесоари за коса. Експертите считат това по-рядко срещанино все пак е възможно.
 • Отпуснете главата си върху плат или мебели: Въшките не живеят дълго, след като паднат от човешкия си гостоприемник, но може да живеят до 2 дни върху мебели, килими, плюшени играчки, спално бельо и подобни предмети.

Ако някой във вашия дом има въшки, тези стъпки може да помогне за предотвратяване на допълнителни зарази:

 • Вакуумирайте старателно мебелите и пода си.
 • Изперете всички тъкани, които може да имат въшки, включително чаршафи, калъфки за възглавници, дрехи и др. Използвайте гореща вода с температура най-малко 130°F (54,5°C) и изсушете тези предмети на висока температура.
 • Сварете гребени, четки и други миещи се инструменти за коса за 5 до 10 минути във вода с температура най-малко 130°F (54,5°C).
 • Химически чисти предмети, които не могат да се перат, или ги затворете в найлонов плик за 10 дни, за да задушите въшките.

8. Кога трябва да говоря с лекар за въшки?

Чудите се кога да се свържете с лекар за заразяване с въшки?

Antaya препоръчва първо да опитате лечение без рецепта. Използвайте ги според указанията, като повторите лечението след това 1 седмица.

Но ако намерите живи въшки на главата си няколко дни след второто третиране, свържете се с дерматолог или друг лекар за професионално лечение, казва той.

Лекарят може да препоръча лекарства с рецепта, които могат да помогнат за унищожаването на всички въшки, устойчиви на лечение без рецепта.

Долния ред

Ако вие или някой от вашето домакинство имате въшки, Анатая съчувства: „Всеки, който е имал въшки, иска лечението да действа и да действа бързо“, казва той.

Но за най-добри резултати опитайте да използвате шампоан за въшки според указанията. Прилагането му 2 последователни дни или оставянето му за една нощ няма да направи лечението по-ефективно — но може да раздразни скалпа ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss