Мога ли да използвам Listerine за псориазис?

Познаваме Listerine като антисептична вода за уста. Изгаря малко и освежава дъха ви забележително. Сега същото ментово решение се обсъжда онлайн като потенциално лекарство за псориазис… и макар всички да обичаме домашен лек, това може да е твърде странно, за да е истина.

Когато става въпрос за справяне със състояние като псориазис, да знаете кои лекарства си струват и кои всъщност могат да влошат нещата, може да ви спести известно време и дискомфорт.

Listerine не винаги е бил вода за уста

Листеринът е изобретен през 1879 г. от мъж от Сейнт Луис на име Джоузеф Лорънс. Лорънс работи за разработването на хирургически антисептик и излезе с решение, което се състои от алкохол, евкалиптово масло, ментол и тимол, наред с други неща.

Но повече от хирургически антисептик, Лорънс каза, че новото му творение може да почиства рани, да лекува стъпало на атлет и да лекува пърхот. Едва през 1895 г. Listerine е признат за продукт за орално здраве и дори тогава все още се предписва за болки в гърлото и настинки.

Могат ли съставките на Listerine да успокоят псориазиса?

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се проявява с червени петна по повдигната кожа. Тези петна обикновено са сухи и могат да причинят парене и сърбеж. Въпреки че знаем, че Listerine не може да излекува автоимунно заболяване, има ли шанс съставките да успокоят тези симптоми?

„Домашни средства [for psoriasis] могат да работят и могат да помогнат, ако съдържат масла или други лубриканти за кожата,” казва д-р Тиен Нгуен, дерматолог от Медицински център Orange Coast Memorial във Fountain Valley, Калифорния. Нгуен казва, че евкалиптовото масло в Листерин може да осигури известно облекчение.

Както ментолът, така и алкохолът могат да охладят и петната от псориазис, облекчавайки пациентите от техния сърбеж, според д-р Ципора Шайнхаус от Университета на Южна Калифорния.

И двамата лекари обаче казват, че алкохолът в Listerine противодейства на всякакви потенциални ползи.

„Не бих препоръчал да прилагате алкохол върху кожата, защото той ще я изсуши и ще причини повече лющене, сърбеж и дразнене в дългосрочен план“, казва д-р Шейнхаус.

По-добри домашни средства за облекчаване на псориазис

Shainhouse казва, че има много други домашни средства, които могат да осигурят по-добро облекчение за страдащите от псориазис. Тя препоръчва пакети с лед за охлаждане на сърбящите петна, кокосово масло за успокояване, противовъзпалително овлажняване и вани с овесени ядки за естествено овлажняване и почистване без дразнене.

И накрая, както при всяко хронично заболяване, важно е да обсъдите всеки протокол за лечение с Вашия лекар. Те може да имат по-добра представа за нелекарствените средства за защита за вашите специфични оплаквания и да предоставят обратна връзка за домашни средства (като Listerine), които е по-добре да бъдат оставени на мира.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss