Могат ли хората с ХОББ да имат анестезия?

Хроничното обструктивно белодробно разстройство (ХОББ) е състояние, което засяга милиони възрастни в Съединените щати. Тъй като ХОББ засяга здравето на белите дробове и операцията натоварва белите дробове и тялото ви, важно е да сте наясно с потенциалните си рискове, ако трябва да се подложите на операция.

Ако имате ХОББ и се нуждаете от операция, има много стъпки, които можете да предприемете, за да имате гладка операция и възстановяване.

Продължете да четете повече, за да научите за анестезията, когато имате ХОББ.

Какво е анестезия?

Анестезията е подход за осигуряване на медицински интервенции, които помагат за намаляване на болката на човек по време на операция, диагностични изследвания или други процедури.

Различните подходи към анестезията включват:

 • Обща анестезия: Основна форма на анестезия,общата анестезия включва прилагане на лекарства, които ви правят в безсъзнание и не осъзнавате операцията, която се извършва.
 • Регионална анестезия: Регионалната анестезия включва инжектиране на обезболяващи лекарства в област, която ще засегне по-голяма част от тялото. Примери за това са епидурална упойка при раждане или блокада на нерв при операция на рамото или коляното.
 • Местна анестезия: Локалната анестезия включва инжектиране на обезболяващи лекарства в малка част от тялото, като например зъб или в или около окото за операция за отстраняване на катаракта.

Ако имате ХОББ, регионалната и локалната анестезия са с по-нисък риск от общата анестезия и често могат да се използват вместо обща анестезия за по-малки процедури.

Подходът към анестезията, който вашият хирургичен екип решава, ще зависи от вида на операцията, която имате. Вашият медицински екип ще ви обясни наличните опции за вашия тип операция. Някои видове операции обаче може да имат само една опция за анестезия.

Какво представлява ХОББ?

ХОББ е група белодробни заболявания, включително хроничен бронхит и емфизем, които засягат способността на белите дробове да се изпразват добре. Дихателните пътища също могат да се възпалят. В резултат на това белите дробове не работят толкова ефективно, колкото преди. Рискови фактори за ХОББ включват история на тютюнопушене.

Въпреки че ефектите от ХОББ могат да варират в зависимост от това колко тежко е вашето състояние и какво причинява ХОББ, хората с ХОББ обикновено имат бели дробове, които са по-малко еластични и не се изпразват добре.

Може ли да имате анестезия, ако имате ХОББ?

Отговорът на това дали можете да имате анестезия, ако имате ХОББ зависи от редица фактори. Те включват:

 • Тежест: Ако имате тежка ХОББ, рисковете, когато се подлагате на обща анестезия, са много по-високи. Ако имате по-лека ХОББ, е по-малко вероятно да получите усложнения.
 • Подход за анестезия: Подлагането на анестезия не винаги означава, че имате дихателна тръба за процедурата. Други техники може да повлияят по-малко на белите ви дробове. Примерите включват спинална или епидурална анестезия или регионална анестезия. По време на тези подходи вие дишате сами без помощ от вентилатор.
 • Хирургичен подход: Някои операции изискват използването на дихателна тръба за анестезия. Пример за това е байпасът на коронарната артерия. Тъй като няма друг вариант за анестезия, белите ви дробове трябва да са достатъчно здрави, за да поддържат операцията.
 • Тип операция: Някои операции са спешни. Други са това, което се нарича избираемо, което означава, че не са необходими, за да спасят живота ви, но биха могли да подобрят качеството ви на живот. Когато имате ХОББ, вашият хирург и доставчиците на анестезия ще вземат предвид дали белите ви дробове могат да се справят с операцията и дали е спешна.

Когато имате ХОББ и се нуждаете от операция, целта на вашия хирург е да имате добър резултат. Ако ХОББ е тежка, резултатът ви не зависи само от това дали операцията е преминала добре. Вашият резултат е и за това как белите ви дробове реагират, за да можете да се възстановите и да възобновите ежедневните си дейности.

Какви са рисковете от анестезията, ако имате ХОББ?

Най-сериозните рискове за хората с ХОББ след операция включват:

 • постоперативна дихателна недостатъчност
 • продължителна механична вентилация
 • развитие на други свързани условия
 • смърт

Ако имате ХОББ, има риск от лош изход нараства ако имате операция, засягаща сърцето и гърдите.

Други повишени рискове, когато имате ХОББ и се подлагате на операция, включват:

 • сърдечен арест
 • рискове от ранна повторна интубация
 • миокарден инфаркт (сърдечен удар)

 • сепсис
 • постоперативна пневмония
 • бъбречна недостатъчност, която изисква диализа

ХОББ и знанието, че се нуждаете от операция също може да причини повишена предоперативна тревожност. Това безпокойство ви кара не само да се чувствате зле психически, но също така може да повлияе на това как тялото ви реагира на операция, защото сте стресирани.

Какво е зависимост от вентилатор?

Зависимостта от вентилатор възниква, когато не можете да дишате сами след анестезия и се нуждаете от продължителна вентилационна поддръжка.

Някои операции, които изискват обща анестезия, означават, че дишането ви ще се поддържа от вентилатор. Лекар, наречен анестезиолог, ще вмъкне дихателен път, като ендотрахеална тръба, и ще използва машина за анестезия, която има вентилатор, за да поддържа дишането ви.

Когато имате ХОББ, екстубацията – премахване на дихателна тръба, за да дишате сами – може да бъде по-голямо предизвикателство след анестезия. Вашият анестезиолог и хирург ще оценят дишането ви, за да определят дали можете да дишате сами след операцията.

Зависимостта от вентилатор може да доведе до повишен риск от по-дълъг болничен престой и потенциал за увеличаване на разходите за лечение, според проучване от 2022 г.

Ако трябва да бъдете екстубирани и се нуждаете от повторна интубация, това може да увеличи риска от придобита в болница пневмония и смърт.

За съжаление е трудно да се предвиди кой може да стане зависим от вентилатор след операция. Същото изследване от 2022 г. установи, че по-ниските нива на кислород преди операцията са най-големият показател за зависимост от вентилатор след операция, а не колко тежка е вашата ХОББ.

Как да се подготвите за анестезия, ако имате ХОББ

Ако имате умерена до тежка ХОББ, вашият хирург може да препоръча разговор с пулмолог. Този лекар е специалист по белодробни заболявания.

Вашият екип може да препоръча промени в режима на лечение, като добавяне на бронходилататори или приемане на кортикостероиди, ако имате обостряне на ХОББ. Това е влошаване на симптомите на ХОББ.

Вашият лекар може да назначи изследване, известно като изследване на белодробната функция (PFT). Тези неинвазивни тестове могат да измерват колко добре функционират белите ви дробове. PFT обаче не винаги е необходим. Лекарите може да не го предписват на всички хора с ХОББ.

Ако наскоро сте имали обостряне на ХОББ или сте в разгара на такова, вашият хирург може да отложи операцията. След обостряне белите дробове се нуждаят от време, за да се възстановят и заздравеят.

Неща, които можете да направите, за да подготвите

Въпреки че не можете да обърнете всички ефекти, които ХОББ има върху белите ви дробове преди операцията, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите начина, по който белите ви дробове могат да реагират.

Акроним за тези стъпки е ПРОСТРАНСТВО. Това означава:

 • S = Пушене: Спрете да пушите, ако пушите. Спирането на пушенето дори 1 до 2 дни преди операцията може да подобри вашите резултати. Спирането няколко седмици преди това е може би най-добрият подход.
 • P = Белодробно заболяване: Правенето на дихателни упражнения за трениране на дихателните мускули може да помогне за намаляване на риска от усложнения след операция. Специалист по белодробна рехабилитация може да ви даде примери за упражнения, които да опитате.
 • A = Безпокойство: Намаляването на безпокойството преди операция може да помогне за намаляване на сърцебиенето и учестеното дишане, което може да постави по-големи изисквания към сърцето и белите дробове.
 • C= Сърдечно-съдови заболявания: Сърцето и белите дробове са два органа, чиито функции зависят един от друг. Ако имате сърдечно заболяване или сърдечни проблеми, важно е да посетите вашия кардиолог преди операция, за да се уверите, че сърцето ви е достатъчно силно за операция.
 • E = Упражнение: Белодробната рехабилитация и дихателните упражнения, като например използването на стимулиращ спирометър, могат да ви помогнат да се подготвите за операция. Това устройство помага за разширяване на белите дробове и поддържа дишането ви ефективно.

Можете също така да попитате Вашия лекар за стъпките, които можете да предприемете въз основа на цялостното си здраве и други здравословни състояния, които може да имате.

Какво е предхирургична оптимизация?

Когато имате нужда от операция, вашият хирург или други здравни специалисти може да говорят за „оптимизация“. Този термин означава, че предприемате всички възможни стъпки, за да сте сигурни, че сте в добро здраве преди операцията.

Ако имате ХОББ, стъпките за оптимизиране може да включват отказване от тютюнопушенето и извършване на упражнения за насърчаване на здравето на белите дробове.

Възстановяване след анестезия, ако имате ХОББ

Важно е да се опитате да предотвратите следоперативни белодробни инфекции след операция.

Ходенето веднага щом сте в състояние след операцията и практикуването на вашите дихателни упражнения също може да ви помогне да се възстановите след анестезия.

Какви са перспективите, ако имате нужда от анестезия и имате ХОББ?

ХОББ може да увеличи риска от следоперативни усложнения. един Проучване от 2019 г с 3954 души с ХОББ, които са претърпели лапароскопска холецистектомия (операция за отстраняване на жлъчния мехур), са имали по-дълъг болничен престой, повече престой в интензивно отделение и по-голяма нужда от вентилационна поддръжка след операция.

Проучване от 2020 г. с 419 души с ХОББ, които са претърпели коремна операция, установи, че 28,8% от тях са имали следоперативни усложнения, свързани с белите дробове. Включени примери:

 • дихателна недостатъчност
 • плеврален излив
 • респираторни инфекции

Обсъждането на ХОББ с вашия хирург преди операция е важно. Вашият екип по анестезия ще използва подходи, предназначени да защитят белите ви дробове. Примерите включват вентилация с ниски дихателни обеми и внимателно прилагане на интравенозни течности.

Често задавани въпроси

Следват някои често срещани въпроси относно ХОББ и анестезията.

Може ли да имам ХОББ и да не го знам?

Американската белодробна асоциация изчислява, че около 18 милиона възрастни в САЩ имат ХОББ и не го знаят.

Говорете с Вашия лекар, ако имате потенциални симптоми на ХОББ, като например:

 • кашлица, която не изчезва
 • задух
 • хрипове
 • чести респираторни инфекции

Колкото по-рано лекувате възможна ХОББ, толкова по-добро може да бъде качеството ви на живот.

Причинява ли анестезията ХОББ?

ХОББ е прогресивно състояние. Обикновено не е резултат от еднократно събитие, като анестезия.

Повечето хора с ХОББ са го развили от тютюнопушене. Други причини обаче включват:

 • излагане на замърсяване на въздуха
 • работа с химикали
 • с фамилна анамнеза за дефицит на алфа-1 антитрипсин

Ако имам регионална анестезия, трябва ли да съм буден?

Регионалната анестезия често е по-безопасна алтернатива на общата анестезия, когато имате ХОББ.

Въпреки това е разбираемо, че може да не искате да сте „будни“, докато ви предстои операция. В повечето случаи анестезиолозите ще ви предпишат лекарства, които ще ви успокоят, за да облекчат безпокойството и болката, но ще ви позволят да продължите да дишате сами.

Долен ред

Когато имате ХОББ, имате по-голям риск от постоперативни усложнения. Това не означава, че ще имате усложнения, но имате повече рискове от хората, които нямат ХОББ.

Работата с вашия хирург, анестезиологичен екип и всички други лекари, които може да видите преди операцията, е важна, за да сте сигурни, че белите ви дробове са възможно най-здрави.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss