Могат ли упражненията за мигане да помогнат за лечение или предотвратяване на сухота в очите?

Упражненията за мигане са предварително планирани, при които правите съзнателно усилие да мигате с очите си. Те могат да помогнат при заболяване на сухото око.

Сухото око е често срещано състояние, при което очите ви нямат достатъчно сълзи, за да поддържат здравето и функцията си. Това се дължи или на липса на производство на сълзи („дефицитно“ сухо око), или на затруднения в окото, които карат сълзите да изсъхват твърде бързо („изпарително“ сухо око).

Без естественото производство на сълзи, вие също не мигате толкова често, колкото обикновено. Когато нямате достатъчно сълзи, очите ви могат да се повредят.

Това е мястото, където упражненията за мигане могат да помогнат. Въпреки че все още може да се нуждаете от лекарства или други лечения за сухо око, някои доказателства сочат, че упражненията за мигане също могат да подобрят симптомите на сухо око.

Упражнение за мигане за ползи от сухото око

Мигането и естествените сълзи вървят ръка за ръка. Без достатъчно сълзи не мигате толкова често, колкото бихте естествено направили. От друга страна, ако не мигате достатъчно, очите ви няма да получат сълзите, от които се нуждаят, за да останат здрави.

Всеки път, когато мигнете, очите ви получават така необходимия филм от сълзи. Състои се от вода, масло и слуз и предпазва цялостното ви зрение. Средно човек може да мига 7-10 пъти в минута. Но увеличеното време пред екрана може да намали броя на миганията.

Поради връзките между мигането и производството на сълзи, изследователите проучват възможните ползи от упражненията за умишлено мигане за облекчаване на сухота в очите.

един Проучване от 2021 г оценява резултатите от 41 участници, които изпълняват дневни мигащи упражнения за 10 секунди на всеки 20 минути в продължение на 4 седмици. Изследователите откриха „скромни промени“ в качеството и производството на сълзи.

Те също така отбелязват, че упражненията за мигане могат да бъдат полезни, когато се комбинират с други лечения. Те препоръчват упражнения за мигане на хора, които гледат редовно в екраните.

Докато са необходими повече изследвания, за да се оценят точните ползи, които упражненията за мигане могат да имат конкретно за сухото око, изводът е, че те наистина са полезни за цялостното ви здраве на очите.

За да опитате упражнения за мигане, задайте таймер за 1 минута наведнъж и мигайте с очи до 50 пъти в няколко посоки (нагоре и надолу). Можете да повтаряте този процес до пет пъти на ден.

Вместо да затваряте очите си напълно по време на упражнения за мигане, уверете се, че очите ви бързо се затварят и отварят.

Какво означава работа на сляпо при сухо око?

Възможна алтернатива на мигащите упражнения за сухо око е друга техника, наречена „работа на сляпо“. Целта на този метод е да дадете на очите си пълна почивка, като ги затворите през времената, когато не е нужно да виждате (освен нощния сън).

Работата на сляпо може да бъде особено полезна, ако прекарвате много време в гледане на екрана през целия ден. А 2021 преглед предполага връзка между увеличеното време пред екрана и сухота в очите, като авторите също откриват, че мигащите упражнения и почивката на очите ви могат да помогнат.

За разлика от упражненията за мигане, работата на сляпо се състои в почивка на очите. Опитайте се да намерите няколко минути на ден, за да затворите очите си напълно.

Като алтернатива можете също да зададете време за всеки 20 минути, когато гледате екрана и отклонявате поглед към далечен обект за 20 секунди.

Работата на сляпо също може да позволи на очите ви да се напълнят с така необходимия им слъзен филм. Това също може да бъде особено облекчение, ако сте изложени на фактори на околната среда, които влошават сухота в очите, като например ниска влажност.

Кога да се свържете с лекар

Въпреки възможните ползи от упражненията за мигане при сухо око, все пак е добра идея да посетите очен лекар за цялостен преглед. Ако изпитвате някакъв дискомфорт, докато мигате, незабавно отидете на лекар за оценка.

Можете също така да помислите да посетите очен лекар, ако изпитвате влошаващи се симптоми на сухо око. Следното също може да варира от леко до тежко:

 • замъглено зрение, което може да е по-забележимо при четене или през нощта

 • чувствителност към светлина
 • прекомерно производство на сълзи или слуз
 • необичайно потрепване или прекомерно мигане
 • хронично зачервяване и дразнене на очите
 • хронично усещане за смъдене или парене
 • усещане за песъчинки, сякаш нещо постоянно се забива в окото ви
 • повишена чувствителност към дразнители като вятър или дим
 • болка в очите, която може да попречи на носенето на контактни лещи

Други лекарства за сухо око

В допълнение към упражненията за мигане, можете да опитате и други лекарства за сухо око, като например:

 • използване на изкуствени сълзи без рецепта (OTC).
 • като използвате топли компреси върху очите си
 • правете масаж на клепачите
 • почистване на клепачите ви
 • добавяне на омега-3 мастни киселини или витамин А към вашата диета, ако лекар смята, че имате дефицит на тези хранителни вещества
 • пиене на повече вода
 • използване на овлажнител в сухи помещения
 • носене на очила, когато сте на открито
 • ограничаване на времето пред екрана и правене на чести почивки

Медицинско лечение на сухо око

Възможните медицински лечения за сухо око могат да включват комбинация от:

 • изкуствени сълзи без консерванти (ако трябва да използвате изкуствени сълзи шест или повече пъти на ден, според Американската академия по офталмология)
 • мехлеми или капки за очи с рецепта, за да поддържате очите си смазани
 • точкови тапи, които се използват за временно затваряне на вашите слъзни канали, за да спрат излишното производство на сълзи

 • операция за постоянно запушване на слъзния канал
 • лечение на определени основни състояния, които може да допринесат, като автоимунни заболявания

За вкъщи

Мигането помага за възстановяване на слъзния филм в очите ви. На теория това може да помогне за лечение и предотвратяване на сухота в очите. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи степента на възможните ползи от упражненията за мигане, те могат да помогнат за допълване на плана за лечение на сухото око.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss