Могат ли симптомите на МС да варират през целия ден?

Симптомите на МС, като умора и мускулна скованост, могат да варират през деня. Те също могат да варират в продължение на дни или седмици при рецидив. Но как се променят симптомите може да варира значително при отделните хора.

МС е прогресивно, имуномедиирано заболяване. Може да увреди или атакува няколко области на мозъка и гръбначния мозък, което води до непредвидими и разнообразни симптоми.

Някои симптоми на МС могат да варират по тежест през деня. Имайте предвид, че това, което преживявате, може да се различава от това, което преживяват другите.

Симптомите на МС варират ли през деня?

Ако чувствате, че вашите симптоми на МС се подобряват или влошават през деня, не сте сами. Симптомите на МС могат да променят тежестта си през деня.

Често експертите и изследователите се фокусират върху големи тенденции на симптомите в течение на месеци или години. Някои проучвания обаче се фокусират върху някои симптоми през целия ден или по-кратки периоди от време.

В 2017 проучванеизследователите откриха доказателства в подкрепа на идеята, че умората при МС може да варира при хора, живеещи с пристъпно-ремитентна МС по същите причини, поради които умората варира при хора, които нямат МС.

Причините за колебанията могат да включват стрес, настроение, липса на сън, температура и други причини.

Физическата активност има различни ефекти върху MS умората. Понякога физическата активност може да предизвика или да причини умора, но редовното умерено упражнение може да помогне за подобряване на издръжливостта, силата и енергията.

Приблизително 80% от хората, живеещи с МС, ще изпитат спастичност. Спастичността се характеризира с мускулна скованост, която може да доведе до спазми, болка и намалена подвижност. Спастичността обикновено е по-лоша или по-забележима при движение.

Може също така да предизвика или да влоши тежестта на други симптоми, като умора, нарушения на съня и дисфункция на пикочния мехур. Може да откриете, че някои от вашите симптоми на МС са склонни да се влошават вечер или през нощта, когато легнете да спите.

Имайте предвид, че МС е много разнообразно състояние, което причинява различни симптоми и тежест при всеки. Може да откриете, че симптомите Ви се влошават сутрин или следобед и се подобряват през нощта.

Какви са симптомите, които се влошават през деня?

Умората се отразява между 65–80% на хората, живеещи с МС. Умората, свързана с МС, има тенденция да се влошава след активност и физически упражнения. Това означава, че често се случва през деня за хората, живеещи с МС.

Може да се увеличи и поради нормални, ежедневни колебания в нивата на стрес и настроение. Предприемането на стъпки за намаляване на стреса на работното място, в училище или у дома може да помогне за свеждане на умората до минимум през деня.

Други симптоми също могат да се влошат през деня. Честите симптоми на МС, които може да откриете, че се влошават или са по-забележими през деня, могат да включват:

 • проблеми с пикочния мехур и червата
 • изтръпване и изтръпване
 • проблеми с паметта и мисленето
 • мускулно стягане, скованост, спастичност или спазми
 • загуба на равновесие и световъртеж
 • тремор
 • болка
 • проблеми със зрението

Тежестта на симптомите ще варира значително сред хората, така че може да забележите или да не забележите някой от тези симптоми през деня.

Колко често симптомите на МС се появяват и си отиват?

МС се свързва или с бавно прогресиране на развитието на симптомите и тежестта им, или с периоди на активност на заболяването (рецидив), последвани от периоди на изчезване или почти изчезване на симптомите.

Ако живеете с пристъпно-ремитентна МС, вие може да забележи че по време на рецидив вашите симптоми може да:

 • започва внезапно в рамките на няколко часа или дни
 • достигат пик в рамките на няколко дни
 • бавно отзвучава в течение на дни или седмици, ако рецидивът се лекува

Понякога симптомите могат да продължат 8 седмици или повече, дори при лечение.

Няколко фактора могат да предизвикат появата на симптоми на МС. Влияние върху симптомите включват:

 • възраст
 • пол
 • серумни нива на витамин D (количество в кръвта)
 • температура — известно е, че топлината влошава симптомите на МС
 • инфекции
 • бременност

Стресът, някои лекарства, тютюнопушенето и излагането на топлина или студ също могат да предизвикат появата на симптоми. След като премахнете спусъка, симптомите могат да намалеят.

Симптомите на МС могат да променят тежестта си през деня. Може да забележите, че някои идват по-често през нощта, докато други са по-чести през деня.

MS е сложно състояние за обобщаване. Въпреки че много изпитват умора през деня и мускулна спастичност през нощта, това може да не се случи при всички. Възможно е да не изпитате промени в тежестта на симптомите или да забележите промени, настъпващи често през деня.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss