Могат ли охлаждащите ръкавици и чорапи да облекчат химиотерапевтичната невропатия?

Охлаждащите ръкавици и чорапи и други методи на криотерапия могат да помогнат за намаляване на симптомите на изтръпване, болка или изтръпване в ръцете и краката, причинени от химиотерапия.

Индуцираната от химиотерапия периферна невропатия (CIPN) е доста често срещан страничен ефект на някои видове химиотерапевтични лечения. Този тип увреждане на нервите засяга предимно области като краката и ръцете. Често се разглежда като неизбежен компромис за употребата на лекарства за лечение на рак.

Няколко проучвания обаче са установили, че използването на охлаждащи устройства по време на химиотерапевтична инфузия може да помогне за предотвратяване – или най-малкото намаляване – на някои от тези странични ефекти на химиотерапията.

Тази статия изследва как могат да помогнат студените ръкавици и чорапи CIPNи какво да очаквате, ако опитате тази терапия.

Какво представляват студените ръкавици и чорапи за химиотерапия?

Студените ръкавици и чорапи са тествани в редица проучвания, за да се види дали могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на нервите, което обикновено идва след използването на определени видове химиотерапия. Това лечение често се нарича криотерапия.

Идеята зад използването на криотерапия за лечение на CIPN е, че вазоконстрикцията (стесняване на кръвоносните съдове) може да бъде в състояние да намали увреждането на нервите, причинено от химиотерапия по време на инфузия. Криотерапията кара вашите кръвоносни съдове да се стесняват или свиват, което на теория може да помогне за намаляване на отрицателните ефекти на тези лекарства.

Химиотерапевтична невропатия: Кой я получава и какво е усещането

Увреждането на нервите е често срещан страничен ефект от химиотерапията, особено при специфични видове химиотерапия. Видовете химиотерапия, които най-често се свързват с CIPN, включват:

 • таксани като паклитаксел, доцетаксел и кабазитаксел
 • платинови средства, включително цисплатин и карбоплатин
 • протеазомни инхибитори като бортезомиб, иксазомиб и карфилзомиб
 • винка алкалоиди като винкристин, винбластин, винорелбин и талидомид

Проучванията показват, че до 68% от хората, подложени на лечение с тези химиотерапевтични агенти, изпитват отрицателни странични ефекти в рамките на един месец след започване на терапията.

CIPN може да се развие по различни начини, но най-честите усещания, докладвани с този страничен ефект, включват:

 • изтръпване или изтръпване на ръцете или краката
 • загуба на фини двигателни умения
 • загуба на чувствителност
 • хронична болка

Какви видове криотерапия се използват за химиотерапия?

Проучванията разглеждат различни методи на криотерапия за превенция на CIPN. Някои тествани методи за понижаване на температурата на ръцете и краката по време на химиотерапия включват:

 • торбички с натрошен лед, поставени върху ръцете и краката
 • замръзнали ръкавици и чорапи
 • устройства с непрекъснат поток
 • криокопресия

Може да е трудно да се намерят устройства за непрекъснат поток и криокопресия. Можете да попитате вашия център за химиотерапевтична инфузия дали разполага с тези устройства и дали можете да ги използвате по време на вашата инфузия.

Замразените ръкавици и чорапи, от друга страна, може да ви бъдат по-лесни за намиране, ако вашият център за инфузия не предлага други форми на криотерапия.

Ако доставяте свои собствени замразени ръкавици, целта е да сте сигурни, че ръкавиците покриват двете ръце до китката, като палецът ви е отделен от останалата част на ръката.

Как трябва да се използват студени ръкавици и чорапи за химиотерапия?

Като цяло, проучванията, които изследват криотерапията за превенция на CIPN, прилагат тези лечения за продължителността на всяка химиотерапевтична инфузия.

В едно проучване, което изследва използването на замразени ръкавици, ръкавиците са поставени във фризер за 3 часа преди терапията, след което са приложени върху двете ръце 15 минути преди началото на химиотерапевтичната инфузия.

Ръкавиците бяха оставени за продължителността на 1- до 2-часова химиотерапевтична инфузия и останаха за 15 минути след приключване на инфузията. Ръкавиците се сменят на всеки 45 минути с нов чифт, за да се поддържа ниска температура.

Студените ръкавици и чорапи за химиотерапия помагат ли за намаляване на болката и изтръпването?

Изследванията за това колко добре действат замразените ръкавици и чорапи за намаляване на CIPN засега са неубедителни. Няма настоящ стандарт, когато става въпрос за предотвратяване на CIPN, но също така не са наблюдавани сериозни странични ефекти от използването на студена терапия.

Въпреки че някои субекти на изследването отпаднаха от тестване поради дискомфорт, нямаше забележими случаи на измръзване или нараняване. След студена терапия някои пациенти съобщават за намаляване на симптомите на невропатия и цялостно подобряване на качеството на живот.

Резултатите от криотерапията варират значително в публикуваните проучвания. Общият консенсус е, че са необходими повече изследвания, за да се определи колко добре работи криотерапията за предотвратяване на CIPN и кои са най-ефективните методи и времена за терапия.

Ефективността на криотерапията варира според техниката

В настоящата литература отговорът на студената терапия варира в зависимост от използвания метод, като непрекъснатите студени устройства и криокопресивната терапия са най-ефективни, а замразените ръкавици или чорапи са най-малко ефективни.

 • Проучване от 2020 г., което сравнява няколко метода на криотерапия, открива малко или никакво подобрение или превенция сред хора, които са използвали замразени ръкавици, замразени чорапи или торбички с лед по време на инфузия. Устройствата, които предлагат непрекъснат поток от охлаждаща течност със или без компресия обаче показаха значително подобрение.

 • Според същото проучване от 2020 г. непрекъснатото охлаждане, използвано за 60 минути преди началото на химиотерапевтичната инфузия, през 60-минутна инфузия на паклитаксел и средно 30 минути след приключване на инфузията, има известно подобрение при броя на хората са развили по-тежки форми на нервно увреждане в месеците след терапията. Охлаждащото устройство в това проучване е настроено на 71°F (около 22°C).
 • Беше отбелязано повече подобрение, когато охлаждащата терапия беше комбинирана с компресия, отбелязва проучването. Когато охлаждането и компресията бяха комбинирани – използвайки устройство, настроено на 60°F (15,5°C) и с диапазон от 5 mmHg до 15 mmHg налягане – участниците докладваха по-добри резултати или поне забавени симптоми на CIPN.

Често задавани въпроси за студени ръкавици и чорапи за химиотерапия

Заледяването на ръцете и краката по време на химиотерапия действа ли по-добре от носенето на ръкавици?

Доказано е, че обледеняването или носенето на замръзнали ръкавици и чорапи има известен потенциал за облекчаване на свързаната с химиотерапия невропатия. Въпреки това, няма реални доказателства, че използването на което и да е от тях може да попречи на развитието на CIPN.

Медицинските устройства, които предлагат непрекъснато охлаждане, имат най-добри резултати в няколко проучвания за криотерапия за CIPN.

Какви други неща мога да направя, за да облекча невропатията по време на химиотерапевтични сесии?

Не можете да направите много, за да предотвратите напълно CIPN. Въпреки това, някои практики, като релаксация, масаж, акупунктура и упражнения за биологична обратна връзка, могат да ви помогнат да намерите известно облекчение.

Малък Проучване от 2019 г също установи, че локален пластир с капсаицин води до ефективно облекчаване на болката от CIPN за период до 12 седмици. В допълнение, изследователите откриха, че капсаициновият пластир може също да доведе до регенерация на нервите и възстановяване на сетивните нервни влакна. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят ползите от капсаицин за CIPN.

Някои видове химиотерапевтични лекарства причиняват ли невропатия?

Има няколко вида химиотерапия по-специално, които са свързани с развитието на невропатия.

Таксани като паклитаксел, доцетаксел и кабазитаксел изглежда носят най-висок риск от CIPN. Но можете също да развиете този страничен ефект с платинени агенти, протеазомни инхибитори и винка алкалоиди.

Студената терапия е една област, която се изследва като начин за предотвратяване или лечение на нервната болка и увреждане, което може да се развие след химиотерапия.

Понастоящем няма доказани лечения или превантивни мерки за индуцирана от химиотерапия периферна невропатия, но използването на охлаждащи устройства по време на инфузии може да помогне за подобряване на симптомите с малко или никакви допълнителни странични ефекти, освен известен дискомфорт.

Говорете с вашия лекар или попитайте клинициста във вашия център за инфузия относно възможностите за криотерапия по време на химиотерапия. Замразените ръкавици и чорапи са опция, но настоящите изследвания показват, че охлаждащите устройства с медицински клас може да имат най-голямо въздействие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss