Могат ли други състояния да имитират симптомите на болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон (PD) е неврологично разстройство, което причинява симптоми като тремор, бавни движения и мускулна скованост. Тези симптоми могат да се припокриват със симптоми на други състояния, което затруднява диагностицирането.

PD е неврологично разстройство, което причинява промени в движението на мускулите и понякога може да доведе до поведенчески и когнитивни проблеми в късните етапи. Болестта получава по-лошо с течение на времето, което в крайна сметка затруднява хората да ходят и да контролират движенията си.

Други заболявания имат сходни признаци и симптоми с PD. Продължавайте да четете, за да научите повече за това какви симптоми може да има човек с PD, какви състояния имат подобни характеристики и колко често PD може да бъде погрешно диагностицирана.

Какви са симптомите на болестта на Паркинсон?

Изследователите изчисляват, че до 1 милион хора в Съединените щати са засегнати от PD. Докато опитът на всеки човек е уникален, има определени симптоми, които са характерни за PD.

Четирите основни симптома включват:

 • треперене на главата, челюстта, ръцете, краката и ръцете

 • скованост в мускулите ви

 • забавяне на движенията
 • проблеми с баланса и координацията и падания

Симптоми обикновено започнете от едната страна на тялото си и се стремете да получите по-лошо с течение на времето. Скоростта на прогресиране зависи от човека, но обикновено засяга и двете страни на тялото.

Допълнителни симптоми:

 • запек

 • депресия и други промени в настроението

 • суха кожа
 • затруднения със съня

Какви други състояния могат да имитират болестта на Паркинсон?

Състояния, които засягат движението и мускулния контрол, могат да имитират PD. Повечето от тези други състояния включват промени в невроните във вашия мозък, но всяко от тях засяга различни области на мозъка.

Въпреки че тези състояния могат да бъдат подобни на PD, всяко има уникални характеристики, които могат да помогнат при диагностицирането.

Кортикобазален синдром

Кортикобазалната дегенерация е прогресивно (което означава, че се влошава с времето) неврологично състояние, което причинява свиване в определени области на мозъка ви. Той причинява симптоми, подобни на тези, наблюдавани при PD, включително проблеми с равновесието и произволни движения. Хората с това състояние също могат да получат мускулни спазми (миоклонус) и проблеми с преглъщането.

Есенциален тремор

Преди това това състояние се наричаше доброкачествен есенциален тремор и може или не може да прогресира. Есенциалният тремор може да бъде част от неврологично заболяване или страничен ефект от лекарства. Друг път причината може да е неизвестна. Симптомите включват фини ритмични мускулни движения, които могат да започнат от едната страна на тялото ви (като PD) и по-късно да включват и двете страни.

Болест на Хънтингтън

Болестта на Хънтингтън (HD) е генетично наследено заболяване, което причинява проблеми с невроните в мозъка ви. Симптомите включват проблеми с баланса и координацията, промени в поведението и когнитивни проблеми.

Хората с HD може да имат двигателно разстройство, наречено хорея. Движенията на хората с хорея са големи резки движения, но движенията на тези с PD са малки, бързи движения. И за разлика от PD, лекарите могат също да използват кръвни тестове за генетичен скрининг за диагностициране на HD.

Деменция с телца на Леви

Деменцията с телца на Lewy (LBD) може да бъде разделена на деменция с телца на Lewy и деменция с телца на Lewy. Хората с тези състояния изпитват подобни промени в мозъка си и в резултат на това подобни симптоми. Основната разлика между двете е времето на поява на тези симптоми.

При LBD симптомите, които засягат познанието (мисленето), се появяват приблизително по същото време като симптомите, които включват движение. При деменция на Паркинсон нарушеното познаване започва в късните стадии на заболяването, обикновено след като симптомите на движение са се влошили значително.

Множествена системна атрофия

Множествената системна атрофия (MSA) е прогресивно неврологично заболяване, което причинява силно свиване на определени области на мозъка ви. MSA засяга вашето движение и нервна система. Симптомите са подобни на тези, които хората изпитват с PD.

По-специално, хората с MSA може да имат тремор, твърди мускули и проблеми с координацията. Те също могат да имат проблеми с ходенето и говоренето.

Има два вида MSA, единият от които се нарича паркинсонов тип (MSA-P), тъй като много имитира PD. Въпреки това MSA-P напредва повече бързо отколкото PD.

Хидроцефалия с нормално налягане

Хидроцефалия при нормално налягане (NPH) се случва, когато има натрупване на цереброспинална течност (CSF) в мозъка ви. Натискът може да причини симптоми като деменция, затруднено ходене и незадържане на урина. Може да имитира други състояния, като болестта на Алцхаймер и PD.

За разлика от тези прогресиращи заболявания обаче, NPH обикновено се подобрява след хирургично поставяне на шънт за пренасочване на излишния CSF.

Прогресивна супрануклеарна парализа

Прогресивната супрануклеарна парализа (PSP) също е често погрешно диагностициран като PD. Това състояние причинява подобна мускулна скованост, проблеми с координацията и характерно бавно движение, наблюдавано в началото на PD. PSP също включва ограничени движения на очите, наречени супрануклеарна парализа, но болестта на Паркинсон не.

Друга ключова разлика е, че PSP напредва повече бързо отколкото PD. Въпреки че леченията също са подобни, хората с PSP не го правят в общи линии реагират на лекарства, както и хората с PD.

Паркинсонизъм, предизвикан от лекарства

Приемът на определени лекарства – невролептици, лекарства, блокиращи допамин и др. – може да причини медикаментозно индуциран паркинсонизъм (DIP). Симптомите включват треперене, мускулна ригидност и затруднено ходене. Основна разлика е, че 90% от хората с DIP се подобряват след спиране на лекарството, което причинява техните симптоми.

Други мимики

 • депресия
 • Болест на Уилсън
 • спиноцеребеларна атрофия (типове 2 и 3)
 • нарушения на съня
 • артрит
 • удар
 • замръзнало рамо
 • съдов паркинсонизъм
 • излагане на токсини
 • синдром на крехък Х-асоцииран тремор/атаксия
 • фронтотемпорална деменция с паркинсонизъм

 • невродегенерация с натрупване на желязо в мозъка

Как се диагностицира болестта на Паркинсон?

Няма лабораторен тест (кръвен тест, например), който може да диагностицира PD.

Диагнозата се поставя, след като здравен специалист извърши физически и неврологичен преглед и обсъди вашите симптоми и медицинска история. В някои случаи лекарят може да предложи прием на лекарства за PD. Ако тези лекарства облекчат вашите симптоми, това също може да помогне за потвърждаване на диагнозата.

Често задавани въпроси

Какви лечения са налични за PD?

За лечение на PD могат да се използват различни лекарства. Основното лечение на избор е лекарство, наречено леводопа. Дълбоката мозъчна стимулация е друга възможност за някои хора и включва операция.

Подобрява ли се PD с лечение?

има няма лек за PD. Леченията могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Често ли се поставя грешна диагноза?

Диагнозата може да бъде трудна, когато симптомите се припокриват при различни състояния. Скорошно проучване показва, че малко повече от един на всеки четирима души с PD са диагностицирани погрешно. Освен това жените са по-склонни да бъдат диагностицирани погрешно, отколкото мъжете.

Ако почувствате симптоми като мускулна скованост или тремор, свържете се с лекар. Докато диагностицирането на PD може да бъде трудно, има тестове, които могат да помогнат да се изключат подобни състояния.

Може да отнеме известно време, за да получите правилна диагноза. Ако нещо не се чувства добре, споделете притесненията си с лекар, докато не намерите лечение, което работи най-добре за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss