Множествен миелом: костна болка и лезии

Преглед

Множественият миелом е вид рак на кръвта. Образува се в плазмените клетки, които се образуват в костния мозък, и кара раковите клетки там да се размножават бързо. Тези ракови клетки в крайна сметка изтласкват и унищожават здрави плазмени и кръвни клетки в костния мозък.

Плазмените клетки са отговорни за производството на антитела. Миеломните клетки могат да причинят производството на анормални антитела, което може да доведе до забавяне на притока на кръв. Това състояние се характеризира и с наличието на множество тумори.

Най -често се среща в костния мозък с най -голяма активност, което може да включва костния мозък в костите, като например:

 • ребра
 • бедрата
 • рамене
 • гръбначния стълб
 • тазови кости

Причини за болка в костите с множествен миелом

Множественият миелом може да причини меки петна в костта, наречени остеолитични лезии, които се появяват като дупки на рентгенова снимка. Тези остеолитични лезии са болезнени и могат да увеличат риска от болезнени счупвания или фрактури.

Миеломът може също да причини увреждане на нервите или болка, когато туморът се притиска към нерв. Туморите могат също да притискат гръбначния мозък, което може да причини болки в гърба и мускулна слабост.

Според фондацията за изследване на множествена миелома, приблизително 85 процента от пациентите, диагностицирани с множествен миелом, изпитват известна степен на костна загуба и болката, свързана с нея.

Лечение на болки в костите и лезии

Множествената миелома може да бъде болезнена. Докато самото лечение на миелома е първи приоритет, има няколко възможности за лечение, които се фокусират единствено върху облекчаването на болката. Предлагат се медицински и естествени възможности за лечение за лечение на костна болка и лезии.

Винаги говорете с Вашия лекар преди да започнете ново лечение. Лечението на болка може да помогне на болката в костите, но няма да спре миелома да расте сам.

Медицинско лечение

Опциите за медицинско лечение включват следното:

 • Аналгетици” е общ термин за различни болкоуспокояващи. Най-често използваните аналгетици за лечение на болка в костите са опиоиди и наркотици, като морфин или кодеин.
 • Бифосфонати са лекарства с рецепта, които могат да предотвратят разграждането на костните клетки и увреждането на костта. Можете да ги приемате през устата или да ги приемате през вена (интравенозно).
 • Антиконвулсанти и антидепресанти понякога се използват за лечение на болка, произтичаща от увреждане на нервите. Те понякога могат да прекъснат или забавят сигналите за болка, които се изпращат до мозъка от нервната клетка.
 • Хирургия най-често се използва за лечение на фрактури. Вашият лекар може да препоръча операция за поставяне на пръчки или пластини в фрактурата, за да поддържа крехките и отслабени кости.
 • Лъчетерапия често се използва за опит за свиване на тумори. Това може да помогне за облекчаване на притиснати нерви или притиснати гръбначни мозъка.

Трябва да избягвате лекарствата без рецепта (OTC), тъй като те могат да взаимодействат с другите ви лекарства за болка или лечение на рак. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемате каквито и да е лекарства без рецепта.

Естествени лечения

Естествените лечения се използват най-често заедно с медицински интервенции като лекарства и хирургия. Естествените лечения могат да осигурят силно облекчаване на болката и включват:

 • физиотерапия, което може да включва общо изграждане на сила или може да се използва за разширяване на обхвата на движение или сила на област от тялото след увреждане на костите или операция
 • упражнение терапия, което може да насърчи здравите кости и да намали бъдещата болка
 • масажна терапия, който може да облекчи болката в мускулите, ставите и костите
 • акупунктура, което е безопасно лечение за насърчаване на здравето на нервите и помага за облекчаване на болката в костите

Естествени добавки

Някои естествени добавки могат да помогнат на цялостното ви здраве и да станат част от режима ви за болка. Но те могат, подобно на лекарствата без рецепта, да взаимодействат с други лекарства, които вече приемате.

Никога не приемайте нови добавки, без първо да говорите с Вашия лекар.

Естествените добавки могат да включват рибено масло и магнезий:

 • Капсулите и течността от рибено масло съдържат изобилие от омега-3 мастни киселини, което може да подобри здравето на периферните нерви и да намали болезненото увреждане на нервите и възпалението.
 • Магнезият може:
  • подобряване на здравето на нервите
  • укрепване на костите
  • предотвратяване на костни болки в бъдеще
  • регулират нивата на калций за предотвратяване на хиперкалциемия

Докато някои хора приемат калциеви добавки в опит да укрепят костите, това може да бъде опасно. Тъй като калцият от разбитите кости вече наводнява кръвния поток, добавянето на калциеви добавки може да доведе до хиперкалциемия (прекалено много калций в кръвта).

Не приемайте тази добавка, без Вашия лекар да Ви посъветва да го направите.

Дългосрочни ефекти на множествена миелома

Множественият миелом е сериозно състояние сам по себе си, но както ракът, така и произтичащото от него увреждане на костите могат да доведат до няколко сериозни дългосрочни последствия. Най-очевидният от тези дългосрочни ефекти е хроничната костна слабост и болка.

Лезиите и меките петна в костта, които се появяват поради миелома, са трудни за лечение и могат да причинят продължаващи фрактури, дори ако самият миелом е в ремисия.

Ако туморите притискат нервите или причинят компресия на гръбначния мозък, може да получите дългосрочно увреждане на нервната система. Тъй като някои лечения на миелома също могат да причинят увреждане на нервите, много хора развиват изтръпване или болка в областите на увреждане на нервите.

Предлагат се лечения, които предлагат известно облекчение, като прегабалин (Lyrica) или дулоксетин (Cymbalta). Можете също така да носите свободни чорапи и подплатени чехли и да ходите редовно, за да облекчите болката.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss