Множествена склероза (МС) и неврогенен пикочен мехур: Какво трябва да знаете

Проблемите с пикочния мехур, причинени от заболяване като множествена склероза (МС), се наричат ​​неврогенен пикочен мехур. МС може да наруши комуникацията между мозъка и пикочния мехур, което прави проблемите с пикочния мехур доста често срещани.

Ако имате множествена склероза (МС) и развиете проблеми с пикочния мехур, не сте сами.

Повечето хора с МС в крайна сметка изпитват някакъв проблем с пикочния мехур. Дисфункцията на пикочния мехур може да бъде временна или хронична. Лечението зависи от вашите специфични симптоми.

Тази статия обсъжда как МС може да повлияе на пикочния ви мехур, симптомите и какво можете да направите по въпроса.

Как множествената склероза (МС) засяга пикочния мехур?

До 90% от хората с МС изпитват дисфункция на пикочния мехур в даден момент. Симптомите са склонни да се появят 6 до 8 години след като получите диагноза МС. Те могат да включват всичко – от невъзможност да задържите урината си до невъзможност да изпразните напълно пикочния си мехур.

Какво означава неврогенен пикочен мехур?

Неврогенен пикочен мехур е, когато вашите проблеми с пикочния мехур произтичат от прекъсване на сигналите между централната нервна система (ЦНС) и пикочния мехур. Това може да се дължи на нараняване или заболявания като МС.

Може ли MS да причини неврогенен пикочен мехур?

да Има два сфинктерни мускула, които помагат за задържането на урината в пикочния мехур. Но способността ви да контролирате тези мускули зависи от нервите, които вършат работата си, която е да помогнат на мозъка и мускулите ви да комуникират.

МС включва увреждане на вашия миелин, веществото, което защитава нервните влакна във вашата централна нервна система. Получените лезии пречат на електрическите сигнали или съобщения, като например когато пикочният ви мехур е пълен. Това причинява проблеми с преминаването на електрическите сигнали.

Всички лезии, които засягат вашите нерви и мускули, които контролират пикочния ви мехур, могат да доведат до неврогенен пикочен мехур.

Какви са симптомите, ако имате неврогенен пикочен мехур с МС?

МС засяга всеки по различен начин. Симптомите могат да идват и да си отиват и да се променят с течение на времето и могат да включват:

 • повишена спешност и честота за изпразване на пикочния мехур (свръхактивен пикочен мехур)
 • невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур (неактивен пикочен мехур)
 • без да знаете кога пикочният ви мехур е пълен
 • проблеми при започване или поддържане на потока на урината (колебание при уриниране)
 • събуждане от сън за уриниране
 • загуба на контрол върху пикочния мехур (уринарна инконтиненция)
 • пикаене, когато се смеете, кашляте или кихате

Някои усложнения на неврогенния пикочен мехур са:

 • чести инфекции на пикочните пътища (UTI)
 • увреждане на пикочния мехур
 • камъни в бъбреците
 • бъбречно увреждане или инфекция

Как се лекува неврогенен пикочен мехур с МС?

Лечението зависи от конкретния проблем, така че е важно да посетите лекар или медицински специалист за диагностика.

Начин на живот и немедицински лечения

Може да успеете да овладеете проблемите с пикочния мехур с немедицински подход. Преобучението на навиците и други домашни средства включват:

 • Упражнения за тазовото дъно: Тренирането на мускулите на тазовото дъно помага за тонизиране и укрепване на мускулите, които влияят на пикочния мехур.
 • Забавено уриниране: Това е, когато задържате пикаенето за малко, за да тренирате пикочния си мехур да го задържа по-дълго, като постепенно увеличавате времето за задържане.
 • Избягвайте дразнители: Опитайте се да идентифицирате и избягвате потенциални дразнители като кофеин, алкохол и тютюн, които влошават проблема.
 • Придържайте се към график: Задаването на конкретни часове за пикаене е друг начин да обучите пикочния си мехур.
 • Двойно изпразване: След като се изпикаете, изчакайте малко, след което опитайте още веднъж да изпразните пикочния си мехур.
 • Поддържайте умерено тегло: Допълнителното тегло може да окаже натиск върху пикочния мехур.

лекарства

Има няколко класа лекарства, които могат да лекуват дисфункция на пикочния мехур. Кой тип е подходящ за вас зависи от конкретния проблем. Тези лекарства включват:

 • антихолинергични лекарства и спазмолитични мускулни релаксанти за отпускане на свръхактивен пикочен мехур

 • инжекции с ботулинов токсин (ботокс), когато антихолинергиците не действат

 • бетанехол за стимулиране на недостатъчно активен пикочен мехур
 • антибиотици за контрол на инфекцията

Периодична самокатетеризация

Ако имате недостатъчно активен пикочен мехур, лекарят може да предложи периодична самокатетеризация. Това включва поставяне на малка тръба в уретрата за източване на пикочния мехур. Може да се наложи да правите това няколко пъти на ден.

Кажете на лекар, ако имате проблеми с координацията, които затрудняват това.

Нервна стимулация

Перкутанната стимулация на тибиалния нерв (PTNS) помага при лечението на свръхактивен пикочен мехур. Това включва поставяне на електрод в подбедрицата за стимулиране на нервите. Лечението обикновено отнема 30 минути в лекарски кабинет веднъж седмично и продължава 12 седмици.

Проучване предполага, че PTNS при хора с МС води до подобрение на симптомите с 12 седмици или повече с поддържаща доза.

хирургия

Ролята на хирургията при свързаната с МС дисфункция на пикочния мехур е ограничен. Но когато други лечения се провалят, хирургичните опции могат да включват:

 • операция за отстраняване на камъни или запушвания
 • уголемяване на пикочния мехур, процедура за увеличаване на размера на вашия пикочен мехур
 • цистектомия или операция за отстраняване на пикочния мехур
 • отклоняване на урината, процедура за създаване на нов начин за преминаване на урината от тялото ви и в торба за събиране

Често задавани въпроси

Как се чувства неврогенният пикочен мехур?

Както при другите симптоми на МС, това варира от човек на човек. Може да забележите дрипиране, повишена неотложност или нужда да пикаете по-често, отколкото преди. Може да почувствате, че трябва да пикаете, но не можете да започнете. Като цяло прекарвате повече време в мислене за функцията на пикочния си мехур и се тревожите за инциденти, отколкото изглежда нормално.

Какъв е кодът по МКБ-10 за неврогенен пикочен мехур, причинен от МС?

Международната класификация на болестите, 10-та ревизия (МКБ-10), е система за кодиране на медицински процедури и диагнози. Според МКБ-10 неврогенният пикочен мехур, свързан с МС, ще бъде кодиран като N319: „нервно-мускулна дисфункция на пикочния мехур, неуточнена“. Медицинското кодиране помага да се определи дали определени процедури или лечения ще бъдат покрити от здравноосигурителната полица на дадено лице.

Работят ли инжекциите с ботокс при неврогенен пикочен мехур?

Може би. През 2011 г., Одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Ботокс за свързани с МС проблеми с пикочния мехур като алтернатива на антихолинергичните лекарства и хирургията. А 2018 проучване предполага, че ботоксът може да подобри уринарната инконтиненция и качеството на живот при някои хора с МС. Въпреки че обикновено се понася добре, има някои потенциални странични ефекти и рискове. Не забравяйте да обсъдите плюсовете и минусите с лекар.

MS кара ли ви да пикаете повече?

МС не влияе на обема на урината. Не всеки с МС също има проблем с честотата на уриниране. Но може да почувствате нужда да пикаете по-често, ако пикочният ви мехур не се изпразва напълно, когато пикаете, имате свръхактивен пикочен мехур или имате UTI.

МС може да наруши комуникацията между мозъка и пикочния мехур, което прави проблемите с пикочния мехур доста често срещани. Неврогенният пикочен мехур е общият термин за проблеми с пикочния мехур, причинени от нараняване или заболяване като MS.

Нелекуваните проблеми с пикочния мехур могат да доведат до сериозни усложнения. Ето защо е толкова важно да посетите лекар и да разберете какво се случва. Лекарят ще препоръча лечение въз основа на спецификата на вашата дисфункция на пикочния мехур.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss