Митове срещу факти: признаци, че ще имате момченце

Преглед

Когато сте бременна, вероятно ще получите много нежелани мнения за вашето тяло и бебе.

Една от най-популярните теми за обсъждане е дали този малък пакет, който носите, е момче или момиче. Има много приказки на стари съпруги и други фолклори по въпроса.

Ето малко информация, която да ви помогне да разделите митовете от фактите.

Кога се определя полът?

Полът на вашето бебе се определя веднага след като сперматозоидът срещне яйцеклетката. Това е в момента на зачеването, когато бебето получава 23 хромозоми от всеки от родителите си. Заедно с пола вече са определени неща като цвят на очите, косата и дори интелигентността.

Гениталиите на вашето бебе започват да се развиват около 11-та седмица от бременността. Все пак обикновено няма да можете да научите пола още няколко седмици чрез ултразвук. Разбира се, това не пречи на бъдещите майки и техните семейства да правят прогнози.

Митовете

Ето пет от най-популярните приказки на стари съпруги относно пола на вашето бебе. Имайте предвид, че нито една от тези приказки не се основава на факти. Вместо това те са митове и са просто за забавление.

Запомнете: Дори ако някои от тези точки са верни за вас (или са били в миналото), има 50-50 шанс те да са прави във всеки случай.

1. Сутрешно гадене

Може би сте чували, че тежестта на сутрешното гадене е представа за пола на вашето бебе.

При момичетата мисълта е, че нивата на хормоните са по-високи. Поради тази причина ще имате повече сутрешно гадене. С момчетата трябва да имате относително гладко плаване в отдела по болест.

Истината е, че сутрешното гадене може да варира от жена до жена и бременност до бременност.

Проучване, публикувано в The Lancet, разкрива, че жените, които са имали тежко сутрешно гадене по време на бременност, са по-склонни да имат момичета. В противен случай няма много научни доказателства в подкрепа на тази идея.

2. Състояние на кожата

Някои хора вярват, че едно момиченце ще открадне красотата на майката. От друга страна, момчетата няма да ви дадат толкова много акне.

Подобна история се върти около растежа на косата. С момче косата ви ще бъде по-дълга и ще има повече блясък. С момиче ще бъде отпуснато и скучно.

И в двата случая няма истина. Хормоните са просто луди по време на бременност и влияят на всички жени по различен начин. Честото измиване на лицето може да помогне при обриви.

3. Жажда

С момчетата жадувате за солени и пикантни храни като кисели краставички и картофен чипс. При момичетата всичко е за сладкиши и шоколад.

В интерес на истината, не са провеждани убедителни проучвания за желанието за храна като точен предсказател за пола. Тези желания вероятно имат повече общо с променящите се хранителни нужди.

4. Сърдечна честота

Един от най-универсалните митове за пола се върти около сърдечната честота на вашето бебе. Ако ударите в минута са под 140, бебето трябва да е момче. Над 140, това е момиче.

За съжаление, въпреки че това звучи по-научно, зад него няма твърда истина. Проучване, публикувано в Fetal Diagnosis and Therapy, разкрива, че няма значима разлика между сърдечната честота на момчета и момичетата в ранна бременност.

5. Носенето

Ако носите ниско, може да имате момче. Нося високо? Вероятно е момиче.

Всъщност начина, по който носите по време на бременност, има повече общо с формата на матката, уникалния ви тип тяло и коремните ви мускули.

Колко скоро можеш да знаеш?

Въпреки че сексът е зададен от самото начало, вероятно ще трябва да изчакате известно време, преди да решите да боядисате детската стая в розово или синьо.

Има няколко начина, по които можете да разберете пола на вашето бебе по-рано, включително следните.

Безплатни кръвни тестове за клетъчна ДНК

Вече можете да си направите кръвен тест още на девет седмици от бременността си. Това може да разкрие пола на вашето бебе.

Безплатните клетъчни ДНК тестове като Panorama работят по време на бременност, защото кръвта ви носи следи от ДНК на вашето бебе. Давате кръвна проба, изпращате я в лабораторията на групата и получавате резултатите си за около 7 до 10 дни.

Но разкриването на пола не е основната цел на тези тестове. Те всъщност са първата линия за тестване за синдрома на Даун и други генетично наследени състояния.

Научаването на секса е просто бонус. В резултат на това тези тестове не са непременно покрити от застраховка, освен ако не сте на възраст над 35 години или имате анамнеза, която може да наложи генетично изследване.

Други генетични изследвания

Може да имате амниоцентеза или вземане на проби от хорионни въси (CVS) по време на бременността. Тези тестове са подобни на кръвния тест за свободна клетъчна ДНК, но са по-инвазивни. Подобно на безплатните клетъчни ДНК тестове, те могат да ви кажат пола на вашето бебе, но не толкова рано.

CVS обикновено се извършва между 10 и 12 седмици. Амниоцентезата се извършва между 15 и 18 седмици.

Ако всичко, което искате да разберете, е пола на вашето бебе, може да искате да пропуснете тези тестове. Те носят известен риск от спонтанен аборт. Обикновено се препоръчват само за по-възрастни жени или двойки с фамилна анамнеза за определени генетични заболявания.

Ултразвук

Обикновено можете да разберете пола на вашето бебе чрез ултразвук. Това ще се извършва между 18 и 20 седмици.

Ултразвукът ще погледне изображението на вашето бебе на екрана и ще изследва гениталиите за различни маркери, които предполагат момче или момиче. Това е част от по-голямо анатомично сканиране.

Дори когато имате ултразвук, техникът може да не е в състояние да определи пола на вашето бебе поради редица обстоятелства. Ако бебето ви не съдейства и е в идеална позиция, може да се наложи повторно сканиране или може да се наложи просто да изчакате, за да разберете.

Вземането за вкъщи

Да разберете пола на вашето бебе е вълнуващо. Вероятно ще чуете за много начини да предскажете този важен лакомство. Но не забравяйте, че повечето от тези приказки и теории не се основават на факти. Само бъдете търпеливи, скоро ще разберете пола!

Искате ли да сте в течение с повече информация за бременността, съобразена с термина ви? Регистрирайте се за нашия бюлетин Очаквам.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss