Медроксипрогестерон, инжекционна суспензия

Акценти за медроксипрогестерон

 1. Инжектирането на медроксипрогестерон е хормонално лекарство, което се предлага като три маркови лекарства:
  • Депо-Провера, който се използва за лечение на рак на бъбреците или рак на ендометриума
  • Депо-Провера контрацептивна инжекция (CI), който се използва като контрол на раждаемостта
  • Depo-subQ Provera 104, който се използва като контрол на раждаемостта или като лечение на болка при ендометриоза
 2. Depo-Provera и Depo-Provera CI се предлагат като генерични лекарства. Depo-subQ Provera 104 не се предлага като генерично лекарство.
 3. Медроксипрогестеронът се предлага в две форми: перорална таблетка и инжекционна суспензия. Инжекцията се поставя от доставчик на здравни услуги в клиника или болница.

Важни предупреждения

Други предупреждения

 • Предупреждение за кръвни съсиреци: Медроксипрогестеронът повишава риска от образуване на кръвни съсиреци. Тези съсиреци могат да се появят навсякъде в тялото ви. Те могат да бъдат фатални (да причинят смърт).
 • Предупреждение за извънматочна бременност: Жените, които забременеят, докато използват това лекарство, са изложени на риск от извънматочна бременност. Това е, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката ви, например в една от вашите фалопиеви тръби. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате силна болка в корема (областта на стомаха), докато приемате това лекарство. Това може да е симптом на извънматочна бременност.

Какво е медроксипрогестерон?

Инжекцията с медроксипрогестерон е лекарство, отпускано по лекарско предписание. Дава се от доставчик на здравни услуги в клиника или болница. Вие или вашият болногледач няма да можете да прилагате това лекарство у дома.

Инжектирането на медроксипрогестерон се предлага като маркови лекарства Депо-Провера, Depo-Provera CI, или Depo-subQ Provera 104. Depo-Provera и Depo-Provera CI също се предлагат като генерични лекарства. Depo-subQ Provera 104 не е. Генеричните лекарства обикновено струват по-малко от версиите с марка. В някои случаи те може да не са налични във всяка сила или форма като маркови лекарства.

Защо се използва

Използването на инжекции с медроксипрогестерон варира в зависимост от формата:

 • Depo-Provera се използва за лечение на рак на бъбреците или рак на ендометриума (лигавицата на матката)
 • Контрацептивната инжекция Depo-Provera (CI) се използва като контрол на раждаемостта
 • Depo-subQ Provera 104 се използва като контрол на раждаемостта или като лечение на болка при ендометриоза

Как работи

Медроксипрогестеронът принадлежи към клас лекарства, наречени прогестини. Клас лекарства е група лекарства, които действат по подобен начин. Тези лекарства често се използват за лечение на подобни състояния.

Медроксипрогестеронът е форма на прогестерон, хормон, който тялото ви произвежда. Медроксипрогестеронът може да помогне за регулиране на други хормони в тялото ви. Това лекарство действа по различни начини, в зависимост от това защо Вашият лекар Ви го дава.

 • Лечение на рак на бъбреците или ендометриума: Естрогенът е хормон, който помага на раковите клетки да растат. Това лекарство намалява количеството естроген в тялото ви.
 • Контрол на раждаемостта: Това лекарство не позволява на тялото ви да отделя други хормони, от които се нуждае за овулация (освобождаване на яйцеклетка от яйчника) и за други репродуктивни процеси. Това действие помага за предотвратяване на бременност.
 • Облекчаване на болката при ендометриоза: Това лекарство действа като намалява количеството естроген в тялото ви. Лекарството намалява болката и може също да помогне за заздравяването на лезиите, причинени от ендометриоза.

Странични ефекти на медроксипрогестерон

Медроксипрогестерон инжекционна суспензия може да причини сънливост. Може да причини и други странични ефекти.

По-чести странични ефекти

По-честите нежелани реакции на медроксипрогестерон включват:

 • нередовни менструации
 • гадене или болка в корема (областта на стомаха)
 • качване на тегло
 • главоболие
 • световъртеж

Ако тези ефекти са леки, те могат да изчезнат в рамките на няколко дни или няколко седмици. Ако са по-тежки или не изчезнат, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Сериозни странични ефекти

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции. Обадете се на 911, ако симптомите ви се чувстват животозастрашаващи или ако смятате, че имате спешна медицинска помощ. Сериозните нежелани реакции и техните симптоми могат да включват следното:

 • Намалена костна минерална плътност
 • Кръвни съсиреци, които могат да причинят:
  • инсулт (съсирек в мозъка ви), със симптоми като:
   • проблеми при ходене или говорене
   • внезапна невъзможност да движите едната страна на тялото си
   • объркване
  • дълбока венозна тромбоза (съсирек в крака), със симптоми като:
   • зачервяване, болка или подуване на крака
  • белодробна емболия (съсирек в белия дроб), със симптоми като:
   • недостиг на въздух
   • кашляне на кръв

Опровержение: Нашата цел е да ви предоставим най-подходящата и актуална информация. Въпреки това, тъй като лекарствата засягат всеки човек по различен начин, не можем да гарантираме, че тази информация включва всички възможни странични ефекти. Тази информация не е заместител на медицински съвет. Винаги обсъждайте възможните нежелани реакции с доставчик на здравни услуги, който познава вашата медицинска история.

Медроксипрогестеронът може да взаимодейства с други лекарства

Инжекционната суспензия на медроксипрогестерон може да взаимодейства с други лекарства, билки или витамини, които може да приемате. Взаимодействието е, когато дадено вещество променя начина, по който действа лекарството. Това може да бъде вредно или да попречи на лекарството да действа добре. Вашият доставчик на здравни услуги ще следи за взаимодействия с настоящите ви лекарства. Винаги не забравяйте да информирате Вашия лекар за всички лекарства, билки или витамини, които приемате.

Опровержение: Нашата цел е да ви предоставим най-подходящата и актуална информация. Въпреки това, тъй като лекарствата взаимодействат по различен начин при всеки човек, не можем да гарантираме, че тази информация включва всички възможни взаимодействия. Тази информация не е заместител на медицински съвет. Винаги говорете с вашия доставчик на здравни услуги за възможни взаимодействия с всички лекарства, отпускани с рецепта, витамини, билки и добавки, както и лекарства без рецепта, които приемате.

Предупреждения за медроксипрогестерон

Това лекарство идва с няколко предупреждения.

Предупреждение за алергии

Медроксипрогестеронът може да причини тежка алергична реакция. Симптомите могат да включват:

 • затруднено дишане
 • подуване на гърлото или езика
 • треска или втрисане
 • болка на мястото на инжектиране
 • копривна треска

Ако развиете тези симптоми, обадете се на 911 или отидете до най-близкото спешно отделение.

Не използвайте това лекарство отново, ако някога сте имали алергична реакция към него. Повторното му използване може да бъде фатално (да причини смърт).

Предупреждение за взаимодействие с алкохол

Пиенето на алкохол повишава риска от ниска костна минерална плътност от медроксипрогестерон. Ако пиете алкохол, говорете с Вашия лекар, за да видите дали това лекарство е безопасно за Вас.

Предупреждения за хора с определени здравословни проблеми

За хора с анамнеза за кръвни съсиреци или инсулт: Това лекарство повишава риска от образуване на кръвни съсиреци. Ако сте имали кръвен съсирек или инсулт в миналото, говорете с Вашия лекар, за да видите дали това лекарство е безопасно за Вас.

За хора с анамнеза за рак на гърдата: Медроксипрогестеронът повишава риска от рак на гърдата. Не трябва да използвате медроксипрогестерон, ако някога сте имали рак на гърдата. Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата, говорете с Вашия лекар, за да видите дали това лекарство е безопасно за Вас.

За хора с чернодробни проблеми: Вашият черен дроб помага на тялото ви да обработва това лекарство. Проблемите с черния дроб могат да доведат до повишено ниво на това лекарство в тялото ви, което може да причини повишени странични ефекти. Ако имате чернодробни проблеми или анамнеза за чернодробно заболяване, говорете с Вашия лекар, за да видите дали това лекарство е безопасно за Вас.

Предупреждения за други групи

За бременни жени: Медроксипрогестеронът трябва никога да се използва по време на бременност. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако забременеете, докато приемате това лекарство.

За жени, които кърмят: Медроксипрогестеронът може да премине в кърмата и да причини нежелани реакции при дете, което е кърмено. Говорете с Вашия лекар, ако кърмите детето си. Може да се наложи да спрете кърменето или да спрете приема на това лекарство.

За възрастни хора: Бъбреците и черният дроб на възрастните хора може да не работят така добре, както преди. Това може да накара тялото ви да обработва лекарствата по-бавно. В резултат на това по-голямо количество лекарство остава в тялото ви за по-дълго време. Това повишава риска от странични ефекти.

За деца: Медроксипрогестеронът може да намали минералната плътност на костите. Ако вашата подрастваща дъщеря приема това лекарство, трябва да обсъдите този риск с нейния лекар.

Как да приемате медроксипрогестерон

Вашият лекар ще определи дозата, която е подходяща за Вас въз основа на Вашите индивидуални нужди. Вашето общо здраве може да повлияе на дозата. Уведомете Вашия лекар за всички здравословни състояния, които имате, преди Вашият доставчик на здравни услуги да Ви приложи това лекарство.

Опровержение: Нашата цел е да ви предоставим най-подходящата и актуална информация. Въпреки това, тъй като лекарствата влияят на всеки човек по различен начин, не можем да гарантираме, че този списък включва всички възможни дози. Тази информация не е заместител на медицински съвет. Винаги говорете с Вашия лекар или фармацевт за дозите, които са подходящи за Вас.

Приемайте според указанията

Инжектирането на медроксипрогестерон се използва за краткосрочно или дългосрочно лечение. Продължителността на лечението зависи от това защо приемате това лекарство. Ако го използвате като контрол на раждаемостта или за лечение на болка при ендометриоза, не използвайте това лекарство за повече от 2 години.

Това лекарство носи сериозни рискове, ако не го приемате, както е предписано.

Ако спрете да приемате лекарството внезапно или изобщо не го получите: Вашето състояние може да прогресира или да се влоши. Ако приемате това лекарство като контрол на раждаемостта, може да забременеете.

Ако пропуснете дози или не получите лекарството по график: Вашето лекарство може да не действа толкова добре или да спре да действа напълно. За да действа добре това лекарство, определено количество трябва да е в тялото ви през цялото време.

Какво да направите, ако пропуснете доза: Обадете се незабавно на Вашия лекар, за да пренасрочите срещата си.

Ако приемате това лекарство като контрол на раждаемостта, може да се наложи да използвате друг метод за контрол на раждаемостта за определен период от време.

Как да разберете дали лекарството действа: Ако приемате това лекарство за лечение на рак, може да не сте в състояние да разберете дали лекарството действа. Вашият лекар ще наблюдава рака Ви, за да определи дали лекарството действа.

Ако приемате това лекарство за облекчаване на болката при ендометриоза, болката ви трябва да бъде намалена.

Ако приемате това лекарство като контрол на раждаемостта, вероятно няма да забременеете.

Важни съображения за приемане на медроксипрогестерон

Имайте предвид тези съображения, ако Вашият лекар Ви предпише медроксипрогестерон.

Общ

 • Когато получите това лекарство, зависи от това защо го получавате.
  • Лечение на рак на бъбреците или ендометриума: Вашият лекар ще определи колко често получавате това лекарство. Може да се нуждаете от него по-често в началото на лечението.
  • Контрол на раждаемостта: Ще получавате това лекарство веднъж на всеки 3 месеца.
  • Облекчаване на болката при ендометриоза: Ще получавате това лекарство веднъж на всеки 3 месеца.
 • Всяка инжекция с медроксипрогестерон трябва да отнеме около 1 минута.
 • Инжектирането на медроксипрогестерон може да ви направи сънливи. Може да имате нужда от приятел или любим човек, който да ви помогне да се приберете вкъщи след инжекцията.

Пътуване

Това лекарство трябва да се прилага от обучен доставчик на здравни услуги. Говорете с Вашия лекар за всички планове за пътуване, които имате. Може да се наложи да планирате пътуването си около графика си за лечение.

Тестване за бременност

Преди Вашият лекар да Ви предпише това лекарство, той ще потвърди, че не сте бременна.

Клинично наблюдение

Вашият лекар трябва да наблюдава определени здравословни проблеми, докато приемате това лекарство. Това може да ви помогне да сте в безопасност по време на лечението. Тези проблеми включват:

 • Функция на черния дроб. Вашият лекар може да направи кръвни изследвания, за да провери колко добре работи черният Ви дроб. Ако черният Ви дроб не работи добре, Вашият лекар може да намали дозата Ви на това лекарство.

Вашата диета

Тъй като медроксипрогестеронът може да намали здравината на костите, Вашият лекар може да Ви предложи да ядете храни, които съдържат калций и витамин D.

Има ли алтернативи?

Има и други лекарства за лечение на вашето състояние. Някои може да са по-подходящи за вас от други. Говорете с Вашия лекар за други опции за лекарства, които могат да работят за Вас.

Опровержение: Healthline положи всички усилия да се увери, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Въпреки това, тази статия не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да покрива всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss