Май е месец за информираност за астмата

Май е месец за борба с астмата, а 2 май е ден за борба с астмата. Тази година темата е развенчаване на митове и дезинформация за астмата. Има много начини, по които можете да се включите.

жена използва своя инхалатор за астма
Getty Images/hsyncoban

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повече от 25,2 милиона души в Съединените щати имат астма. Тъй като май е пиковият сезон за симптоми на астма и алергия, Американската фондация за астма и алергии създаде този месец за осведоменост през май 1984 г., за да помогне за повишаване на осведомеността във време от годината, когато астмата засяга толкова много хора.

2 май е Световният ден за борба с астмата. На този ден и през целия май можете да помогнете за обучението за астма, да участвате в събития и набиране на средства и да покажете своята подкрепа.

През 2023 г. темата включва развенчаване на митове и дезинформация относно астмата и алергиите, включително техните причини и как да се лекуват.

Митове за астмата

Ето няколко мита за астмата. Месецът за осведоменост за астмата е време да ги развенчаем.

Мит 1: Ако нямате хрипове, нямате астма.

 • Факт 1: Въпреки че хриповете са често срещан симптом на астма, има много причини да не чувате хрипове по време на пристъп. Понякога се нуждаете от стетоскоп, за да чуете хрипове. Ако вашият астматичен пристъп е тежък, той може да блокира въздушния поток, спирайки хриповете.

Мит 2: Лекарствата за астма създават навик.

 • Факт 2: Лекарствата за астма са ключови за ефективното лечение на астма. Те не създават навик и не губят своята ефективност с течение на времето. Приемането на вашите лекарства за астма, както е предписано, е важно, за да предпазите астмата си от влошаване.

Мит 3: Астмата е детска болест, която в крайна сметка надраствате.

 • Факт 3: Докато астмата обикновено се развива в детството, хората рядко „израстват“ астмата и тя продължава в зряла възраст. При някои хора симптомите на астма може да се подобрят с напредването на възрастта, но има много причини, поради които те могат да се влошат или да продължат да се обострят, когато станете възрастен.
Беше ли Ви полезно?

Как да се включите в месеца за информираност за астмата

Използвайте инструментариума на Агенцията за опазване на околната среда

Агенцията за опазване на околната среда (EPA) е една организация, която има съвети и инструменти, които да ви помогнат да покажете подкрепата си и да се включите в месеца на осведомеността за астмата.

EPA разполага с набор от инструменти, включващ информация за подпомагане на обучението на хората относно астмата, начини за доброволчество и листовки, които можете да отпечатате или публикувате, за да помогнете на другите да информират.

Участвайте в разходка или бягане LUNG FORCE

Американската белодробна асоциация спонсорира разходки и бягания LUNG FORCE през целия май. Намерете такъв близо до вас.

Тези разходки и бягания помагат на хората, живеещи с белодробни заболявания, почитат паметта на хората, които са загубили живота си от белодробни заболявания, и подкрепят хора с белодробни заболявания, които се нуждаят от помощ.

Доброволец

Много организации работят за повишаване на осведомеността, осигуряване на образование и подкрепа на хората с астма и техните семейства. Те се нуждаят от вашата помощ.

Ето списък с организации, които подкрепят Месеца за информираност за астмата:

 • Мрежа на общността за астма
 • Мрежа за алергии и астма
 • Американска белодробна асоциация
 • CDC, Национален център за здравеопазване на околната среда

Факти и статистика за астмата

 • В Съединените щати броят на хората с астма се е увеличил до повече от 25,2 милиона от 2001 г. насам, но броят на астматичните пристъпи е намалял през същото време, благодарение на ефективните лечения.
 • Освен това има почти 6 милиона американски деца под 18 години с астма, което прави астмата водеща причина за хронични заболявания при децата в САЩ.
 • Черните хора в САЩ са пет пъти по-склонни от белите хора в САЩ да отидат в спешно отделение поради астма и са три пъти по-склонни да умрат от астма, отколкото белите хора. А 2016 проучване идентифицира нова генетична промяна при чернокожи деца с астма, която не е толкова често срещана при деца от европейски или азиатски произход, което предполага, че може да има етнически генетичен компонент. Това също подчертава необходимостта от включване на повече чернокожи хора в изследванията на астмата. Системният расизъм и несправедливостта в здравеопазването вероятно също са основна част от този повишен риск.
 • Десет души в САЩ умират от астма всеки ден, а през 2020 г. смъртните случаи от астма се увеличиха за първи път от 2010 г.
Беше ли Ви полезно?

Какво представлява астмата?

Астмата е хронично възпалително състояние, което засяга дихателните пътища в белите дробове. Астмата може да увеличи затрудненията в дишането, да ограничи начина, по който изпълнявате някои упражнения и да засегне определени ежедневни дейности.

Има много възможности за лечение на хора с астма. Получаването на лечение за астма може да намали шансовете ви за смърт от състоянието.

Какви са симптомите на астмата?

Не всеки с астма ще има същите симптоми, но ето основните симптоми на астма:

 • кашлица
 • стягане в гърдите
 • болка в гърдите
 • задух
 • хрипове
 • събуждане през нощта поради симптоми на астма

Какви са перспективите за хората с астма?

За много хора с астма перспективата е добра. Налични са много възможности за лечение и е възможно да се управлява астмата. Управлението на астмата може да предотврати сериозни медицински инциденти или смърт.

Май е месец за информираност за астмата, а 2 май е Световен ден за информираност за астмата. През 2023 г. темата включва развенчаване на митове и дезинформация относно астмата и алергиите, включително техните причини и как да се лекуват.

Има много начини да покажете подкрепата си и да се включите в месеца на осведомеността за астмата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss