Лечение с хидроксихлорохин за лек ревматоиден артрит

Хидроксихлорохинът е лекарство, използвано за лечение на болка и подуване, причинени от ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания. Това лекарство може също да предотврати дълготрайно увреждане на ставите и други усложнения на заболяването.

FilippoBacci/Гети изображения

Ревматоидният артрит (РА) е хронично автоимунно заболяване, което причинява подуване и болка в ставите на ръцете, китките и краката. Ефектът от RA върху тялото може да варира в тежест и да премине през периоди на ремисия или обостряне.

Хидроксихлорохинът е лекарство, което лекарите предписват за лечение на хора с лек RA. Ето какво трябва да знаете за това лекарство, как действа и какви странични ефекти може да изпитате, докато го приемате.

Научете повече за ревматоидния артрит.

Какво е хидроксихлорохин?

Хидроксихлорохинът (търговска марка Plaquenil) първоначално е бил продаван като лечение на малария. Той е категоризиран като модифициращо заболяването антиревматично лекарство (DMARD) и през годините си спечели място като ефективно лечение на автоимунни състояния като RA и лупус.

Повечето хора понасят лекарството без значителни странични ефекти, така че това е безопасен вариант за лечение както на възрастни, така и на деца. Освен това е широко достъпен и сравнително рентабилен.

Хидроксихлорохин: Не е за COVID-19

По време на пандемията хидроксихлорохинът беше рекламиран като опция за лечение на COVID-19. Въпреки това, според FDAнастоящите насоки за лечение препоръчват да не се използва хидроксихлорохин за COVID-19 поради липса на сигурни доказателства.

Беше ли Ви полезно?

Как действа хидроксихлорохинът като лечение на ревматоиден артрит?

RA се причинява от свръхактивна имунна система. Хидроксихлорохинът блокира химикалите, причиняващи възпаление, които имунната система освобождава, когато атакува тялото. С други думи, лекарството помага за модулиране и успокояване на имунната система.

За хора с ревматоиден артрит това лекарство може да:

 • намаляване на отока
 • облекчи болката
 • намаляване на сковаността на ставите
 • намалява възпалението
 • предотвратяване на увреждане на ставите
 • намаляват риска от увреждане

Хидроксихлорохинът може да се използва самостоятелно или в комбинация с друго DMARD (като метотрексат), в зависимост от симптомите на дадено лице.

Как да се подготвим за хидроксихлорохин за ревматоиден артрит

Може да бъдете насърчени да си направите преглед на зрението, преди да приемете хидроксихлорохин, и да провеждате прегледи всяка година. Това е, за да се проследят всички промени в зрението, които могат да настъпят по време на приема на лекарството.

Трябва също така да говорите с вашия медицински специалист, ако сте бременна, кърмите или се опитвате да забременеете. Някои източници казват това лекарството е безопаснодокато други казват, че може да доведе до вродени дефекти, ако се приема през първия триместър на бременността.

Как да приемате хидроксихлорохин при ревматоиден артрит

Хидроксихлорохинът се предлага под формата на таблетки за перорален прием. Според Американския колеж по ревматология дозите варират от 200-400 милиграма (mg) на ден – 5 mg/kg с максимум 400 mg всеки ден.

Дозите могат да се приемат веднъж на ден или да се разделят на две равни дози. Някои хора може да се нуждаят от по-висока доза според указанията на лекар.

Таблетката трябва да се приема с храна. Трябва също да оставите 4 часа между приема на хидроксихлорохин и всякакви антиациди.

Какви са възможните нежелани реакции на хидроксихлорохина при ревматоиден артрит?

Най-честите нежелани реакции на хидроксихлорохина са гадене и диария. Яденето на храна – особено мазна храна, като масло – може да помогне с тези проблеми.

Други потенциални странични ефекти:

 • кожен обрив
 • промени в пигментацията на кожата
 • промени в косата
 • мускулна слабост
 • анемия (рядко)

 • проблеми със сърдечния ритъм (рядко)

Промените в зрението и загубата на зрение са други редки нежелани реакции, наблюдавани предимно при хора, които са приемали лекарството дълго време или приемат високи дози. Тези нежелани реакции могат да бъдат изпитани и от хора, които:

 • имат подлежащо заболяване на ретината
 • имате бъбречно заболяване
 • имате чернодробно заболяване
 • са на възраст над 60 години

Хидроксихлорохин могат да си взаимодействат с някои лекарства за епилепсия, като карбамазепин или фенитоин, или лекарства за сърце – по-специално антиаритмици – като амиодарон или дигоксин.

Кой не трябва да приема хидроксихлорохин за ревматоиден артрит?

За да избегнете редки нежелани реакции, трябва да говорите с Вашия лекар, преди да приемете хидроксихлорохин, ако:

 • са на възраст над 60 години
 • имате заболяване на ретината
 • имате тежко чернодробно или бъбречно заболяване
 • имат дефицит на G6PD
 • имате порфирия
 • имате псориазис
 • сте алергични към хидроксихлорохин или подобни лекарства (хинолони или хинин)

Уведомете Вашия лекар за всички ежедневни лекарства и добавки, които приемате, които могат да взаимодействат с лекарството.

Какви са перспективите за хората с ревматоиден артрит, които приемат хидроксихлорохин?

Симптомите на RA обикновено се подобряват през първите 2 месеца от приема на хидроксихлорохин. Промяната може да е бавна, така че е важно да продължите да приемате лекарството, както е предписано от Вашия лекар.

Пълните ползи се проявяват след около 6 месеца прием на лекарството. Ако симптомите не са се подобрили през този период от време, говорете с Вашия лекар за преразглеждане на плана Ви за лечение.

Колко струва лечението с хидроксихлорохин за ревматоиден артрит?

Отново, хидроксихлорохинът е генеричната форма на Plaquenil.

Колко ще плащате ще зависи от вашата здравна застраховка, друго покритие за лекарства, отпускани с рецепта, и избраната от вас аптека. Свържете се с вашия доставчик на застраховка за повече подробности.

Програмата за карта с рецепта с отстъпка може да бъде алтернатива за подпомагане при високи доплащания.

Често задавани въпроси

Колко време ще трябва да приемам хидроксихлорохин?

RA е хронично състояние. Може да се наложи да продължите да приемате лекарството, за да изпитате ползите и да предотвратите усложнения. Вашият лекар е най-добрият ви източник за това колко дълго да приемате лекарството и как да прекратите употребата му.

Има ли промени в начина на живот, които могат да помогнат при RA?

Получаването на редовни упражнения, яденето на питателна и балансирана диета и получаването на достатъчно почивка по време на обостряния може да помогне с RA. И ако пушите, може също да се откажете намалявам вашите симптоми.

Хидроксихлорохинът имуносупресант ли е?

Хидроксихлорохинът не потиска директно имунната система. Това каза, че може да повлияе на броя на белите кръвни клетки на човек и да направи инфекцията по-вероятна.

Без лечение RA може да доведе до усложнения като синдром на карпалния тунел, възпаление на органите (сърце, бели дробове) и трайно увреждане на тъканите.

Хидроксихлорохинът може да предотврати тези усложнения и се счита за ефективно лечение, което повечето хора могат да приемат безопасно. Ако имате RA, говорете с Вашия лекар, за да разберете дали хидроксихлорохинът е подходящ вариант за лечение за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss