Лечение на хепатит С: какви са моите възможности?

Какво е хепатит С?

Хепатит С е сериозна вирусна инфекция, която може да доведе до увреждане на черния дроб. Може дори да не знаете, че имате вируса, който причинява хепатит С, защото състоянието често няма симптоми.

Ранното лечение може да промени нещата. Прочетете, за да разберете за вашите възможности за лечение на инфекция с вируса на хепатит С (HCV).

Как се диагностицира хепатит С?

За да определи дали имате хепатит С, Вашият лекар ще направи кръвен тест. Най-често използваният се нарича тест за HCV антитела. Той проверява за антитела за HCV. Антителата са протеини, които помагат на тялото ви да се бори с болестта.

Ако имате положителен тест за HCV антитела, това означава, че сте били изложени на вируса. Възможно е обаче да нямате активна инфекция.

Следващата стъпка е качествен тест за HCV РНК. Този тест ще каже на Вашия лекар колко от вируса имате в тялото си, което ще покаже дали имате активна инфекция.

Ако тези тестове покажат, че имате активна HCV инфекция, Вашият лекар вероятно ще направи друг тест, наречен вирусно генотипиране. Този тест може да каже на Вашия лекар какъв тип HCV имате. Лечението, което получавате, ще зависи от вида на HCV, който е във вашата система.

Лечение на остър хепатит С

Има две основни категории инфекция с хепатит С: остра и хронична. Хроничната HCV инфекция е дългосрочно състояние, докато острата форма е краткосрочна инфекция. Острата HCV инфекция настъпва през първите шест месеца от излагането на вируса на хепатит С.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, около 75 процента от хората с остър HCV ще прогресират в хроничен HCV. Това означава, че до 25 процента от хората с остър хепатит С ще се възстановят от него без лечение.

Поради тази причина и тъй като лечението на HCV може да бъде скъпо, лекарите обикновено не лекуват остър HCV. Те често ще наблюдават остра инфекция, за да видят дали тя прогресира в хронична форма. Ако хроничната форма се развие, тогава може да се започне лечение.

Лечение на хроничен хепатит С

Без лечение хроничният хепатит С може да доведе до увреждане на черния дроб и други сериозни усложнения. Лечението се състои от HCV лекарства или хирургия.

Медикаменти

Днес основните лекарства, използвани за лечение на инфекция с хепатит С, се наричат ​​директно действащи антивирусни средства (DAAs). Тези лекарства понякога могат да се използват в комбинация с лекарството рибавирин.

Директно действащи антивирусни средства (DAAs)

DAA са стандартът за лечение на хронична HCV инфекция. Тези перорални лекарства се появяват на пазара от 2011 г. и е установено, че лекуват до 99 процента на хората, лекувани с тях. Освен това, в сравнение с по-старите лечения като интерферони, те могат да причинят много по-малко странични ефекти.

Някои DAA се предлагат като отделни лекарства, а повечето се предлагат като комбинирани лекарства. Тези комбинирани лечения ви позволяват да приемате по-малко хапчета всеки ден. Наличните в момента комбинирани лечения са:

 • Epclusa (софосбувир/велпатасвир)

 • Харвони (ледипасвир/софосбувир)
 • Mavyret (глекапревир/пибрентасвир)
 • Technivie (омбитасвир/паритапревир/ритонавир)
 • Viekira Pak (дасабувир + омбитасвир/паритапревир/ритонавир)
 • Vosevi (софосбувир/велпатасвир/воксилапревир)
 • Zepatier (елбасвир/гразопревир)

Тези лекарства лекуват различни видове хепатит С. Вашият лекар ще Ви посъветва за най-добрите лекарства за Вашия тип HCV.

рибавирин

Рибавирин е по-старо лекарство, което все още понякога се използва. Преди да станат достъпни DAA, рибавирин обикновено се предписва за употреба с интерферони. Днес той най-често се използва в комбинация с определени DAA за лечение на резистентна HCV инфекция (инфекция, която е трудно да се лекува). Тези DAA са Zepatier, Viekira Pak, Harvoni и Technivie.

Рибавирин се предлага като капсула, таблетка или разтвор. Маркови версии на рибавирин включват:

 • Копегус
 • Модериба
 • Rebetol
 • Рибасфера
 • Ribasphere RibaPak

Чернодробна трансплантация

При по-тежки случаи на хроничен хепатит С и в по-късни стадии на заболяването може да се наложи чернодробна трансплантация. Тази форма на лечение се използва само ако вирусът е причинил сериозно увреждане на черния дроб, което може да доведе до чернодробна недостатъчност.

По време на трансплантация хирурзите ще отстранят увредения ви черен дроб и ще го заменят със здрав орган от донор. След трансплантация ще ви бъдат предписани дългосрочни лекарства, за да гарантирате успеха на трансплантацията.

Тестване за рак на черния дроб

Наличието на хепатит С ви излага на по-голям риск от рак на черния дроб. Следователно, като част от лечението на хепатит С, може да се наложи да се изследвате за рак на черния дроб.

Чрез извършване на ултразвуков тест на черния ви дроб всяка година или понякога толкова често, колкото на всеки шест месеца, вашият лекар ще бъде по-способен да открие рак на черния дроб.

Има ли алтернативни лечения?

Докато някои хора вярват, че някои билки могат да помогнат за здравето на черния дроб, Национални здравни институти заявява, че няма доказани алтернативни добавки или терапии за лечение на хепатит С.

Бял трън (силимарин) понякога се препоръчва за лечение на чернодробни проблеми. Въпреки това, проучвания са потвърдили, че бял трън не е доказано по-ефективен от плацебо за лечение на хепатит С. Това е вярно, независимо дали билката се приема като капсули или екстракти.

Здравословни съвети за живот с хепатит С

Клиниката Mayo идентифицира някои промени в начина на живот, които можете да направите, за да подобрите здравето си по време на лечението на хепатит C. Те ви препоръчват:

 • Бъдете внимателни с лекарствата си. Някои лекарства, дори тези, предписани от Вашия лекар, може да имат страничен ефект да причинят увреждане на черния дроб. Това е по-голям риск за хората с хепатит С. Говорете с Вашия лекар дали трябва да избягвате определени лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта.
 • Избягвайте алкохола. Пиенето на алкохолни напитки може да ускори развитието на чернодробно заболяване. Ето защо е най-добре да избягвате алкохола, ако имате хепатит С.

Говорете с Вашия лекар

Лечението и перспективите за хепатит С са много различни днес, отколкото в предишни години. Много повече хора се лекуват благодарение на новите налични DAA.

Ако имате хепатит С или може да сте изложени на риск от него, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да посетите Вашия лекар. За начало те могат да ви тестват за вируса. Ако имате нужда от лечение, те могат да ви разкажат за новите налични лекарства, които имат отлични показатели за лечение на хепатит С.

Работейки с Вашия лекар, можете да изградите план за лечение, който може да ви помогне да управлявате или дори да излекувате вашия хепатит С.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss