Лечение и предотвратяване на врастнали срамни косми

Какво представляват врастналите срамни косми?

Получавате врастнали срамни косми, когато срамното ви окосмяване порасне обратно в кожата, вместо до повърхността. Това може да се случи, когато срамните косми са били обръснати, депилирани или оскубани.

Когато се развие враснала коса, може да забележите малки, кръгли подутини, наречени папули, или малки, пълни с гной подутини, наречени пустули. В някои случаи кожата около врасналата коса може да стане по-тъмна. Това е известно като хиперпигментация.

Може също да изпитате болка или сърбеж около областта на врасналата коса.

Някои хора може да са изложени на по-висок риск от врастнали косми. Например, хората с гъста, къдрава коса са склонни да развиват врастнали косми по-често от хората с фина, тънка коса. Това е особено вярно за пубисните косми, които са по-груби от космите по главата или останалата част от тялото.

Какво причинява врастнали срамни косми?

Когато премахнете косата, тя обикновено расте отново.

Повечето косми ще израснат през кожата, без да причиняват никакви проблеми. Други косми могат да растат под кожата. Например, когато се бръснете, скъсената коса може да се извие назад и да врасне в кожата ви.

Когато косата расте обратно в кожата, тялото реагира на косата, сякаш е чужд предмет. Тогава започват симптомите, включително болка, сърбеж, зачервяване или подуване.

Как се лекуват врастналите срамни косми?

В повечето случаи не е необходимо да лекувате врастнали срамни косми. Те често ще се изчистят сами без лечение.

Ако космите не започнат да растат обратно през кожата, може да се наложи да опитате една от следните опции за лечение.

1. Спрете да премахвате космите в тази област

Спрете депилацията, бръсненето или скубенето на косата в тази област, докато врасналата коса изчезне.

Продължаването на бръсненето ще влоши още повече чувствителната зона. Надраскването или бране на врасналата коса ще увеличи дискомфорта ви. Може дори да доведе до инфекция на кожата или да остави белег.

2. Прилагайте топли компреси

Място топли компреси върху зоната.

Можете също да разтриете мокра кърпа или мека четка за зъби с кръгови движения върху кожата.

3. Внимателно издърпайте косата

След като косата се появи над кожата, използвайте стерилно пинсета или игла, за да го издърпате внимателно.

Опитайте се да не го изтръгвате напълно, докато зоната не заздравее, в противен случай кожата ще заздравее над косата отново. Не се ровете в кожата си. Пробиването през кожата ви може да причини инфекция.

4. Отстранете мъртвата кожа

Внимателно измийте и ексфолирайте около врасналата коса, за да помогнете на косата да се върне на повърхността на кожата.

Ако това не помогне, Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, което може да помогне на мъртвите кожни клетки да се отделят по-бързо.

5. Използвайте кремове за намаляване на възпалението

Ако врастналото срамно окосмяване причинява много зачервяване и възпаление, Вашият лекар може да Ви предпише стероиден крем. Това локално лечение може да намали отока и дразненето около косата.

6. Използвайте ретиноиди

Ретиноидите, като третиноин (Renova, Retin-A), могат да ускорят изчистването на мъртвите кожни клетки. Те могат също така да помогнат за изчистване на тъмни кожни петна, които се образуват поради врасналата коса. Ще ви трябва рецепта от вашия лекар за ретиноиди. Тези лекарства могат да причинят суха кожа.

Не използвайте никакви продукти с ретиноиди, ако сте бременна. Това лекарство е опасно за бебето и може да причини вродени дефекти.

Какво се случва, ако врасналите косми се заразят?

Ако врасналото срамно окосмяване се зарази, подутините могат да бъдат болезнени и пълни с гной. За лечение на инфекцията може да се наложи да посетите Вашия лекар.

Вашият лекар може да предпише антибиотичен мехлем или измиване. Ако инфекцията е тежка, може да се наложи да приемате антибиотик през устата.

Какви лечения можете да опитате у дома?

Няколко лекарства без рецепта (OTC) и домашни средства могат да облекчат неравностите и евентуално да предотвратят врастнали косми. Ето няколко, които да опитате.

OTC лекарства:

 • Ексфолирайте със салицилова киселина или гликолова киселина. Тези продукти ще ви помогнат да поддържате космените фоликули отворени, така че космите да не се задържат отново. Не използвайте тези продукти, ако вече имате враснала коса, защото те могат да раздразнят зоната.
 • Използвай крем с бензоил пероксид. Тази съставка, намираща се в лекарствата за акне без рецепта, може да помогне за изсушаване на засегнатата област и намаляване на зачервяването.
 • Овлажнявайте. А немазният овлажнител може да се отърве от мъртвите кожни клетки, които често запушват фоликулите и допринасят за врастнали косми.

Домашни лекарства:

 • Маслото от чаено дърво убива бактериите и намалява подуването. Понякога се използва за лечение на акне и може да работи и при врастнали косми. Смесете маслото с вода, за да го разредите, и нанесете с a памучна топка.
 • Захарта е естествен ексфолиант. Смесете го с зехтин или мед за овлажняване на кожата и унищожаване на бактериите. Нанесете пастата с кръгови движения и след това изплакнете с топла вода.
 • Содата за хляб помага за ексфолиране и намаляване на възпалението в кожата. Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 1 чаша вода. Използвайте памучен тампон, за да го нанесете върху кожата си и след това изплакнете със студена вода.

Какво трябва да избягвате да правите, ако имате врастнали срамни косми?

Ето някои неща, които трябва да избягвате, ако имате враснала коса:

 • Опитайте се да не дърпате и не чопляте врасналата коса. Може да предизвикаш инфекция.
 • Не стискайте неравностите. Опитът за изпъкване на подутините може да причини инфекция или да остави белег.
 • Не ровете под кожата. Ако се опитате да премахнете космите, направете го внимателно.

Как можете да предотвратите врастнали срамни косми?

Най-добрият начин за предотвратяване на врастнали пубисни косми е да не се депилят с кола, бръснене или скубане, но това не винаги е практично.

Ако продължавате да поддържате срамното си окосмяване, следвайте тези стъпки, за да предотвратите бъдещи врастнали срамни косми.

1. Грундирайте срамната област за бръснене

Третиране на срамната област преди употреба a бръсначът за бръснене може да намали риска от врастнали косми, когато косата започне да расте обратно.

Първо измийте кожата си с мек сапун. Разтрийте върху лубрикант крем за бръснене или гел за бръснене или такъв, който е предназначен за чувствителни зони.

Когато приключите, подсушете добре зоната, преди да облечете бельото и панталоните.

2. Използвайте бръснач с едно острие

Някои самобръсначки са предназначени да намалят риска от врастнали косми. Можете да опитате едно от тях специални бръсначи или просто купете a бръснач с едно острие.

Ако самобръсначката ви е стара няколко пъти, сменете я с нова. Тъпите остриета не правят чисти, прецизни разрези и могат да увеличат риска от враснала коса.

3. Помислете за лазерна епилация

Макар и скъпа, лазерната епилация е дълготрайно решение за врастнали косми. Лазерната епилация премахва космите на по-дълбоко ниво, увреждайки космения фоликул. В повечето случаи това предотвратява растежа на косата.

Лазерната епилация изисква няколко процедури в продължение на няколко седмици и месеци, но резултатите обикновено са полупостоянни. Лазерното отстраняване не е толкова ефективно при руса или много светла коса.

4. Разгледайте опциите за обезкосмяване без бръснач

Химическите препарати за отстраняване на косми са опция, но те могат да раздразнят чувствителната кожа. Тествайте препарата за отстраняване на косми върху малка част от кожата на друга част от тялото си, преди да го използвате върху срамната си област. Ако не получите реакция в рамките на 24 часа, употребата му трябва да е безопасна.

Имайте предвид, че кожата в областта на гениталиите е много по-чувствителна от кожата на ръката или крака.

Някои кремове с рецепта намаляват растежа на косата, особено когато ги използвате след лазер или други процедури за епилация.

Електролизата е трайна процедура за обезкосмяване. Той използва електрод за унищожаване на корена на косата. Подобно на лазерната епилация, електролизата изисква няколко лечения в рамките на няколко седмици или месеци.

Кога трябва да посетите лекар?

От време на време врастнали срамни косми не са повод за тревога. Следването на стъпките за превенция, обсъдени по-горе, може да ви помогне да избегнете враснала коса в бъдеще. Може да искате да посетите Вашия лекар относно врастнали срамни косми, ако следното се отнася за Вас:

 • Често получавате врастнали срамни косми. Вашият лекар може да ви помогне да намерите лечение, за да предотвратите бъдещи проблеми.
 • Имате твърде много пубисни косми. Ако имате необичаен или необичаен растеж на косата, може да се наложи Вашият лекар да потърси някакви здравословни проблеми, които биха могли да допринесат за проблема.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss