Лекуване на невидими рани: арт терапия и посттравматичен стрес

Оцветяването стана особено важно, когато се възстановявам от посттравматично стресово разстройство.

Когато оцветявам по време на терапия, това създава безопасно пространство за мен, за да изразя болезнени чувства от миналото си. Оцветяването ангажира различна част от мозъка ми, което ми позволява да обработвам травмата си по различен начин. Мога дори да говоря за най-трудните спомени от сексуалното си насилие, без да се паникьосвам.

И все пак има нещо повече в арт терапията от оцветяването, въпреки това, което тенденцията на книжката за оцветяване за възрастни може да предложи. Те обаче са на нещо, както научих от собствения си опит. Арт терапията, точно като разговорната терапия, има огромен лечебен потенциал, когато се извършва с обучен професионалист. Всъщност за тези с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) работата с арт терапевт е спасение.

Какво е ПТСР?

ПТСР е психиатрично разстройство в резултат на травматично събитие. Ужасяващи или заплашителни преживявания като война, малтретиране или пренебрегване оставят следи, които се забиват в нашите спомени, емоции и телесни преживявания. Когато се задейства, посттравматичното стресово разстройство причинява симптоми като повторно преживяване на травмата, паника или тревожност, докосване или реактивност, пропуски в паметта и изтръпване или дисоциация.

„Травматичните спомени обикновено съществуват в умовете и телата ни в специфична за състоянието форма, което означава, че съдържат емоционални, визуални, физиологични и сензорни преживявания, които са били усетени по време на събитието“, казва Ерика Къртис, базирана в Калифорния лицензирана брачен и семеен терапевт. “Те по същество са несмлени спомени.”

Възстановяването от посттравматично стресово разстройство означава да работите през тези несмлени спомени, докато престанат да причиняват симптоми. Често срещаните лечения за ПТСР включват разговорна терапия или когнитивно-поведенческа терапия (CBT). Тези терапевтични модели имат за цел да десенсибилизират оцелелите, като говорят и изразяват чувства за травматично събитие.

Въпреки това, хората изпитват ПТСР чрез паметта, емоциите и тялото. Разговорната терапия и CBT може да не са достатъчни за справяне с всички тези области. Преживяването на травмата е трудно. Тук идва арт терапията.

Какво е арт терапия?

Арт терапията използва творчески среди като рисуване, рисуване, оцветяване и скулптура. За възстановяване на посттравматично стресово разстройство изкуството помага да се преработят травматични събития в ново разстояние. Изкуството дава изход, когато думите се провалят. С обучен арт терапевт всяка стъпка от терапевтичния процес включва изкуство.

Къртис също е сертифициран арт терапевт. Тя използва изкуството през целия процес на възстановяване от посттравматично стресово разстройство. Например, за да „помогнат на клиентите да идентифицират стратегии за справяне и вътрешни силни страни, за да започнат пътуването на изцеление“, те могат да създадат колажи от изображения, представящи вътрешни силни страни, обяснява тя.

Клиентите изследват чувствата и мислите за травма, като правят маска или рисуват чувство и го обсъждат. Изкуството изгражда умения за заземяване и справяне, като снима приятни обекти. Може да помогне да се разкаже историята на травмата чрез създаване на графична времева линия.

Чрез методи като тези, интегрирането на изкуството в терапията адресира цялостното преживяване на човек. Това е критично при ПТСР. Травмата не се преживява само чрез думи.

Как арт терапията може да помогне при ПТСР

Докато терапията с разговори отдавна се използва за лечение на ПТСР, понякога думите могат да не свършат работата. Арт терапията, от друга страна, работи, защото предоставя алтернативен, също толкова ефективен изход за изразяване, казват експертите.

„Художественото изразяване е мощен начин за безопасно задържане и създаване на отделяне от ужасяващото преживяване на травмата“, пише сертифицираният от борда арт терапевт Гретхен Милър от Националния институт за травми и загуби при деца. „Изкуството безопасно дава глас и прави преживяването на оцелели от емоции, мисли и спомени видими, когато думите са недостатъчни.”

Добавя Къртис: „Когато внесете изкуство или творчество в сесия, на много, много основно ниво, това се включва в други части от преживяването на човек. Той има достъп до информация… или емоции, които може би не могат да бъдат достъпни само чрез говорене.”

ПТСР, тялото и арт терапия

Възстановяването на посттравматично стресово разстройство също включва възстановяване на безопасността на тялото ви. Много, които живеят с посттравматично стресово разстройство, се оказват изключени или отделени от телата си. Това често е резултат от това, че сте се чувствали застрашени и физически несигурни по време на травмиращи събития. Да се ​​научиш да имаш връзка с тялото обаче е от решаващо значение за възстановяването от посттравматично стресово разстройство.

„Травматизираните хора хронично се чувстват несигурни в телата си“, пише Бесел ван дер Колк, доктор по медицина, в „Тялото запазва резултата“. „За да се променят, хората трябва да осъзнаят своите усещания и начина, по който телата им взаимодействат със света около тях. Физическото самосъзнание е първата стъпка към освобождаването на тиранията от миналото.”

Арт терапията е отлична за работа с тялото, защото клиентите манипулират произведения на изкуството извън себе си. Чрез екстернализация на трудни части от своите травматични истории, клиентите започват безопасен достъп до физическите си преживявания и научават отново, че телата им са безопасно място.

„По-специално арт терапевтите са обучени да използват медиите по всякакви различни начини и това може дори да помогне на някой да влезе повече в тялото си“, казва Къртис. „Точно както изкуството може да свърже чувствата и думите, то може да бъде и мост обратно към усещането за заземен и защитен в тялото си.”

Как да намерим правилния арт терапевт

За да намерите арт терапевт, квалифициран да работи с ПТСР, потърсете терапевт, информиран за травмата. Това означава, че терапевтът е експерт по изкуство, но има и други инструменти за подкрепа на оцелелите по време на тяхното възстановяване, като разговорна терапия и CBT. Изкуството винаги ще остане в центъра на лечението.

„Когато търсите арт терапия за травма, е важно да потърсите терапевт, който е специално запознат с интеграцията на базирани на травма подходи и теории“, съветва Къртис. „Важно е да се отбележи, че всяка интервенция, извършена с визуални и сензорни материали, също може да задейства клиента и следователно трябва да се използва само от обучен арт терапевт.“

Обучен арт терапевт ще има поне магистърска степен по психотерапия с допълнителен сертификат за арт терапия. Много терапевти могат да рекламират, че правят арт терапия. Само тези със сертифицирани пълномощия (ATR или ATR-BC) са преминали през строгото обучение, което е от съществено значение за лечението на ПТСР. Функцията „Намерете акредитиран арт терапевт“ на таблото за пълномощия за арт терапия може да ви помогне да намерите квалифициран съветник.

Използването на арт терапия за лечение на посттравматично стресово разстройство (PTSD) адресира цялото преживяване на травмата: ум, тяло и емоция. Работейки с PTSD с изкуство, това, което беше ужасяващо преживяване, което причини много симптоми, може да се превърне в неутрализирана история от миналото.

Днес арт терапията ми помага да се справя с травматичен момент от живота си. И се надявам, че скоро това време ще бъде спомен, който мога да избера да оставя на мира, никога повече да не ме преследва.


Рене Фабиан е базирана в Лос Анджелис журналистка, която отразява психичното здраве, музиката, изкуствата и др. Нейната работа е публикувана в Vice, The Fix, Wear Your Voice, The Establishment, Ravishly, The Daily Dot и The Week, наред с други. Можете да разгледате останалата част от нейната работа на нейния уебсайт и да я последвате в Twitter @ryfabian.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss