Левкоплакия: причини, симптоми и диагноза

Какво е левкоплакия?

Левкоплакия е състояние, при което обикновено в устата ви се образуват дебели, бели или сивкави петна. Пушенето е най -честата причина. Но други дразнители също могат да причинят това състояние.

Леката левкоплакия обикновено е безвредна и често изчезва сама. По -сериозните случаи могат да бъдат свързани с рак на устната кухина и трябва да бъдат лекувани незабавно.

Редовната стоматологична помощ може да помогне за предотвратяване на рецидиви.

Научете повече за петна по езика.

Какви са симптомите на левкоплакия?

Левкоплакия се появява върху части от тялото, които имат лигавична тъкан, като устата.

Състоянието е белязано от необичайно изглеждащи петна в устата ви. Тези пластири могат да се различават по външен вид и могат да имат следните характеристики:

  • бял или сив цвят
  • дебела, твърда, повдигната повърхност
  • космати/мъгливи (само космати левкоплакии)
  • червени петна (рядко)

Зачервяването може да е признак на рак. Посетете незабавно Вашия лекар, ако имате петна с червени петна.

Левкоплакия може да се появи по венците, вътрешната страна на бузите, под или върху езика ви и дори по устните ви. Развитието на пластирите може да отнеме няколко седмици. Те рядко са болезнени.

Някои жени могат да развият левкоплакия от външната страна на гениталиите си в областта на вулвата, както и във влагалището. Това обикновено се наблюдава при жени в менопауза. Това е доброкачествено състояние. Ако има притеснения относно нещо по -сериозно, трябва да се свържете с Вашия лекар.

Какви са причините за левкоплакия?

Точната причина за левкоплакия не е известна. Това е свързано предимно с употребата на тютюн. Пушенето е най -честата причина. Но дъвченето на тютюн също може да причини левкоплакия.

Други причини включват:

  • нараняване на вътрешната страна на бузата, например от ухапване
  • груби, неравни зъби
  • протези, особено ако са поставени неправилно
  • възпалителни състояния на тялото
  • продължителна употреба на алкохол

Въпреки че някои изследвания показват, че може да има връзка между левкоплакия и човешкия папиломен вирус (HPV), няма достатъчно доказателства в подкрепа на връзката.

Космена левкоплакия

Вирусът на Epstein-Barr (EBV) е основната причина за космата левкоплакия. След като получите този вирус, той остава в тялото ви за постоянно. EBV обикновено е в латентно състояние.

Това обаче може да доведе до появата на космати левкоплакиеви петна по всяко време. Огнищата са по -чести при хора с ХИВ или други имунни проблеми.

Научете повече за теста за вируса на Epstein-Barr (EBV).

Как се диагностицира левкоплакия?

Левкоплакия обикновено се диагностицира с устен изпит. По време на устен изпит, Вашият доставчик на здравни грижи може да потвърди дали пластирите са левкоплакия. Може да сбъркате състоянието за млечница в устата.

Млечницата е гъбична инфекция на устата. Пластирите, които причинява, обикновено са по -меки от левкоплакия. Те могат да кървят по -лесно. Пластирите на левкоплакия, за разлика от млечницата в устата, не могат да бъдат изтрити.

Може да се наложи вашият доставчик на здравни услуги да направи други тестове, за да потвърди причината за петна. Това им помага да предложат лечение, което може да попречи на бъдещите пластири да се развият.

Ако пластирът изглежда подозрителен, вашият лекар ще направи биопсия. За да направят биопсия, те премахват малко парче тъкан от едно или повече от вашите петна.

След това те изпращат тази тъканна проба на патолог за диагностика, за да провери за предракови или ракови клетки.

Следвайте тази връзка, за да научите повече за това как изглежда ракът на устата.

Какви са възможностите за лечение на левкоплакия?

Повечето пластири се подобряват сами и не изискват никакво лечение. Важно е да избягвате всякакви задействания, които може да са причинили вашата левкоплакия, като употреба на тютюн. Ако състоянието ви е свързано с дразнене от зъбен проблем, вашият зъболекар може да се справи с това.

Ако биопсията се окаже положителна за рак на устната кухина, пластирът трябва да се отстрани незабавно. Това може да помогне за предотвратяване на разпространението на раковите клетки.

Пластирите могат да бъдат премахнати с помощта на лазерна терапия, скалпел или процедура на замразяване.

Космената левкоплакия е малко вероятно да доведе до рак на устата и обикновено не изисква отстраняване. Вашият доставчик на здравни грижи може да предпише антивирусни лекарства, за да спре растежа на пластирите. Местните мехлеми, съдържащи ретиноева киселина, също могат да се използват за намаляване на размера на пластира.

Как може да се предотврати левкоплакия?

Много случаи на левкоплакия могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот:

  • Спрете да пушите или дъвчете тютюн.
  • Намалете употребата на алкохол.
  • Яжте храни, богати на антиоксиданти, като спанак и моркови. Антиоксидантите могат да помогнат за деактивиране на дразнители, които причиняват петна.

Свържете се незабавно с вашия доставчик на здравни услуги, ако смятате, че имате левкоплакия. Те могат да ви помогнат да предпазите пластирите от влошаване.

Назначенията за последващи действия са от решаващо значение. След като развиете левкоплакия, имате повишен риск да я развиете отново в бъдеще.

Каква е дългосрочната перспектива за левкоплакия?

В повечето случаи левкоплакията не е животозастрашаваща. Пластирите не причиняват трайно увреждане на устата ви. Обикновено лезиите се изчистват сами в рамките на няколко седмици след отстраняване на източника на дразнене.

Ако обаче пластирът ви е особено болезнен или изглежда подозрителен, вашият зъболекар може да назначи изследвания, за да изключи:

  • рак на устната кухина
  • ХИВ
  • СПИН

Анамнеза за левкоплакия може да увеличи риска от рак на устната кухина, така че уведомете Вашия лекар, ако сте забелязали неправилни петна в устата си. Много от рисковите фактори за левкоплакия също са рискови фактори за рак на устната кухина. Ракът на устната кухина може да се образува заедно с левкоплакия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss