Късна менопауза: Какво причинява забавянето ви?

Няма определена възраст, когато трябва да започне менопаузата, но обикновено жената ще навлезе в менопаузата на средата на 40-те до средата на 50-те години. Менопаузата, която настъпва преди една жена да е навършила 40-те години, е известна като ранна или преждевременна менопауза. Ако една жена е на 55 или повече години и все още не е започнала менопаузата, лекарите биха я сметнали за късна менопауза.

Според Центъра за менструални нарушения и репродуктивен избор средната възраст за менопаузата е 51. Менопаузата често може да продължи до 50 -те години на жената. Късно настъпилата менопауза се отнася само за възрастта, в която настъпва менопаузата започва.

Проучване в Международно списание за затлъстяване и свързани с него метаболитни нарушения отбелязва, че късната менопауза не е необичайна сред затлъстелите жени. Това е така, защото мазнините могат да произвеждат естроген. Лекарят вероятно ще предложи на пациентката да намали индекса на телесна маса (ИТМ) под 30. В идеалния случай ИТМ на жената трябва да падне между 18,5 и 24,9. Поддържането на нормален ИТМ може да помогне за намаляване на редица рискове за здравето и да удължи живота на жената.

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да нарушат времето на настъпване на менопаузата, причинявайки я ранна или късна. Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на метаболизма. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, това може да има редица ефекти върху репродуктивната система на жената. Някои симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са подобни на менопаузата, включително горещи вълни и промени в настроението. Това може да накара жената да повярва, че може да изпитва менопауза. Ако се чувствате така, сякаш изпитвате менопауза, но продължавате да имате менструация, говорете с Вашия лекар. Те могат да установят, че имате проблем с щитовидната жлеза, и могат да лекуват състоянието.

Една жена може да изпита менопауза със закъснение, ако има необичайно високи нива на естроген през целия си живот. Говорете с Вашия лекар за тази възможност.

Лекарят също ще вземе предвид здравната история на жената. Например, ако майката на жената е преживяла късна менопауза, тя също може да я изпита.

Бременност и късна менопауза

Макар и рядко, жените все още могат да забременеят и да раждат в началото на 50 -те си години. Това може да забави менопаузата, защото тялото на жената се адаптира към хормоналните промени, които носи бременността. Всяка бременност има огромно влияние върху нивата на женските хормони. Ако една жена на 50 години преживее бременност, това ще се отрази и на хормоните й.

Една жена трябва да знае, че докато не навърши цели 12 месеца, без да има менструален цикъл, тя все още може да забременее. Лекарите използват 12-месечния маркер, за да направят официалното установяване, че жената е в менопауза.

Ефекти от късната менопауза

За разлика от ранната и преждевременната менопауза, късната менопауза всъщност може да има някои големи ползи за здравето. Според клиниката в Кливланд менопаузата причинява спад в производството на естроген и прогестерон от яйчниците на жената. Това често може да сигнализира за проблеми като остеопороза. Колкото по -дълго яйчниците на жената произвеждат хормони, толкова по -дълго ще забави остеопорозата.

Американското дружество по клинична онкология заявява, че има повишен риск от рак на гърдата, яйчниците и матката при късна менопауза. Това се дължи на удълженото време, в което тялото на жената произвежда естроген. Редовните мамограми, цитонамазки и гинекологични прегледи са особено важни за жените, преживели късна менопауза.

Всяка жена, която все още изпитва менструален цикъл в края на 50 -те и 60 -те години, трябва да посети лекар. Важно е обаче да се отбележи, че репродуктивната система на всяка жена е различна. Точно както всяка млада жена започва менструация на различна възраст, менопаузата настъпва на различна възраст за всяка жена. Отбелязването на рисковите фактори и проследяването на годишните гинекологични прегледи би трябвало да помогне за премахване на всякакви опасения, които могат да възникнат при късната менопауза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss