Кучета без алергии

За много хора с алергии притежаването на куче или котка може да бъде трудно. Дори посещението на приятели или роднини, които са собственици на домашни любимци, може да бъде изключително предизвикателство.

Пърхотът на домашни любимци може да бъде сериозен фактор за симптоми на алергия. Ако сте алергични към пърхот на домашни любимци, може да имате сълзене на очите, кихане, хрипове или дори копривна треска. Американската фондация за астма и алергия съобщава, че 30 % от американците имат някакъв вид алергия към домашни любимци. Те също така отбелязват, че е по -често алергията към котките, отколкото кучетата. Хората с алергии към домашни любимци обаче могат успешно да станат собственици на домашни любимци, ако вземат няколко предпазни мерки. Една от тези предпазни мерки е да изберете порода кучета, която е предимно, ако не напълно, без алергени.

„Хипоалергенните породи“ привлякоха внимание през 2009 г., когато Първото семейство осинови португалско водно куче. Но дали някои породи кучета са напълно хипоалергенни? Науката показва, че начинът, по който човек реагира на кучешката пърхот, зависи от индивидуалните обстоятелства, а не от конкретна порода.

Изберете подходяща порода

Няма порода кучета, която да е 100 % хипоалергенна. Има породи, които имат това, което Американският киноложки клуб (AKC) нарича „предсказуема, не се отделя козина“. Тези породи са по -подходящи за хора с алергии, тъй като не се отделят. В резултат на това те създават по -малко пърхот на кожата. Пърхотът е основният елемент в косата на кучето, който кара хората да имат симптоми на алергия.

Породите, които AKC предлага за хора с алергии, включват:

 • Афганистанска хрътка
 • Американски космат териер
 • Бедлингтън териер
 • Бишон фриз
 • Китайски гребен
 • Coton de tulear
 • Шнауцер (гигантски, стандартен, миниатюрен)
 • Ирландски воден шпаньол
 • Кери син териер
 • Lagotto romagnolo
 • Малтийски
 • Перуанска инка орхидея (без коса)
 • Пудел
 • Португалско водно куче
 • Пшеничен териер с меко покритие
 • Испанско водно куче
 • Xoloitzcuintli

Важно е да избягвате така наречените „дизайнерски кучета“, когато изследвате породи кучета. Тези кучета обикновено са пудели, смесени с други породи. Козините на тези хибридни породи са по -малко предсказуеми от тези на чистите породи. Също така не е ясно дали има значителна разлика в нивата на алергени, произведени от някоя от изброените по -горе породи.

Внимавайте с претенциите

Лесно е да се объркате от противоречивата информация за породите без алергии. Някои източници могат да надценят твърденията за породи без алергии. Отново, никоя порода кучета не е напълно алергична. Също така, в зависимост от източника, има голямо разнообразие в породите, отбелязани като алергични.

Има много доказателства, които показват ясни разлики в нивата на пърхот и алергени от едно животно до друго (кучета и котки, например). Никой обаче никога не е успял да определи ясни разлики между породите на някое животно. Списъкът, предоставен от Американския киноложки клуб, включва породи с неспадащи козини, които произвеждат по-малко пърхот. Всички те обаче все още произвеждат пърхот и нито едно проучване не е доказало дали пърхотът на една порода е по -малко алергичен от друга. Отделните кучета могат да имат повече или по -малко пърхот и да бъдат повече или по -малко алергични, в зависимост от техните гени или други фактори. Но породата куче не е надежден индикатор за това колко алергичен може да бъде човек към дадено куче.

Пригответе се за новия си най -добър приятел

Внимателно обмислете вида куче, което може да е най -доброто за всички ваши нужди, а не само за алергиите ви. Разгледайте поведението и личностните черти на породите кучета, препоръчани от Американския киноложки клуб за хора с алергии.

След като направите малко проучване и изберете породата, която е най -подходяща за вас, опитайте се да подготвите жизненото си пространство за кучето. Ако можете, избягвайте завеси, килими, мебели с дебела тапицерия или всякакъв допълнителен килим или плат, които биха могли да уловят и да уловят пърхота.

Подстригвайте кучето си редовно, за да намалите количеството пърхот. Почистването на всякакви легла за кучета или други области, които кучето посещава, метене и прахосмукане също ще помогне да се запазят нивата на пърхота. Важна стъпка е да ограничите зоните, където е разрешено да бъде вашето куче. Ако имате алергии, не трябва да допускате кучето в леглото си или дори в спалнята си. Американският колеж по алергия, астма и имунология предлага измиване на ръцете след всяко докосване на кучето. Също така висококачествените въздушни филтри могат да помогнат за намаляване на количеството алергени във въздуха във вашата къща.

Нито една порода кучета няма да бъде напълно без алергени. Въпреки това, ако сте готови да бъдете малко по -усърдни за пърхота, можете да се насладите на страхотно кучешко приятелство, независимо от алергиите ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss