Кръвни съсиреци от предсърдно мъждене: симптоми и профилактика

Жена, облегната на тезгяха, гледаща камерата
Оливър Роси/Гети изображения

Какво е предсърдно мъждене?

Предсърдно мъждене (AFib) е вид сърдечна аритмия или неравномерен сърдечен ритъм. При здраво сърце богата на кислород кръв се движи от белите дробове към горната лява камера на сърцето. Горните камери се наричат ​​вашите предсърдия. Вашите предсърдия изпомпват кръвта в двете долни камери на сърцето ви, известни като вашите вентрикули. Кръвта от белите ви дробове се изпомпва от лявото предсърдие в лявата камера. Лявата камера изпомпва кръвта около тялото ви и обратно към дясното предсърдие, дясната камера и след това белите дробове.

Електрическите импулси позволяват на всяка част от сърцето ви да бие в ритъм с други части. Ако имате AFib, електрическите сигнали на сърцето ви се дезорганизират. Това води до хаотично биене на предсърдията на сърцето ви, което предотвратява правилния приток на кръв.

В някои случаи AFib причинява потенциално животозастрашаващи усложнения. Кръвните съсиреци са едно от най -честите усложнения. AFib пречи на притока на кръв през сърцето ви. Това може да доведе до натрупване на кръв в горните камери на сърцето ви, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци.

Какви са симптомите на AFib и кръвни съсиреци?

Възможно е да имате AFib без забележими симптоми. Ако все пак развиете симптоми, те могат да включват:

 • сърцебиене
 • препускащ сърдечен ритъм
 • болка в гърдите
 • задух
 • виене на свят
 • умора
 • слабост
 • изпотяване

Дори и да нямате забележими симптоми, AFib може да увеличи шанса ви за образуване на кръвни съсиреци в горните сърдечни камери. Ако се образува кръвен съсирек, той може да пътува из цялото ви тяло. Вашите симптоми зависят от това къде се задържа кръвният съсирек, след като се откъсне. Най -честото усложнение на кръвни съсиреци в сърцето, свързано с AFib, е инсулт. Кръвни съсиреци обикновено се образуват в лявото предсърдие. Ако се скъсат, те ще се преместят в лявата камера и след това в артериалното кръвообращение. Анатомията на вашата артериална система поставя мозъка ви в директен път надолу по течението, където съсиреците могат лесно да се настанят.

Ако кръвен съсирек блокира притока на кръв към мозъка ви, той причинява инсулт. Симптомите могат да включват:

 • изтръпване или парализа от едната страна на тялото
 • проблеми при ходене или координиране на движенията ви
 • проблеми с говоренето или разбирането на другите
 • затруднено виждане
 • главоболие
 • неясна реч
 • затруднено преглъщане
 • виене на свят

Ако забележите признаци на инсулт, незабавно потърсете медицинска помощ. Ранната диагностика и лечение са от съществено значение.

Кръвните съсиреци могат да пътуват и до други части на тялото. Те могат да причинят увреждане на тъканите на други органи, включително черния дроб, далака, червата и бъбреците. Увреждането на черния дроб и далака от тези малки кръвни съсиреци обикновено остава незабелязано. Ако имате съсирек, пътуващ до червата, може да почувствате коремна болка, гадене, повръщане, кръв в изпражненията или треска. Ако кръвен съсирек пътува до бъбрек, може да имате болки в гърба, болезнено уриниране или кръв в урината. И в двата случая трябва да потърсите медицинска помощ. Съсиреците може да са много малки и да не причиняват симптоми.

Съсиреците също могат да се настанят в малките артерии на пръстите на ръцете и краката. Това може да причини синкави петна или синкаво оцветяване на върховете на засегнатите цифри и силна болка. Това може дори да причини евентуална загуба на част от цифрата.

Как можете да предотвратите образуването на кръвни съсиреци, ако имате предсърдно мъждене?

Много случаи на AFib се улавят по време на рутинна електрокардиограма (ЕКГ). Това е прост тест, който Вашият лекар може да използва, за да оцени електрическата активност на сърцето Ви. Това може да им помогне да открият нередности, включително AFib.

AFib не винаги е животозастрашаващ. Можете потенциално да продължите целия си живот, без да изпитвате усложнения от AFib. За да намалите риска от усложнения, следвайте препоръчания от Вашия лекар план за лечение и управление. Това може да ви помогне да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

Лекарства

Ако сте диагностицирани с AFib, Вашият лекар може да Ви предпише разредители на кръвта, за да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Те могат също да предписват други лекарства, които да помогнат за възстановяване на нормалната честота и ритъм на сърцето ви.

Сърдечни процедури

В някои случаи Вашият лекар може да препоръча електрическа кардиоверсия за възстановяване на сърдечния ритъм. Вашият лекар ще използва гребла или пластири, за да приложи електрически ток към гърдите ви.

Понякога Вашият лекар може да не може да контролира сърдечната Ви честота с лекарства. Предсърдното мъждене има тенденция да води до много висока сърдечна честота. Лекарствата за контрол на ритъма обикновено помагат за поддържане на нормален ритъм, но понякога адекватна доза за поддържане на нормата може също да доведе до много нисък пулс. Ниска сърдечна честота или променлива сърдечна честота могат да възникнат и без лекарства. Това състояние е известно като синдром на тахи-Брейди. В този случай може да сте кандидат за катетърна аблация. По време на тази процедура Вашият лекар ще прокара тънък катетър през една от вените на сърцето Ви. След това електричеството се използва за унищожаване или на зоната, която стреля твърде бързо, или на пътя, който позволява на електрическите импулси да пътуват от предсърдията, където импулсите изхождат към вентрикулите.

Лечение на основните състояния

Вашият лекар може също да препоръча лечение за основните състояния, които биха могли да допринесат за вашето AFib. Например, сърдечни дефекти, сърдечни заболявания, електролитни аномалии, употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол, белодробна емболия, проблеми с щитовидната жлеза и инфекции могат да причинят AFib и да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Препоръчителният ви план за лечение ще варира в зависимост от вашата конкретна диагноза.

Промени в диетата и начина на живот

Изборът на здравословен начин на живот може да ви помогне да предотвратите AFib, други форми на сърдечни заболявания и образуването на кръвни съсиреци. Например:

 • Правете редовни упражнения, като ходене, бягане, колоездене и плуване.
 • Яжте добре балансирана диета, като същевременно ограничавате приема на натрий, наситени мазнини и холестерол.
 • Ограничете консумацията на кофеин и алкохол.
 • Избягвайте пушенето.

Каква е храната за вкъщи?

Възможно е AFib да се развива без усложнения. Но в някои случаи може да доведе до образуване на кръвни съсиреци. Ако не се лекуват, тези кръвни съсиреци могат да пътуват до други части на тялото и да причинят сериозни увреждания, като инсултът е най -честото и сериозно усложнение.

Ако подозирате, че може да имате AFib или кръвни съсиреци, свържете се с Вашия лекар. Те могат да помогнат за диагностицирането на вашите симптоми. Те също могат да ви помогнат да разработите план за лечение, за да управлявате състоянието си и да намалите риска от усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss