Кромолинов натрий за алергии

Алергична реакция възниква, когато имунната система погрешно идентифицира безобидно вещество като опасен натрапник и започне да се бори срещу него. Това вещество е известно като алерген. Когато тялото ви реагира на това, се отделя естествен химикал, наречен хистамин. Хистаминът причинява много неприятни симптоми, като хрема, кихане и сърбеж в очите.

Хистаминът се произвежда от вид клетка на имунната система, известна като мастоцит. Мастоцитите играят решаваща роля в защитата на организма от болести. Те са първите клетки, които реагират на наличието на чужди вещества, като алергени.

Някои лекарства за борба с алергиите блокират действието на хистамин след освобождаването му от мастоцитите. Натриевият кромолин действа по различен начин. Това е така нареченият „стабилизатор на мастоцитите“. Това означава, че спира мастоцитите да отделят хистамин и други възпалителни химикали. В резултат на това помага за предотвратяване на симптомите на алергия. Натриев кромолин се използва главно за предотвратяване на алергично-индуцирани астматични пристъпи. За общите екологични алергии, натриев кромолин сега се счита за лечение от втора или трета линия. За тази цел по -често се използват назални кортикостероиди и антихистамини.

Натриев кромолин, първоначално получен от лечебна билка, наречена ammi visnaga. Сред другите си приложения, ammi visnaga традиционно контролирана болка в камъни в бъбреците. Способността му да отваря дихателните пътища заинтригува ранните изследователи. В крайна сметка те идентифицират активната съставка на растението: кромолин натрий. Известно е, че натриевият кромолин предпазва мастоцитите от задействане на имунния отговор. Този отговор причинява неприятни симптоми на алергия. Не е ясно обаче как тази дейност помага за предотвратяване на астматични пристъпи.

Как да използвате Cromolyn Sodium

Натриев кромолин (Nasalcrom) се предлага като разтвор, който се използва със специален назален апликатор. Лекарството се вдишва през носа и в белите дробове. Трябва да се вдишва три до шест пъти на ден, за да се предотвратят симптомите на алергия. Лекарството е по -ефективно, когато се приема преди да започне алергична реакция. Най -добре е да го използвате, преди да бъдете изложени на потенциални алергени.

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да използвате кромолин натрий. Важно е да знаете как да използвате лекарството правилно. Винаги трябва внимателно да следвате указанията на опаковката или етикета на рецептата. Използвайте лекарството само според указанията. Вие също трябва да приемате всяка препоръчителна доза. Това е така, защото лекарството е по -ефективно, когато се използва непрекъснато. Въпреки това може да отнеме до четири седмици, докато кромолин натрият достигне пълния си ефект. Така че може да не забележите веднага подобрение на симптомите. Уведомете Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на един месец от приема на лекарството.

Странични ефекти на кромолин натрий

Възможните странични ефекти на кромолин натрий включват:

  • главоболие
  • дразнене на носа
  • кашлица
  • хрипове
  • виене на свят
  • гадене
  • болки в тялото
  • сънливост

Говорете с Вашия лекар, ако получите някой от тези нежелани реакции, докато приемате кромолин натрий. Вашият лекар може да коригира дозата Ви или да Ви премине към друго лекарство. Не спирайте приема на лекарства и не променяйте дозата си, без да говорите първо с Вашия лекар.

Други употреби

Известно време натрият кромолин представлява пробив в превенцията на астма, предизвикана от алергия. Лекарството значително помага за намаляване на астматичните епизоди, предизвикани от алергична реакция. През последните години обаче по -новите лекарства инхибитори на левкотриен замениха до голяма степен лекарствата, съдържащи кромолин натрий. Смята се, че левкотриеновите инхибитори са по -удобни и безопасни от кромолиновия натрий. Натриев кромолин трябва да се вдишва поне три пъти на ден, докато левкотриеновите инхибитори трябва да се приемат само веднъж дневно.

Употребата на кромолин натрий за предотвратяване на астматични епизоди е намаляла. Въпреки това, той започва да се използва за локално лечение на атопичен дерматит при деца. Атопичният дерматит е алергично възпалително състояние на кожата, което причинява сърбящ, болезнен обрив. Когато се прилага директно върху кожата, кромолин натрият намалява симптомите на атопичния дерматит безопасно и ефективно. Натриевият кромолин не се абсорбира в кръвния поток, когато се прилага върху кожата. Това елиминира всякакви притеснения относно страничните ефекти.

Натриев кромолин е полезен и за лечение на алергичен конюнктивит. Това състояние може да възникне, когато алергените предизвикат възпаление в лигавицата на клепачите. Това може да причини силно зачервяване и дразнене на очите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss